En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“És impossible que tinguem la vacuna del Covid-19 a finals d’any”

Els assaigs clínics per a la vacuna contra el Covid-19 que estan desenvolupant la Universitat d'Oxford i el gegant farmacèutic AstraZeneca es reprendran al Regne…

14 setembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Els assaigs clínics per a la vacuna contra el Covid-19 que estan desenvolupant la Universitat d'Oxford i el gegant farmacèutic AstraZeneca es reprendran al Regne Unit després de ser suspesos ara fa vuit dies pel fet que una de les voluntàries va caure malalta. La companyia ha informat aquest dissabte en un comunicat que l'Autoritat de Regulació de Medicines per a la Salut considera que és segur continuar amb les proves i ha donat llum verda a la seva represa, tot i que no ha proporcionat informació sobre la data en què es posaran en marxa de nou. D’altra banda, la farmacèutica Janssen ha començat aquest dilluns el primer assaig clínic a l'Estat espanyol per la vacuna contra la Covid-19 amb humans. El primer punt serà l'hospital Marquès de Valdecilla a Santander i provarà els Efectes de la vacuna amb 190 voluntaris. La vacuna ja és troba en la fase 2 que corresponen a les proves amb persones tot i que quedaria una tercera fase per avaluar su eficàcia.
Aquest dilluns, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la directora del Centre d'Investigació del Medicament de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i Cap de Servei de Farmacologia Clínica al mateix centre sanitari, Rosa Maria Antonijoan, ha comentat diferents aspectes de les investigacions per trobar la vacuna definitiva.

Com valora els assaigs clínics a Santander? Què en podem esperar?
 
És una bona noticia, tot que actualment que s’estan fent molts assaigs amb vacunes, més d'un centenar. És un nombre molt alt. A la fase dos, ja n´hi ha unes quantes i, en la tres, en tenim unes sis. Són les últimes, i una de les importants es aquesta que se està fent a Santander.
 
Pel que fa a la vacuna Astrazeneca, i aquesta aturada que hi va haver de fer pels efectes secundaris en una de les participants, què ens pot explicar? Ens va desanimar una mica la notícia però sembla que és una cosa habitual en aquest tipus d'investigacions, oi?
 
És habitual. Hi ha una cosa que si que voldria remarcar. La fase u també es fa amb un humans. En el cas de la investigació, aquesta és la fase pre clínica i si que es una nombre petit, de 50-60 subjectes molt ben seleccionats. En el cas de les vacunes, es fan petites dosis i es mira sobre tot la seguretat de la vacuna. Per tant, des que es fan les primeres proves, en la fase 1, allò que interessa especialment, a banda d'aconseguir que sigui eficaç, és mirar la seguretat. I aquesta dificultat que ara surt en fase 3 no l'havien vista fins ara, però també passa; no es cap cosa estranya. En resum, en la fase 1, són molt pocs subjectes i es proven diferents fases de vacunes. Després passem a la 2, amb centenars de subjectes però, en la 3, ja son milers. A banda d'això, també és clau el tipus de persones que hi participen. Hi ha una població molt diferent. Quan passa alguna reacció adversa, no es estrany i cal mirar molt bé la relació causal que hi pugui haver, o no, amb la vacuna.
 
Tots estem molt pendents de l'arribada de la vacuna, però sorgeixen molts interrogants en relació amb els tempos. Alguns parlen de finals d'any, altres de més temps d'espera. Com ho veu vostè?
 
Puc donar dades però és molt difícil saber-ho. Moltes vegades sorgeixen dificultats en totes les investigacions. En aquest moment, estem davant d’aquesta pandèmia, però de vegades, amb altres malalties que tenen malauradament tractaments complicats, ens passa el mateix. Els tempos no es compleixen. Per tant, pensar en finals d’any, per més que s’estigui anant molt ràpid, jo ho veig impossible. Espero que, a finals de l’any vinent, ja la tindrem. Tant de bo sigui aviat!
 
Són molts els laboratoris i centres que es troben en la cursa per aconseguir una vacuna efectiva. Segueix vostè més o menys les seves característiques? En té alguna, de favorita?
 
No, però certament és una cursa. El que no es fa gaire és fabricar lots i lots de la vacuna, abans que estigui aprovada. En aquest cas, sí que s’estan fent aquestes carreres. El que jo demanari és que, quan surti, sigui segura i que l'eficàcia sigui correcta, perquè és cert que la gent pensa que, quan la tinguem, ja estarà tot resolt, però no és així. Per exemple, ens vacunem molt de la grip i, en canvi, agafem la malaltia. Cal tenir moltes coses en compte. La vacuna no serà la salvació total.
 
Un cop arribada la vacuna, creu que serà completament efectiva? O haurà de passar per reajustaments?
 
Potser s'haurà de revisar i ajustar. De vegades això ens passa, amb productes que ja estan comercialitzats però sobre els quals cal acabar de fer alguna cosa, potser en relació amb a l’administració o per tenir-la ben acabada més endavant.
 
Pensa que la producció quedarà coberta econòmicament?

 

Jo espero que sigui una vacuna a la qual tothom tingui accés. Hauria d’arribar a tothom. Es tracta d’una malaltia que afecta tothom i, per tant, hauria de ser així.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 14 de setembre.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció