En directe

Fabricació Pròpia

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

Comparteix

La data de publicació de l'índex de preus del lloguer està provocant un conflicte entre arrendador i arrendatari". Així ho ha assegurat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, advocat expert en dret immobiliari, en una entrevista a Ràdio Estel. "L'arrendador vol firmar el nou contracte ja i l'arrendatari vol esperar que s'apliqui la llei per negociar el preu del lloguer". "S'ha anunciat una mesura a bombo i platet que no està en vigor i quan s'aprovi tindrà uns efectes molt potents", assegura. "Amb tot, s'estan produint "situacions tan perjudicials que poden acabar als tribunals". A més -assegura- és un conflicte que s'està notant al mercat, ja que en l'últim mes hi ha hagut una caiguda de la demanda.

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL
Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

Dubte que la mesura solucioni la problemàtica de l'habitatge

Fuentes-Lojo Rius creu que en aquesta llei hi ha interessos contraposats, perquè una part de la població sí que reivindica aquesta mesura. Ara bé, no està segur que la norma pugui apaivagar la problemàtica de l'habitatge. "S'ha de veure si a mitjà termini serà efectiva o no ho serà", explica.

Aquest índex, impusat pel Govern espanyol, passarà a ser de caràcter obligatori i estableix una forquilla de preu mínim i màxim, un fet molt criticat pel Govern català. L'advocat creu que hi haurà disparitat entre arrendador i arrendatari a l'hora de negociar, "ja que segurament s'acabarà imposant el preu a alça", opina. La forquilla s'ha establert per diferenciar els pisos que són més vells d'aquells que s'han reformat, perquè si no, "els pisos més antics valdrien igual que els nous", detalla.

L'índex de preus del lloguer passarà a ser de caràcter obligatori i estableix una forquilla de preu mínim i màxim, un fet molt critical pel Govern català

Aquest nou índex que entrarà en vigor tindrà en compte la ubicació, les rendes i també les característiques del pis. Tal com ha explicat Fuentes-Lojo Rius, amb l'aplicació d'aquest topall, els lloguers dels contractes nous "no podran superar el preu de darrer contracte vigent en els últims cinc anys". I si la propietat és d'un gran tenidor, és a dir, que té més de cinc pisos, aquest lloguer no podrà ser superior a l'índex de referència establert.

L'arrendador pot saber si el seu propietari és gran tenidor a través del registre de propietat. "Amb una nota del registre, el llogater pot saber si el propietari és gran tenidor". Ara bé, en aquest cas és important fixar-se si té locals o habitatges, ja que l'índex de preus només s'aplica en aquest darrer cas.

Entrevista a Alejandro Fuentes-Lojo Rius, advocat expert en dret immobiliari

0:00 / 0:00

Més actualitat

HABITATGE

El Sindicat de Llogateres acusa el sector immobiliari de perseguir les rendes antigues i aprofitar "qualsevol excusa" per fer fora veïns

Veïns i activistes davant l'edifici on viu la Blanca, una dona de 78 anys a la qual volien desnonar des de fa temps, al Gòtic de Barcelona, el passat mes de novembre | ACN

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, diu que el topall dels preus dels lloguers arriba tard: "Es congelarà un preu 176 euros més car que si s'hagués fet quan es va prometre"

2 febrer 2024

Redacció