En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

“Els polítics han de sortir de les trinxeres ideològiques i dialogar”

Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés i membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Toni Picó, advocat…

12 juliol 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés i membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Toni Picó, advocat i exdiputat d'Unió, i Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions del PP de Catalunya, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació política a Catalunya, amb el conflicte i el judici del procés, realitat que ha marcat novament la temporada. Pardo ha comentat que “l’independentisme flaqueja més que mai, tal i com s’ha vist amb el pacte de la Diputació de Barcelona”, i que “sorprèn la petició de Pedro Sánchez per buscar l’abstenció dels populars mentre els seus pacten amb els independentistes”. Capdevila ha destacat, en referència a les dificultats per investir un president del govern espanyol, que “ara estem vivint les seqüeles del terratrèmol que ha estat la moció de censura”.
En un altre moment, el diputat republicà ha celebrat que “no s’havia vist mai un resultat electoral tan favorable per a Esquerra”, referint-se a les dues últimes convocatòries electorals, sobretot generals i municipals. Per la seva banda, Picó ha constatat que els ciutadans “no ens podem permetre una paralització del Parlament de Catalunya”. Igualment ha destacat que “hem de tenir governs en actiu, per tal que responguin a les nostres necessitats, i aquest no és el cas ni de Catalunya ni d’Espanya”. Capdevila, en canvi, ha aclarit que “les darreres dades i les previsions de creixement de l’IPC mostren una millora, tot i la poca activitat legislativa”. Finalment, l'advocat i exdiputat d'Unió també ha conclòs que “els polítics han de sortir de les seves trinxeres ideològiques i han de dialogar”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest divendres 12 de juliol.

La situació política a Catalunya ha estat marcada, aquesta temporada que ara acabem, pel conflicte i el judici del procés. La proposta formulada la setmana passada pel president del Parlament, Roger Torrent, que plantejava al govern espanyol pactar un referèndum a l’estil del Canadà amb el Québec, ha estat un dels últims moviments des de l’independentisme. Des de Madrid, continua havent-hi les dues sensibilitats: una més oberta a un diàleg esperançador i una altra més contundent i contrària a qualsevol iniciativa que comporti decidir des de Catalunya sobre la seva independència.

El judici del procés, que s’acabava ara fa unes setmanes, donarà pas a una sentència probablement entre el setembre i l’octubre. Sigui quina sigui la resolució judicial, tindrà conseqüències polítiques i social, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. El període estiuenc servirà, en alguns aspectes, de reflexió per a futurs plantejaments i recomposicions de la situació global. Mentrestant, els moviments a Europa han ratificat la visió d’un problema intern entre Catalunya i el conjunt d’Espanya, com apuntava l’altre dia el qui serà nou responsable de Política Exterior a la Unió, Josep Borrell.

Més actualitat

CULTURA

"‘Tauró’ va canviar l'estratègia de màrqueting de les ‘blockbusters’"

Carles Martínez, Toni Garcia Ramon i Pere Vall

Carles Martínez, Toni Garcia Ramon i Pere Vall repassen 'Tauró' i 'Retorn al Futur' en el seu 50è i 40è aniversari

15 juliol 2025

Redacció

SOCIETAT

Carme González, alcaldessa Piera: “Hi ha forces polítiques que aprofiten l’incendi de la mesquita per fomentar l’odi”

La batllessa insisteix que no hi ha un problema de convivència al municipi “la comunitat musulmana està molt integrada”

15 juliol 2025

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

L'acord pel finançament singular: "No queda clar que l'Agència Tributària recapti l'IRPF ni la resta d'impostos"

El president de la Comissió d'Economia Catalana, Josep Reyner, considera l'acord "una baixada d'expectatives molt forta"

15 juliol 2025

Redacció