En directe

Cocodril Club

RÀDIO ESTEL

Els conceptes "legalitat", "democràcia" i "sobirania" enfronten dirigents de CIU i ERC amb representants d'UPyD i PSC

S’acosta el final del termini perquè es convoqui una consulta sobre l’estat propi o la independència de Catalunya, d’acord amb els termes establerts pel que…

17 juny 2014

Comparteix

S’acosta el final del termini perquè es convoqui una consulta sobre l’estat propi o la independència de Catalunya, d’acord amb els termes establerts pel que fa la data del 9 de novembre i també la doble pregunta. Aquest ha estat, aquest dimarts, el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, en què el portaveu adjunt d’Esquerra al Parlament, Oriol Amorós, ha assegurat que el procés té tots els elements per ser normal. “Volem que es faci el procés amb transparència i amb tota la informació, que la gent prengui decisions”, ha dit. El dirigent republicà ha dit que els partidaris del dret a decidir “posen els temes damunt de la taula, on uns podran argumentar en contra de la independència amb els avantatges que té la no-independència, mentre altres explicaran els avantatges que té, que són molts”. Amorós ha conclòs que, amb aquest escenari, l’objectiu és “que la gent decideixi, i ja està”.

Per la seva banda, el diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha fet seu el missatge del diputat d’Esquerra, i ha recordat que la diversitat del “sí” i el “no” a la independència enriqueix els ciutadans. El també exalcalde de Pineda de Mar ha afegit que, “precisament perquè se sap que una part important hi està a favor i una part no hi està, es pot demanar que la gent, lliurement, pacíficament i democràticament, pugui dir i saber els que hi estem a favor i els que no”. En aquesta línia, Morell ha afegit que no entén “per què hi ha tanta por a poder fer aquesta pregunta a la gent.”

La viceprimera secretària de les Joventuts del Partit dels Socialistes de Catalunya, Arantxa Calvera, ha dit que Catalunya no pot actuar al marge de la Constitució espanyola, encara que el text es pugui reformar, i ha afegit que, “si els representants d’Esquerra i Convergència entenen Espanya, després de trenta anys, d’una altra manera, han de fer els canvis pertinents a la Constitució”. Finalment, Calvera ha comentat que, “si es convoqués una consulta, no tingueu cap dubte, està clar que seria recorreguda, i el Tribunal Constitucional diria el que diria”. La dirigent socialista ha afegit que “s’ha de modificar la Constitució, que no ha de ser mur de contenció ni en un sentit ni en un altre”.

També ha participat en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el portaveu d’Unió Progrés i Democràcia a Catalunya, Ramon de Veciana, que ha assegurat que no hi ha ara mateix els instruments necessaris per convocar la consulta. “La Generalitat pot fer canvis de nivell autonòmic, però una consulta que afecta la sobirania d’Espanya no és una qüestió que pugui consultar l’autonomia del govern de la Generalitat”, ha assegurat. En aquesta línia, el dirigent del partit de Rosa Díez ha recordat que, “si l’administració catalana no té competència, no hi ha consulta convocada, la qual cosa és bastant paradoxal”, i ha afegit que “no hi ha ni llei, ni cens ni mitjans materials”. També ha recordat que, “a més, hi ha el rebuig del Congrés dels Diputats, que és qui decideix la sobirania nacional”.

Artur Mas diu, en una entrevista difosa ahir per l’agència nord-americana Associated Press, que espera “tenir l’oportunitat d’estar en contacte i parlar amb el futur rei d’Espanya sobre la consulta sobiranista”. Aquest desig, expressat pel president català poc abans de viatjar als Estats Units, arriba tot just quan s’acosta l’hora de la veritat de cara a la cita amb les urnes pactada per una majoria del Parlament català i anunciada per al proper 9 de novembre.

Podeu escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 28'00").

Més actualitat

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció