En directe

Laudes

SOCIETAT

“És impossible que tinguem la vacuna del Covid-19 a finals d’any”

Els assaigs clínics per a la vacuna contra el Covid-19 que estan desenvolupant la Universitat d'Oxford i el gegant farmacèutic AstraZeneca es reprendran al Regne…

14 setembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Els assaigs clínics per a la vacuna contra el Covid-19 que estan desenvolupant la Universitat d'Oxford i el gegant farmacèutic AstraZeneca es reprendran al Regne Unit després de ser suspesos ara fa vuit dies pel fet que una de les voluntàries va caure malalta. La companyia ha informat aquest dissabte en un comunicat que l'Autoritat de Regulació de Medicines per a la Salut considera que és segur continuar amb les proves i ha donat llum verda a la seva represa, tot i que no ha proporcionat informació sobre la data en què es posaran en marxa de nou. D’altra banda, la farmacèutica Janssen ha començat aquest dilluns el primer assaig clínic a l'Estat espanyol per la vacuna contra la Covid-19 amb humans. El primer punt serà l'hospital Marquès de Valdecilla a Santander i provarà els Efectes de la vacuna amb 190 voluntaris. La vacuna ja és troba en la fase 2 que corresponen a les proves amb persones tot i que quedaria una tercera fase per avaluar su eficàcia.
Aquest dilluns, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la directora del Centre d'Investigació del Medicament de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i Cap de Servei de Farmacologia Clínica al mateix centre sanitari, Rosa Maria Antonijoan, ha comentat diferents aspectes de les investigacions per trobar la vacuna definitiva.

Com valora els assaigs clínics a Santander? Què en podem esperar?
 
És una bona noticia, tot que actualment que s’estan fent molts assaigs amb vacunes, més d'un centenar. És un nombre molt alt. A la fase dos, ja n´hi ha unes quantes i, en la tres, en tenim unes sis. Són les últimes, i una de les importants es aquesta que se està fent a Santander.
 
Pel que fa a la vacuna Astrazeneca, i aquesta aturada que hi va haver de fer pels efectes secundaris en una de les participants, què ens pot explicar? Ens va desanimar una mica la notícia però sembla que és una cosa habitual en aquest tipus d'investigacions, oi?
 
És habitual. Hi ha una cosa que si que voldria remarcar. La fase u també es fa amb un humans. En el cas de la investigació, aquesta és la fase pre clínica i si que es una nombre petit, de 50-60 subjectes molt ben seleccionats. En el cas de les vacunes, es fan petites dosis i es mira sobre tot la seguretat de la vacuna. Per tant, des que es fan les primeres proves, en la fase 1, allò que interessa especialment, a banda d'aconseguir que sigui eficaç, és mirar la seguretat. I aquesta dificultat que ara surt en fase 3 no l'havien vista fins ara, però també passa; no es cap cosa estranya. En resum, en la fase 1, són molt pocs subjectes i es proven diferents fases de vacunes. Després passem a la 2, amb centenars de subjectes però, en la 3, ja son milers. A banda d'això, també és clau el tipus de persones que hi participen. Hi ha una població molt diferent. Quan passa alguna reacció adversa, no es estrany i cal mirar molt bé la relació causal que hi pugui haver, o no, amb la vacuna.
 
Tots estem molt pendents de l'arribada de la vacuna, però sorgeixen molts interrogants en relació amb els tempos. Alguns parlen de finals d'any, altres de més temps d'espera. Com ho veu vostè?
 
Puc donar dades però és molt difícil saber-ho. Moltes vegades sorgeixen dificultats en totes les investigacions. En aquest moment, estem davant d’aquesta pandèmia, però de vegades, amb altres malalties que tenen malauradament tractaments complicats, ens passa el mateix. Els tempos no es compleixen. Per tant, pensar en finals d’any, per més que s’estigui anant molt ràpid, jo ho veig impossible. Espero que, a finals de l’any vinent, ja la tindrem. Tant de bo sigui aviat!
 
Són molts els laboratoris i centres que es troben en la cursa per aconseguir una vacuna efectiva. Segueix vostè més o menys les seves característiques? En té alguna, de favorita?
 
No, però certament és una cursa. El que no es fa gaire és fabricar lots i lots de la vacuna, abans que estigui aprovada. En aquest cas, sí que s’estan fent aquestes carreres. El que jo demanari és que, quan surti, sigui segura i que l'eficàcia sigui correcta, perquè és cert que la gent pensa que, quan la tinguem, ja estarà tot resolt, però no és així. Per exemple, ens vacunem molt de la grip i, en canvi, agafem la malaltia. Cal tenir moltes coses en compte. La vacuna no serà la salvació total.
 
Un cop arribada la vacuna, creu que serà completament efectiva? O haurà de passar per reajustaments?
 
Potser s'haurà de revisar i ajustar. De vegades això ens passa, amb productes que ja estan comercialitzats però sobre els quals cal acabar de fer alguna cosa, potser en relació amb a l’administració o per tenir-la ben acabada més endavant.
 
Pensa que la producció quedarà coberta econòmicament?

 

Jo espero que sigui una vacuna a la qual tothom tingui accés. Hauria d’arribar a tothom. Es tracta d’una malaltia que afecta tothom i, per tant, hauria de ser així.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 14 de setembre.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció