La manca de drets per a aquestes persones empitjora la qualitat de vida i la salut, alhora que produeix desigualtats en l’accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i a l’habitatge, entre d’altres. El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH ve acompanyat del deure de treballar per aconseguir-ho. La commemoració ha ajudat aquesta vegada a reflexionar i enfortir un esforç conjunt que ens doni respostes positives per a tothom. Consolidar un gènere de qualitat, oferir eines per a la prevenció, facilitar la detecció i el tractament, progressar en la recerca i la innovació i garantir la no discriminació són els grans reptes que ara observem amb més intensitat. Recordem que, des de fa més de 30 anys, es commemora la jornada cada 1 de desembre. Amb aquest motiu, persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el virus i la malaltia, com també per mostrar solidaritat internacional. Aquest esdeveniment brinda a tots els participants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció.
Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya i participant en alguns dels projectes contra la SIDA a l'Àfrica, Josep Maria Guardiola, metge internista amb experiència de més de 26 anys atenten pacients amb el VIH, i Carmen Benito, directora del Secretariat de Pastoral de la Salut de l'Arquebisbat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la SIDA com un problema social i de salut que ens interpel·la sobre la necessitat de no baixar la guàrdia davant l’ajuda als qui pateixen el virus o la malaltia i la protecció i la prevenció. Coincidint amb la celebració, aquest diumenge, del Dia Mundial de Lluita contra la SIDA, el lema d’aquest any, ”Ni estigma ni discriminació”, ha servit per compartir la necessitat de vetllar pels drets de les persones amb el Virus d’Immunodeficiència Humana (el VIH). Castro ha destacat que, "si pensem en els 38 milions de persones infectades, el 70 per cent viuen a l'Àfrica, i bona part d'elles no gaudeixen del tractament, cosa que mostra la desigualtat entre occident i els sud del món". El responsble de la Comunitat de Sant Egidi ha reivindicat que "tothom pugui accedir al tractament universal, el que dona la possibilitat que la malaltia es converteixi en crònica". Igualment ha explicat el Programa Dream de lluita contra la SIDA en 11 països africans, on "ja s'ha superat el centenar de nens sans nascuts de dones infectades".
Josep Maria Guardiola ha explicat que, "a l'Hospital Sant Pau, hi ha uns 1.800 pacients invectats del VIH, i tots estan en tractament i amb la malaltia controlada, cosa que els ha convertit en malalts crònics". En aquesta línia, el metge ha avisat que "s'ha baixat la guàrdia, perquè abans tenir el VIH era una condemna a mort, i ara no passa, però encara hi ha més de la meitat dels malalts o infectats del món no tenen accés al tractament, fet que provoca que s'estigui morint molta gent, i això és inacceptable". En un altre moment, Guardiola ha explicat que "s'estan dissenyant estratègies, des de la Generalitat, per fer aflorar la infecció per VIH oculta, però que existeix i que molts no ho saben ni d'ells mateixos". Carmen Benito ha comentat, per la seva banda, que "els pacients comencen a tenir, al cap d'un temps, símptomes en forma d'infeccions comunes, tumors de pell i riscos de més infeccions, com ara tubercolosis o pneumònies". La també anestesista ha explicat que, "ara fa dos mesos, un pacient va comentar que estava vivint la malaltia només amb la seva parella i amb el seu germà, però que ni tan sols la mare coneixia la seva situació".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 2 de desembre.
Cada any, a Catalunya, l’Agència de Salut Pública difon estratègies a l’abast de la població per fer front a aquesta infecció i també elabora un comunicat conjunt al qual s’adhereixen més de 130 entitats públiques i privades. D’aquesta manera, s’assumeix un compromís comú, laboral i professional, per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH i, en molts casos, també la SIDA. D’altra banda, la directora executiva d'ONUSIDA, Winnie Byanyima, recorda en un missatge la importància d’unes comunitats o grups de persones que han patit la malaltia i que estan ajudant molt a garantir els drets de tothom.
En aquest Dia Mundial de la Sida, ONUSIDA elogia sobretot els èxits que els activistes i les comunitats han assolit en la lluita contra el VIH, com també recorda tots els qui s'han anat quedant pel camí. Malgrat tot, les nombroses contribucions realitzades per les dones i per molts altres no podran substituir mai la responsabilitat dels governs. Sense les comunitats, 24 milions de persones de tot el món no tindrien avui accés al tractament. Sense les comunitats liderades per dones que viuen i estan afectades pel VIH, no estaríem avui prop d’acabar amb les noves infeccions entre els nens, i no seríem tampoc capaços ni de criar orfes ni de tenir cura dels malalts.Finalment destaquem que són moltes les entitats i els grups de persones que ajuden els malalts de SIDA o afectats pel virus. Un de cada quatre estan atesos per institucions o realitats vinculades a l’Església catòlica. A tot això, cal afegir la importància d’alguns programes de lluita contra la malaltia, principalment el de la Comunitat de Sant Egidi, anomenat Dream, en diversos països africans.