En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

(Enquesta) La Cooperativa Alimentària El Rusc aposta pel consum crític, transformador, de confiança i proper

Participa a l'enquesta! Tenen prou pes les iniciatives que promouen un consum conscient? Podeu continuar participant fins diumenge 10 de maig. La setmana que ve…

8 maig 2015

Redacció

Comparteix
Participa a l'enquesta! Tenen prou pes les iniciatives que promouen un consum conscient? Podeu continuar participant fins diumenge 10 de maig. La setmana que ve comencem amb entrevistats als partits per a les eleccions municipals.

Divendres hem rebut la visita de la Cooperativa Alimentària El Rusc: "Són productes més cars, però molt més sans", ens explicava una de les seves usuàries, la Sabina. El Rusc té 4 anys de vida i  està format per 20 famílies que aposten pel consum crític, transformador, de confiança i proper, per això s’organitza per comissions i les decisions es prenen de manera assambleària. 
La cooperativa compta amb productes com cereals, carn, conserves, sabons, productes de comerç jus, formatge o pa. "És un consum responsable perquè és un producte de proximitat: un producte que ve de lluny té un cost energètic bestial", explicava Sabina.
Dijous ha intervingut a El Pitjor del pitjor Judith Cases, de Som Energia, una cooperativa d'energia renovable."L'estem enviant una senyal al mercat de que volem aconseguir una energia renovable", explica Cases, una de les 25.000 persones que tenen contracte: "Produim la nostra pròpia energia. No hi ha canvi d'instal·lacions, sense interrupció de llum", explica.
Judith Cases ha descrit a RàdioEstel que la campanya Yo devuelvo consisteix en "retornar el rebut del mes de maig com a protesta".
Aquest dimecres hem tingut de convidada Simona Basile, tècnica de botiques ciutadanes de Comerç Just de Intermón Oxfam: "Comerç Just és una forma diferent de produir, comercialitzar i consumir: prioritiza els beneficis de les persones, els seus drets, i la protecció del medi ambient enfront dels interessos econòmics. Es basa en el vincle entre el consumidor i el productor. Comptem amb cooperatives en Àfrica, Àsia i Amèrica Latina i han d'acomplir unes condicions de treball". Aquesta iniciativa té 20 anys i abarca alimentació, cosmètica, productes de llar i tèxtil.
El proper 9 de maig es celebra el Dia Mundial del Comerç Just en més de 50 països. El lema d'enguany és: Estira del fil per denunciar la situació dels treballadors tèxtils: "Víctimes d'unes condicions de treball horribles", ha definit Simona Basile.
Pel que fa a dimarts, el nostre interlocutor ha estat Jordi Marí, president de FETS, Finançament Ètic i Solidari, un ens creat fa 15 anys per promoure les finances ètiques: "Fem transparència absoluta, en contraposició a l'opacitat del sector financer. Filtrem tota l'activitat a partir de principis positius: només d'acord amb uns principis ètics i socials". Aquests són 5:
1- Transparència
2 - Ètica aplicada, no de manera ideològica
3 - Participació
4 - Implicació, incidir per la via de les finances
5- Coherència amb els nostres valors
Un sector que ha crescut en els últims anys: "A resultes de la crisi més gent té en compte les alternatives, però de visibilització sempre ens en falta". Ara FETS s'ha centrat en donar formació a escolans i jovent.
 
Hem començat amb Toni Lodeiro, responsable de comunicació del Centre de Recerca d'Informació en Consum (CRIC). Per què parlem de consum conscient i transformador?: "Pensem que és més engrescador que el concepte responsable, que té més connotacions de deure"
Lodeiro ens ha exposat diferents àmbits on hi ha alternativa, com la roba (per exemple, amb Roba Amiga), les cooperatives d'aliments de proximitat o l'energia: "Això a més activa la cooperació per no viure el canvi en soledat". L'autor del llibre "Consumir menys, viure millor" ha insistint que s'ha de viure el consum "amb plaer, perquè si tenim deures ens cremarà".

Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024