En directe

L'Evangeli del dia

RÀDIO ESTEL

Els conceptes "legalitat", "democràcia" i "sobirania" enfronten dirigents de CIU i ERC amb representants d'UPyD i PSC

S’acosta el final del termini perquè es convoqui una consulta sobre l’estat propi o la independència de Catalunya, d’acord amb els termes establerts pel que…

17 juny 2014

Comparteix

S’acosta el final del termini perquè es convoqui una consulta sobre l’estat propi o la independència de Catalunya, d’acord amb els termes establerts pel que fa la data del 9 de novembre i també la doble pregunta. Aquest ha estat, aquest dimarts, el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, en què el portaveu adjunt d’Esquerra al Parlament, Oriol Amorós, ha assegurat que el procés té tots els elements per ser normal. “Volem que es faci el procés amb transparència i amb tota la informació, que la gent prengui decisions”, ha dit. El dirigent republicà ha dit que els partidaris del dret a decidir “posen els temes damunt de la taula, on uns podran argumentar en contra de la independència amb els avantatges que té la no-independència, mentre altres explicaran els avantatges que té, que són molts”. Amorós ha conclòs que, amb aquest escenari, l’objectiu és “que la gent decideixi, i ja està”.

Per la seva banda, el diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha fet seu el missatge del diputat d’Esquerra, i ha recordat que la diversitat del “sí” i el “no” a la independència enriqueix els ciutadans. El també exalcalde de Pineda de Mar ha afegit que, “precisament perquè se sap que una part important hi està a favor i una part no hi està, es pot demanar que la gent, lliurement, pacíficament i democràticament, pugui dir i saber els que hi estem a favor i els que no”. En aquesta línia, Morell ha afegit que no entén “per què hi ha tanta por a poder fer aquesta pregunta a la gent.”

La viceprimera secretària de les Joventuts del Partit dels Socialistes de Catalunya, Arantxa Calvera, ha dit que Catalunya no pot actuar al marge de la Constitució espanyola, encara que el text es pugui reformar, i ha afegit que, “si els representants d’Esquerra i Convergència entenen Espanya, després de trenta anys, d’una altra manera, han de fer els canvis pertinents a la Constitució”. Finalment, Calvera ha comentat que, “si es convoqués una consulta, no tingueu cap dubte, està clar que seria recorreguda, i el Tribunal Constitucional diria el que diria”. La dirigent socialista ha afegit que “s’ha de modificar la Constitució, que no ha de ser mur de contenció ni en un sentit ni en un altre”.

També ha participat en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el portaveu d’Unió Progrés i Democràcia a Catalunya, Ramon de Veciana, que ha assegurat que no hi ha ara mateix els instruments necessaris per convocar la consulta. “La Generalitat pot fer canvis de nivell autonòmic, però una consulta que afecta la sobirania d’Espanya no és una qüestió que pugui consultar l’autonomia del govern de la Generalitat”, ha assegurat. En aquesta línia, el dirigent del partit de Rosa Díez ha recordat que, “si l’administració catalana no té competència, no hi ha consulta convocada, la qual cosa és bastant paradoxal”, i ha afegit que “no hi ha ni llei, ni cens ni mitjans materials”. També ha recordat que, “a més, hi ha el rebuig del Congrés dels Diputats, que és qui decideix la sobirania nacional”.

Artur Mas diu, en una entrevista difosa ahir per l’agència nord-americana Associated Press, que espera “tenir l’oportunitat d’estar en contacte i parlar amb el futur rei d’Espanya sobre la consulta sobiranista”. Aquest desig, expressat pel president català poc abans de viatjar als Estats Units, arriba tot just quan s’acosta l’hora de la veritat de cara a la cita amb les urnes pactada per una majoria del Parlament català i anunciada per al proper 9 de novembre.

Podeu escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 28'00").

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció