En directe

El Matí a Ràdio Estel

POLÍTICA

"És important el consens assolit per ajornar les eleccions"

Les eleccions catalanes seran el 30 de maig. El govern ho ha acordat així, aquest divendres, amb la majoria de partits. A més de Junts…

15 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Les eleccions catalanes seran el 30 de maig. El govern ho ha acordat així, aquest divendres, amb la majoria de partits. A més de Junts per Catalunya i Esquerra, també Ciutadans, Comuns i PP s’han mostrat d'acord amb aquesta data, mentre que el PSC mantenia que s'haurien de celebrar abans de Setmana Santa, tot i que ha confirmat que no impugnarà l’ajornament. Després, en un Consell extraordinari, l'executiu ha aprovat el decret per a un ajornament que ja estava agafant força des de la setmana passada. Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, ha analitzat la situació creada amb aquesta decisió provocada per l'expansió preocupant de la pandèmia del Covid aquests dies.

Quina valoració política faria vostè sobre el que ha passat avui, en un fet sense precedents a Catalunya en democràcia?
És important el consens que s'ha aconseguit, amb gairebé tothom d'acord que calia posposar les eleccions per treballar amb una data segura, dins les xifres actuals de la pandèmia, amb noves mesures. Cal tenir present que el mateix decret de convocatòria ja preveia la possibilitat d'ajornar els comicis.
Es comenta també aquests dies que és molt difícil introduir mètodes innovadors de vot telemàtic, electrònic o fins i tot des de casa amb la visita d’alguna persona a domicili. Es podia haver activat aquest sistema de cara al 14 de febrer per garantir que tothom pogués participar si volia fer-ho?
Tal i com està feta la llei, amb les normes vinculades al procés electoral, no es permet fer votació electrònica. Dins la mateixa norma, però, sí que es pot contemplar el vot per correu a distància, amb la participació de Correus per aquest sistema i un funcionari seu que va als domicilis. El fet que ciutadans positius de Covid poguessin votar presencialment, assegurant que no exposin la resta de la població i reservant-los un horari concret, com s'ha fet a Israel en unes eleccions recents, és una altra de les possibilitats, potser més complicada.
Quin marge hi ha per afegir aquestes garanties de vot de cara al 30 de maig?
En el cas del vot telemàtic, és difícil perquè requeriria canviar la llei. Però ara hi ha prou marge de temps per habilitar millor els col·legis, tenir més ciutadans vacunats i afrontar els terminis amb la situació de la pandèmia molt millor, ja a les portes del juny i de la calor.
Tenen algun fonament els arguments contraris a l’ajornament per usurpació de competències o potser perquè no està contemplat legalment?
Vivim en un territori en què, legalment, estem en una escala de grisos. La llei no ho contempla i, a Catalunya, s'aplica la de l'Estat. En canvi, el decret de convocatòria a Catalunya, sí que ho preveia. És possible, en qualsevol cas, que tinguem un debat jurídic, però de fet l'ajornament ocupa un territori desconegut.
A nivell polític, pot beneficiar o perjudicar algun partit concret aquest ajornament?

Crec que no. Certament estan sortint moltes enquestes que són interpretades en clau d'intencionalitat, però això és més tafaneria política que no pas cap evidència. Hi ha molta rumorologia, però parlem d'enquestes. L'única vàlida és la del votant, i les tendències poden canviar molt fàcilment amb petites oscil·lacions en la participació.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 15 de gener.

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció