En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Em pregunto per què un problema polític ha arribat a un tribunal"

Xavier Puigdollers, advocat i president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a…

14 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Puigdollers, advocat i president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, Lluís Batlló, advocat penalista, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la sentència del procés, que marca un abans i un després en el conflicte i la situació política que viu Catalunya. La condemna per sedició, desobediència i malversació a 9 dirigents independentistes, que ja és un fet després que s'hagi fet públic aquest dilluns el veredicte, sacseja la vida política i social, mentre uns dirigents polítics criden a la protesta i altres demanen que s’acati la sentència. Batlló ha destacat que "és interessant constatar que el Suprem diu que hi va haver violències puntuals, però no suficients per al delicte de rebelió". A més, ha explicat que "sí que hi ha sedició, segons el tribunal, perquè considera que les persones condemnades van influir per crear de manera tumultuària actes per incomplir la llei". El penalista ha conclòs que "la sentència està en general ben fonamentada".
Xavier Puigdollers, per la seva banda, ha comentat que "l'exposició dels fets de la sentència és molt plàstica, amb una descripció que porta a un relat però que no inclou els nombrosos sentiments". En aquesta línia, ha afegit que "la gran pregunta és per què aquesta problemàtica ha arribat a un tribunal, quan el problema no és jurídic, sinó polític". I Xavier Torrens ha dit que "el fet que s'hagi condemnat per sedició, però amb penes molt altes quan els homicidis tenen entre 9 i 12 anys, pot tenir un enfocament polític, com s'ha vist amb l'activació de l'euroordre". El politòleg ha fet seves "les paraules dels bisbes catalans" en el comunicat fet públic també aquest dilluns, en què "demanen buscar una sortida dialogada al conflicte". Igualment ha assegurat que "aquesta sentència, que condemna persones, posa més llenya al foc i agreuja més el problema polític, cosa que fa que les ganes de diàleg hagin de ser més grans per part de tothom a partir d'ara".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 14 d'octubre.
Les condemnes van dels 9 anys de presó a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart als 13 a Oriol Junqueras com a principal refernt dels fets. Socialment, des de la pluralitat de visions, predomina cada vegada més la idea que cal buscar solucions polítiques des del diàleg. Hem analitzat les claus del que poden ser les primeres protestes al carrer convocades des de l’independentisme i particularment des de les entitats sobiranistes.
La decisió del Tribunal Suprem coincideix amb una vista al Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que reclama tenir aquest tractament des que va ser elegit eurodiputat el 26 de maig passat. Amb les situacions personals de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull, Carme Forcadell i Dolors Bassa, tenim ara un difícil equilibri entre separació de poders, llibertat d’expressió i d’opinió sobre la sentència i denúncia del seu contingut per canviar la situació política. El més important és que hi hagi pau.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció