En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

Enquesta: S’haurien de jutjar els ministres franquistes? Merçona Puig Antich: "Cal acabar amb la impunitat dels crims"

Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio Estel: S’haurien de jutjar als ministres de la dictadura franquista?. Encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de Laura Aznar.…

23 febrer 2015

Comparteix
Participa en l'enquesta d'aquesta setmana de Ràdio Estel: S’haurien de jutjar als ministres de la dictadura franquista?. Encetem nou tema a l'espai #elpitjordelpitjor de Laura Aznar.

Aquest divendres, ens ha acompanyat Merçona Puig Antich, germana de l'activista antifeixista Salvador Puig Antich. Sobre la resolució aprovada al Parlament, ella ho considera una molt bona noticia. "Estem contents perquè ja era hora que els organismos oficials prenguessin partit en el que també ha estat la seva història", ha afiramat, però lamenta l'abstenció del PSC perquè molts dels seus militants "a l'època franquista s'ho van pasar molt malament, segur que és una decisió que va decebre molts dels seus seguidors"Merçona Puig Antich s'ha referit a la decisió de l'Audiència Nacional, de no fer efectiva l'ordre de detenció per extradir els exministres franquistes. "Sabíem que, amparant-se amb la llei d'amnistia del 77, no ens ho posarien fácil", ha explicat, i ha aclarit, això sí que són "crims de lesa humanitat que la justícia universal els pot jutjar i són motiu de seguir lluitant per acabar, d'una vegada per totes, amb la impunitat del franquisme".
La jutgessa Maria Servini demana que siguin jutjats, entre altres, l'exministe Utrera Molina, un dels que va convalidar la sentència de pena de mort del germà de Merçona, Salvador Puig Antich. "Són persones que durant tot aquest temps han viscut com reis i encara defensen que el procés del meu germà va ser legal, quan està ple de irregularitats", ha lamentat. En aquesta línia, ha destacat que, per a ella i els seus, "és important que s'acabi tancant aquest tema, perquè Salvador Puig Antich ha passat a la història quasi com un vandoler que va matar a sang freda un policia, quan les proves infogràfiques demostren que hi va haver bales creuades i que segurament va ser la bala d'un policia la que va impactar contra el difunt". Aquestes proves, però,no han estat admeses a tràmit sota l'argument que no aporten cap novetat. "Això fa molta ràbia", ha conclòs Merçona
Es pot escoltar aquí (des del minut 34'00") tota l'entrevista a Merçona Puig Antich.
Dimarts hem parlat amb el secretari del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, que ens ha explicat que la querella contra els crims del franquisme es va plantejar des de l’Argentina i no des d’Espanya “perquè després de l’intent frustrat del jutge Garzón, es va impedir qualsevol via d’avançar cap a la justícia dins el sistema jurídic de l’estat espanyol”. Llavors, tres persones argentines d’origen espanyol es van adreçar a la justícia argentina per demanar que apliqués la justícia universal. Arcos ha criticat duríssimament que el diputat del PSC Maurici Lucena justifiqués l’abstenció del seu partit en la votació al Parlament per donar suport a la querella argentina, defensant l’amnistia del 1977 pel bé de la pau i la democràcia. “El PSOE és el garant de la continuïtat de l’Estat espanyol, hereu legítim de la dictadura franquista, perquè ha mantingut la impunitat dels criminals i també els beneficis de l’espoli de documents, propietats i dels negocis dels franquistes”, ha apuntat.
 
Sobre la decisió de l’Audiència Nacional de no executar l’ordre de detenció dels exministres franquistes perquè siguin extraditats i jutjats a l’Argentina, el secretari del Casal ho defineix com “un acte de coherència absoluta que demostra que a l’Estat espanyol no hi ha justícia”. També ho qualifica de “victòria”, en tant que “aquestes 21 persones no poden sortir de l’Estat espanyol perquè la Interpol té una ordre de cerca i captura a tot el món, llevat de Uganda, Rússia i Espanya, que són estats que no acaten la Interpol”. Així doncs, si surten del país seran portats a Argentina, “a la garjola, emmanillats com correspon perquè són criminals”.  Arcos ha clos la seva intervenció amb una sentència lapidària: “El pitjor d’aquesta societat és la impunitat”.
Es pot escoltar aquí (minut 34'00") tota l'entrevista a Diego Arcos.
El PPC va ser l’únic partit en contra del suport del Parlament a la querella argentina per jutjar els crims del franquisme. Per això aquest dimecres hem parlat amb el diputat Sergio Santamaria, que ha invocat la Llei d’Amnistia de 1977: “Jo entenc que els processos de transició sempre són complexos, però precisament per això els països que han patit una Guerra Civil com Espanya acorden posar fi a la qüestió via llei d’amnistia, resolent les responsabilitats penals”. 
El portaveu de Justícia del PP ha començat recordant que la detenció que sol·licita la jutgessa argentina va ser desautoritzada per la Interpol argentina per tractar-se d’una mesura política. Sergio Santamaria ha afegit a RàdioEstel: “Evidentment els crims es van produir, però es van produir en ambdós bàndols”, i ha negat que hi hagi impunitat: “Jo crec que haurien de deixar les coses com estan. Si obrim aquest meló evidentment no deixaríem enrere una pàgina negra de la nostra història. Són qüestions que afecten a la nostra convivència pacífica”
Escolta l'entrevista a Sergio Santamaria (minut 31’00’’)
Hem arrencat la setmana parlant amb Jaume Bosch, vicepresident d’Iniciativa per Catalunya Verds, el partit que va presentar aquesta proposta al Parlament. “Ens semblava que el Parlament, en representació del poble de Catalunya, havia de posicionar-se sobre una qüestió tan important com és la causa que la jutgessa argentina està tirant endavant contra els crims del franquisme”. Per Bosch, és “significatiu” que el Parlament estigui a favor. En canvi, el PSC va abstenir-se en defensa de l'amnistia del 1977 pel bé de la pau i la democràcia: “Ens va saber molt molt greu la posició del PSC”, apuntava el diputat d'Iniciativa.
Jaume Bosch, ex-militant del PSUC, també va votar a favor de l’extradició “en representació de les víctimes del PSUC i de totes les persones que van patir repressió durant el franquisme”. A principis de febrer l’Audiència Nacional va arxivar la petició de detenir els exministres Utrera Molina i Martín Villa i extradir-los a Argentina: “Era previsible, ens temíem que passés això”, argumentava Bosch: “El PP mai s’ha atrevit a condemnar clara i rotundament el què va ser el franquisme, per les implicacions personals i familiars d’alguns membres que el PP tenen amb aquest règim”. 
Escolta l’entrevista a Jaume Bosch (minut 43’00’’)

Més actualitat

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Tània Verge: "No podem parlar d'un repunt de feminicidis a Catalunya"

La consellera en funcions d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge | RÀDIO ESTEL

Aquest semestre gairebé hi ha més casos de violència masclista que tot l'any passat, però la consellera d'Igualtat i Feminismes en funcions diu que cal esperar per valorar les dades en conjunt

18 juliol 2024

Redacció

ENERGIES ALTERNATIVES

MEDI AMBIENT

"Tenir teulades sense plaques solars és com deixar-te l’aixeta oberta" 

Plaques solars a una teulada

La portaveu de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya (OBERCAT), Helen Badger, avisa a Ràdio Estel de les conseqüències de no instal·lar plaques solars

17 juliol 2024

Redacció