En directe

Trotamundos

SOCIETAT

"En el sistema educatiu, cal fer una feina d'integració entre tots"

Josep Manuel Prats, president de la Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures (FAPEL), i Bernat Villaronga, professor de Religió a l'escola pública, han analitzat aquest dijous,…

28 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Manuel Prats, president de la Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures (FAPEL), i Bernat Villaronga, professor de Religió a l'escola pública, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, l'estat de l’educació a Catalunya, en un moment de cruïlla i d’incerteses davant les diverses sensibilitats sobre llibertat i models que conviuen en un sistema plural garantit. Villaronga ha destacat que "els pares han de tenir la possibilitat d'escollir els centres, dels quals es diu que han de ser un espai d'integració de les diversitats socials actuals, amb llocs on hi ha fins a 50 nacionalitats, cosa que obligar a repensar les coses". Per la seva banda, Prats ha comentat que "de vegades busquem solucions a coses concretes, quan les raons per a la segregació de cultures i procedències és sovint residencial, socioeconòmica o d'altres tipus, realitats davant les quals no s'ha d'anul·lar la tria, que ha d'existir". El president de la FAPEL ha recordat que, "en el sistema educatiu, cal fer una feina d'integració entre tots, tot i que l'escàs finançament de l'ensenyament concertat és sovint una barrera, fet que és injust per a les famílies"
En un altre moment del col·loqui, Bernat Villaronga ha recordat que "la complexitat dels centres sacseja moltes vegades el professorat i, per això, és molt important baixar la ràtio de les aules". Ha dit igualment que "ha de sortir a la preinscripció la possibilitat de triar voluntàriament classe de religió". Ha defensat aquesta matèria perquè "ofereix un conjunt de valors molt necessaris per a la societat", i ha afegit que "estem en un moment de complexitat, perquè hi ha un analfabetisme de cultura religiosa, cosa que fa necessari oferir la Religió". I Josep Manuel Prats ha defensat "un sistema en què convisquin centres públics, privats i concertats", alhora que ha conclòs que "la societat és fruit de l'educació que hem tingut, amb uns valors i amb les famílies, els mitjans de comunicació i tothom".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 28 de març.

Comença aquest divendres el període de preinscripció escolar amb moltes incògnites sobre el futur dels centres concertats, sobretot l’Escola Cristiana, majoritària en aquest sector. La campanya ‘Tria Escola Cristiana’ arriba novament a l’espai públic com una proposta arrelada a la tradició del nostre país i integrada en la necessària llibertat de les famílies. Un pacte signat el 18 de març passat al Parlament, per representants de la comunitat educativa, molts ajuntaments i la majoria dels partits amb representació a la cambra catalana, planteja 30 actuacions i 189 mesures per combatre la segregació escolar. Amb un nou decret d’admissions, es regularà el procediment per aconseguir una escolarització més equilibrada, amb una proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives especials en centres de la mateixa zona i també un límit de matriculació amb el curs iniciat en centres d’alta complexitat. La situació actual, en definitiva, conviu amb la necessitat de resoldre els vells enfrontaments entre escola pública i privada (concertada o no) i també d’incrementar el pressupost destinat a educació.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció