En directe

La Caravana

POLÍTICA

"En la renovació d'òrgans, la classe política no fa la seva feina"

Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de…

24 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el tema de la renovació pendent dels òrgans constitucionals, sobretot el Consell General del Poder Judicial. Aquesta és una urgència que destapa la manca d’esperit de consens en la política espanyola, especialment entre el PSOE i el PP, tenint en compte que aquests dos partits són, encara en aquests moments, necessaris per pactar aquests canvis. L’òrgan de govern de la judicatura porta dos anys amb el mandat caducat, fet que qüestiona fins i tot la seva legitimat en una part important de la societat espanyola. Pérez Francesch ha destacat que, "des d'una perspectiva democràtica, es justifica amb dificultat el fet que la classe política no faci la seva feina mentre es demana a la ciutadania que es compleixi amb determinats deures". Ha recordat que "hi ha uns terminis que no es compleixen, un problema que ve de lluny i que ha afectat diversos òrgans, entre ells el mateix Tribunal Constitucional".
El professor de Dret Constitucional ha comentat, a més, que "hi ha un excés de politització partidista a tot arreu, també a l'Administració", i ha lamentat que "els qui es diuen constitucionalistes siguin els qui precisament no compleixen la Constitució". Igualment ha dit que aquí "hi ha una lectura molt sectària i inacceptable de la Carta Magna, que contempla les majories de tres cinquenes parts, que obliguen al consens, però s'utilitza de manera perversa perquè uns no accepten la part dels altres". Ha conclòs que "s'utilitza el poder de manera il·legítima". Per la seva banda, Xavier Puigdollers ha destacat que "una normativa taxativa, el mandat amb terminis amb consens perquè els organismes representin tothom, s'ha convertit en tot el contrari perquè es traeix l'obligació de pactar". L'advocat ha apuntat que "cal una consciència jurídica, política i responsabilitat perquè funcionin aquests pactes de renovació". Ha lamentat que "no està prevista cap sanció pel fet de ser organismes públics, cosa que sí que passa en les societats". Puigdollers ha assegurat que "està polititzada tota la justícia, començant pel mateix paper del Tribunal Constitucional, que ha de quedar reservada només per a alguns temes i no ha de ser una quarta instància processal".
L’acord final de renovació, pactada aquests dies per Pedro Sánchez i Pablo Casado, arribarà previsiblement aquesta setmana, tot just uns dies després de les eleccions catalanes, en plena onada de desencontres en la coalició de govern entre socialistes i Podem i amb un Partit Socialista en bon moment de popularitat a les enquestes, amb el PSC com la primera força al Parlament català i en un context de caiguda lliure dels populars, sobretot a Catalunya però també en els sondejos d’àmbit espanyol. La imminent entesa passa, d’altra banda, per la intenció de l’executiu de Sánchez d’enterrar definitivament la proposta d’ara fa uns mesos en què contemplava canviar la majoria de tres cinquenes parts del Congrés per nomenar els vocals. Finalment, més enllà dels retrets i les exigències mútues, s’ha desbloquejat un allunyament que era inacceptable des de tots els punts de vista.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 24 de febrer.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció