En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

"Els documents del Brexit diuen que ara comença la negociació"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Òscar Oliver,…

3 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, el Brexit i totes les seves possibles repercussions. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea ja és una realitat a partir d’aquest dissabte passat, 1 de febrer. S’ha tancat una història de 47 anys, una pertinença primer a la Comunitat Econòmica Europea i després a la Unió. Ferrer ha destacat que "la sortida ha estat acordada, amb dos documents que diuen que ara comença la negociació". En aquesta línia, ha afegit que "Boris Johnson ha estat un negociador complicat, perquè no té lògica, i la Unió Europea s'ha de plantejar fer canvis estructurals i anar a una unió política més gran".
Per la seva banda, Teresa Carreras ha comentat que "el Brexit és una oportunitat per a la Unió Europea, tot i que no està clar que s'aprofiti". La periodista ha pronosticat que els britànics "s'equivocaran si no s'afronta el moment des del punt de vista polític". Igualment ha qualificat el moment de "molt important perquè la Unió Europea i el primer ministre britànic s'acostin a la seva respectiva ciutadania". Ha recordat que, al Regne Unit, "hi ha una gran desigualtat que Boris Johnson hauria de corregir". I Òscar Oliver ha assegurat que "les coses acabaran bé, però ara el període de negociació aclarirà les coses després una sortida inicialment acordada". Ha recordat que "seria un error que Johson plantegés ara una reconstrucció de la imatge de l'imperi britànic", i ha conclòs que "hi ha massa interessos per les dues bandes, tant per al Regne Unit com de la Unió Europea".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 3 de febrer.

L’ingrés va generar certa indiferència entre els britànics, però ara la sortida ha generat sentiments i passions, a nivell nacional com a reivindicació del país i la seva singularitat dins el món però també de simpatia a Europa, encara que sigui sense el vincle vigent fins divendres passat. Comença ara un camí de negociació sobre la futura relació bilateral entre Londres i Brussel·les, un procés que afectarà també Espanya, que de moment té dret de veto sobre qualsevol acord que afecti el futur de Gibraltar. D’altra banda, el Regne Unit vol abandonar al desembre la política pesquera comuna de la Unió, cosa que podria fer que es perdessin 11.000 llocs de treball a Espanya si no hi ha acord. El sector automobilístic, en què la Gran Bretanya és el tercer comprador de vehicles fabricats a Espanya, pot quedar igualment afectat. Des de l’inici del procés cap al Brexit, s’han deixat de vendre 100.000 unitats al Regne Unit, i ara tot apunta a un increment en els preus de cotxes espanyols al mercat de les illes.

D’altra banda, el turisme es presenta com un àmbit molt sensible, tenint en compte que Espanya va rebre només el 2018 18 milions i mig de turistes britànics. Caldrà veure si, sense la llibertat de moviments de la Unió Europea, es pot mantenir una proporció semblant. I encara un punt important és el futur immediat dels 180.000 espanyols que viuen ara a territori britànic. Els residents que portin allà menys de cinc anys són els qui tenen ara més interrogants, perquè segurament hauran de tornar a presentar tota la documentació si volen seguir al país. Els estudiants, d’altra banda, no necessitaran permís de residència si tornen a Espanya abans d’acabar el 2020. Amb aquestes i altres qüestions, el Brexit no passarà inadvertit, i tindrà impacte. Esperem que sigui el mínim possible, no només per a Espanya, sinó per al conjunt d’Europa i per als equilibris del món.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció