En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

"Els propers sis mesos seran decisius per al futur de la Model"

El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres el futur de la presó Model un cop tancada, després de 113 anys com a centre penitenciari, amb…

14 juny 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres el futur de la presó Model un cop tancada, després de 113 anys com a centre penitenciari, amb una reflexió compartida sobre els usos poden ser els millors per a un gran espai i edifici com aquest. Gabriel Gómez, fill del pintor Helios Gómez (autor de les pintures de la Capella Gitana de la presó), ha qualificat la Model de "símbol de resistència, sentiment patit per molta gent i patrimoni de tothom". La vicepresidenta de SOS Monuments, Mari Cruz Santos, ha explicat que "l'entitat va molt més enllà de la lluita per conservar monuments emblemàtics i artístics, ja que es tracta de mantenir tot el patrimoni, que no és només el material". Ricardo Vergara, actual president de SOS Monuments, ha justificat la conservació de la Model explicant que "l'edifici presenta una zona central moderna, que dona al lloc el nom de Model, perquè era una nova manera de tenir els presos, i és un espai amable i molt adequat per donar equipaments a la ciutat".  Ha afegit que "té consens social perquè és un edifici que recorda tota una memòria amb aportació històrica, cultural i política, que s'afegeix al gran valor arquitectònic".

Els tres participants en el col·loqui han coincidit en el valor que aporta la Model, referent en molts moments de la història dels últims 113 anys, per exemple durant els anys de la transició democràtica i en la repressió de la dictadura franquista. La idea que té l’Ajuntament de Barcelona és destinar una part a zona verda, una altra a equipaments per al barri i una tercera a conservar la memòria de l’edifici.  Ricardo Vergara, Mari Cruz Santos i Gabriel Gómez han coincidit, a més, a l'hora de defensar "la necessitat d’una participació popular en la definició del nou emplaçament", concretament a partir de l'1 de gener. "Els propers sis mesos seran decisius per al futur de la Model", han assegurat tots tres.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 14 de juny.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024