En directe

Fórmula Estel

PROGRAMES

"El reconeixement de la dignitat ha millorat, però no sempre"

Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, Daniel Arasa, periodista i president de la Plataforma per la Família…

10 desembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, Daniel Arasa, periodista i president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, i Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat', la situació actual dels drets humans, universalment aprovats en la declaració del 10 de desembre de 1948 però que segueixen sent un ideal violat en molts països i de moltes maneres. Coincidint amb el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, hem valorat la necessitat de reivindicar i aplicar amb més força aquell esperit. Daniel Arasa ha dit que, "si es mira en perspectiva, s'ha millorat bastant els últims 70 anys en molts àmbits, sobretot en la reducció de la mortalitat infantil i en accés a l'alimentació (tot i que encara hi ha centenars de milions que passen gana), però s'ha empitjorat, per exemple, en el tema de l'avortament, mentre que el reconeixement de la dignitat de la persona ha millorat però no sempre".

Adriana Ribas, per la seva banda, ha destacat que, "per a Amnistia Internacional, la Declaració Universal és un element bàsic de treball i, de fet, la base d'una organització com aquesta". La coordinadora de l'entitat ha explicat que, "durant tot el dia, s'ha desenvolupat el que s'anomena una Marató de Cartes, acció que s'organitza a tot el món i que consisteix en una recollida de cartes escrites a defensores de drets humans, en molts casos perseguides i fins i tot amenaçades de mort". I Xavier Puigdollers ha recordat que "la Declaració Universal és un document amb una sèrie de principis", i ha conclòs que "el problema és la constatació de la dignitat de la persona, que la té en ella mateixa i li pertany".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 10 de desembre.

Les Nacions Unides tenen en marxa, amb aquest motiu, una campanya per destacar la transcendència de l’històric document, que va proclamar els drets inalienables de tots els éssers humans, sigui quina sigui la seva raça, religió, sexe, idioma opinions polítiques, origen nacional o social o altres situacions. La declaració estableix, a més, que totes les persones tenen la mateixa dignitat i el mateix valor. Gràcies a aquest document i al compromís dels estats amb els seus principis, la dignitat de milions de persones ha millorat i s’han posat les bases per a un món més just. Queda, però, un llarg camí per recórrer, com es demostra amb situacions de manca de llibertat religiosa (a la Xina, l’Índia, Síria i altres països). El fet que la Declaració Universal perduri és una prova de la universalitat d’uns valors que poden portar l’equitat la justícia i la dignitat humana a tot el món.
Alguns actes a Catalunya:
   = Amnistia Internacional ha organitzat per a aquests dies la 'Marató de Cartes', per ser enviades a dones que pateixen persecucions o amenaces..
   = La Fundació Raimon de Penyafort organitza una sessió per al dia 19 a les 18.30h al Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb la participació de diferents experts.
   = La Coordinadora d’ONGs Solidàries tenen en marxa, fins dissabte vinent, la campanya “Tira pel dret!”, centrada en la reivindicació dels drets fonamentals. Es fan xerrades, taules rodones i un gran concert solidari de cloenda a La Mirona amb la música festiva de Germà Negre i l’Orquestra Maribel. La Coordinadora considera de vital importància reivindicar les aspiracions de justícia universal en un context que considera molt preocupant pel que fa a la vulneració permanent i televisada dels Drets Humans també ara a la Mediterrània.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció