En directe

Laudes

ACTUALITAT

SOCIETAT

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

Comparteix

Les dades avalen que hi ha un augment de les violències masclistes a Catalunya. Encara falten estudis per mirar de trobar una causa-efecte aquests increments, si bé perquè pugen els casos o perquè es denuncia més. Per exemple, aquest any les denúncies i víctimes ateses per agressions sexuals s’han disparat respecte amb el 2021 i dades d’abans de la pandèmia. Aquestes violències afecten sobretot entre la població jove, tant a víctimes com agressors. Per això, la directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat, Laia Rosich, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que hi ha un creixement de casos de violència masclista entre la població jove, tot i que ha matisat que “és difícil atribuir-hi una causa-efecte”.

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

Rosich ha defensat, que “els joves no són menys igualitaris però, davant de determinats avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries.” També ha insistit en no romantitzar “la idea que en una generació, els joves eren més igualitaris i ara tornem enrere”.

En aquest sentit, la directora general per l’erradicació de les violències masclistes ha defensat que “la clau en el cas de les persones joves és l'educació sexoafectiva”. 

Assenyalar les violències sexuals a la societat

En resposta a l’afirmació que va fer el director general de l’Hospital Clínic aquest dijous sobre que l’augment de les dades de agressions sexuals –més d’un 50% respecte el 2021– mostren una “societat masclista i malalta”, Rosich ha apuntat que “és correcte assenyalar les violències masclistes a l’estructura social en què vivim”. 

Ha defensat que “s’han de situar amb la gravetat que tenen perquè és important entendre que no és un cas particular, un home passava per allà”. Davant d’això, ha remarcat la importància que homes i dones se sumin per erradicar-les i mirar de “trobar la manera perquè no s’entengui com un assenyalament a l’home, com que tots són agressors”. També ha valorat que les dades mostren que cada vegada es denuncia més. 

"Homes i dones s'han de sumar per erradicar les violències masclistes i que això no s'entengui com un assenyalament a l'home, com que tots són agressors"

Telèfon 900 900 120

Rosich ha aprofitat per recordar la importància del telèfon 900 900 120 d’atenció a les violències masclistes. “Ara fem un canvi. Abans era més informatiu i ara et fan una primera atenció telefònica. És confidencial, no deixa cap rastre i permet fer un acompanyar a la víctima. És una eina molt accessible per fer el primer pas, en primera persona, ja sigui per una amiga o veïna, qui sigui. Per tant l’eina ara és més fàcil i propera per accedir”, ha defensat.

Entrevista a Laia Rosich, directora general de l'erradicació de les violències masclistes

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Els serveis d'atenció integral a les dones denuncien que hi ha propietaris que es neguen a llogar pisos a víctimes de violència masclista

En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', Irene Andrés, la responsable del servei d'atenció integral a les dones d'In via, ha defensat la importància de l'assessorament i l'acompanyament a les víctimes a l'hora de denunciar.

25 novembre 2021

Redacció