En directe

El Matí a Ràdio Estel

PROGRAMES

"És possible sortir de la situació a Veneçuela si hi ha unitat"

Richard Nello, coordinador de la Campanya d’Ajuda a Veneçuela impulsada per la Fundació Catalunya-Amèrica, Raiza Idler, psicoterapeuta veneçolana, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la…

14 gener 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix

Richard Nello, coordinador de la Campanya d’Ajuda a Veneçuela impulsada per la Fundació Catalunya-Amèrica, Raiza Idler, psicoterapeuta veneçolana, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Veneçuela, després d’una presa de possessió presidencial de Nicolás Maduro que no és reconeguda per bona part de la comunitat internacional, com tampoc evidentment per l’oposició del país. Raiza Idler ha lamentat que "els recursos de Veneçuela segueixen estant en mans d'un petit grup, i no se'n volen desprendre". En aquesta línia, ha afegit que "no hi ha democràcia perquè s'imposen ells i trenquen les regles". A més de qualificar "d'il·legal la presa de possessió de Maduro", la psicoterapeuta ha denunciat que "el govern, amb les seves mesures, agreuja encara més la situació perquè, amb un salari de 2 euros mensuals, no es pot sobreviure i, per tant, la població s'està morint". En un altre moment, Raiza Idler ha dit que "és possible sortir de la situació que pateix ara Veneçuela, que té recursos i molta gent que estima el seu país, especialment ara, sempre que hi hagi unitat".

Per la seva banda, Xavier Torrens ha explicat que va ser a Veneçuela ara fa uns 4 anys, per "donar formació a l'oposició democràtica". Ha dit que, en aquest procés, "hi ha hagut un procés com gradual d'una democràcia a una dictadura, que és el que té el país actualment". El politòleg ha comentat igualment, com a possible via de sortida a la situació que "la millor solució després de les dictadures és una transició perquè, quan s'aixafa l'altre cantó que no és democràtic, la societat no es cohesiona mai". I ha proposat per a Veneçuela "eleccions lliures per constituir un Parlament democràtic i fer una nova Constitució veneçolana". Finalment ha posat l'exemple de "Sudàfrica, on la majoria negra no va voler esclafar la minoria blanca que havia controlat la dictadura". I Richard Nello ha assegurat que "aquesta situació a Veneçuela és desastrosa, perquè s'han superat els límits de tot". A més, ha lamentat que "molta gent es queda sense els seus medicaments i cada cop és més difícil fer arribar l'ajuda que molta gent ofereix". Ha denunciat igualment que "la gent, que que passa fam, no pot lluitar contra aquesta bèstia que és l'actual règim".


Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 14 de gener.

Només Cuba, Bolívia, Nicaragua, el Salvador i Ossètia del Sud van enviar caps d’Estat a un inici de mandat que destapa el trencament d’altres nombrosos països amb Veneçuela. Els Estats Units, fins i tot, parlen de “presa de possessió il·legítima de la dictadura de Maduro”. Des d’Europa, s’assegura també que “les eleccions presidencials celebrades al maig passat a Veneçuela no van ser ni lliures ni justes, i els seus resultats no tenen cap credibilitat”. A nivell intern, el president del Suprem, Maikel Moreno, amfitrió de la presa de possessió de Maduro, diu que l’Assemblea Nacional es troba “en desacatament”, fet que reflecteix l’enfrontament entre poders a Veneçuela.

Després de 20 anys de chavisme, Maduro afronta un mandat (2019-2025) amb l’economia destruïda, una inflació desorbitada, èxode de milions de veneçolans que fugen de la crisi i una oposició també dividida i amb líders a la presó o a l’exili. La realitat és que el país està desarticulat, després de les eleccions legislatives del 2015, que va guanyar l’oposició, i l’invent d’una Assemblea Nacional Constituent, creada pel govern, que ha acabat robant competències al Parlament oficial.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció