En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"És important el consens assolit per ajornar les eleccions"

Les eleccions catalanes seran el 30 de maig. El govern ho ha acordat així, aquest divendres, amb la majoria de partits. A més de Junts…

15 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Les eleccions catalanes seran el 30 de maig. El govern ho ha acordat així, aquest divendres, amb la majoria de partits. A més de Junts per Catalunya i Esquerra, també Ciutadans, Comuns i PP s’han mostrat d'acord amb aquesta data, mentre que el PSC mantenia que s'haurien de celebrar abans de Setmana Santa, tot i que ha confirmat que no impugnarà l’ajornament. Després, en un Consell extraordinari, l'executiu ha aprovat el decret per a un ajornament que ja estava agafant força des de la setmana passada. Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, ha analitzat la situació creada amb aquesta decisió provocada per l'expansió preocupant de la pandèmia del Covid aquests dies.

Quina valoració política faria vostè sobre el que ha passat avui, en un fet sense precedents a Catalunya en democràcia?
És important el consens que s'ha aconseguit, amb gairebé tothom d'acord que calia posposar les eleccions per treballar amb una data segura, dins les xifres actuals de la pandèmia, amb noves mesures. Cal tenir present que el mateix decret de convocatòria ja preveia la possibilitat d'ajornar els comicis.
Es comenta també aquests dies que és molt difícil introduir mètodes innovadors de vot telemàtic, electrònic o fins i tot des de casa amb la visita d’alguna persona a domicili. Es podia haver activat aquest sistema de cara al 14 de febrer per garantir que tothom pogués participar si volia fer-ho?
Tal i com està feta la llei, amb les normes vinculades al procés electoral, no es permet fer votació electrònica. Dins la mateixa norma, però, sí que es pot contemplar el vot per correu a distància, amb la participació de Correus per aquest sistema i un funcionari seu que va als domicilis. El fet que ciutadans positius de Covid poguessin votar presencialment, assegurant que no exposin la resta de la població i reservant-los un horari concret, com s'ha fet a Israel en unes eleccions recents, és una altra de les possibilitats, potser més complicada.
Quin marge hi ha per afegir aquestes garanties de vot de cara al 30 de maig?
En el cas del vot telemàtic, és difícil perquè requeriria canviar la llei. Però ara hi ha prou marge de temps per habilitar millor els col·legis, tenir més ciutadans vacunats i afrontar els terminis amb la situació de la pandèmia molt millor, ja a les portes del juny i de la calor.
Tenen algun fonament els arguments contraris a l’ajornament per usurpació de competències o potser perquè no està contemplat legalment?
Vivim en un territori en què, legalment, estem en una escala de grisos. La llei no ho contempla i, a Catalunya, s'aplica la de l'Estat. En canvi, el decret de convocatòria a Catalunya, sí que ho preveia. És possible, en qualsevol cas, que tinguem un debat jurídic, però de fet l'ajornament ocupa un territori desconegut.
A nivell polític, pot beneficiar o perjudicar algun partit concret aquest ajornament?

Crec que no. Certament estan sortint moltes enquestes que són interpretades en clau d'intencionalitat, però això és més tafaneria política que no pas cap evidència. Hi ha molta rumorologia, però parlem d'enquestes. L'única vàlida és la del votant, i les tendències poden canviar molt fàcilment amb petites oscil·lacions en la participació.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 15 de gener.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció