En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

"És una al·legoria sobre el patiment dels presos i dels gitanos"

Aquest passat 8 de juny del 2017 es va tancar la presó Model després de 113 anys. I es va tancar les portes també a…

9 juny 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
Aquest passat 8 de juny del 2017 es va tancar la presó Model després de 113 anys. I es va tancar les portes també a moltes històries, moltes vivències, moltes penúries. La presó Model de Barcelona va ser el quadre de l’únic mural que queda de l’artista Helios Gómez, impulsor del cartellisme català, que va estar a la model en diverses ocasions a causa de la seva militància política.
Aquest divendres a la Fórmula Estel hem parlat amb el seu fill i president de l’Associació Cultural Helios Gómez, Gabriel Gómez. “Helios el van detenir als 16 anys, per treure-li informació el van apallissar de manera que li va deixar impacte. És la raó per la qual amb els seus dibuixos denunciava constantment el que era el terrorisme d’Estat, criticant les forces d’ordre, amb l’època d’Alfons XIII, després Primo de Rivera i el franquisme”. 
El mercedari director espiritual de la presó, Bienvenido Lahoz, que coneixia l’obra d’Helios Gómez i que li agradava reunirse amb els intel·lectuals que en aquell moment hi havia a la presó, li va encarregar un oratori al costat de les cel·les dels condemnats a mort, a la quarta galeria (primer pis cel·la número 1). 
“Tenint en compte que estava empresonat, la seva ascendència gitana i la gran persecució a Espanya de l’ètnia gitana” - ha prosseguit Helios Gómez - “va decidir pintar la Verge de la Mercè, patrona dels empresonats, patrona de Barcelona, i va pintar tots els personatges representants amb traços calés, la Verge, el Nen, els àngels, enlloc d’arpes i trompetes, va pintar castonyaoles, guitarres, panderetes. És una al·legoria sobre el patiment dels presos i dels gitanos. Els penitents, que estan a sota de la Mare de Déu, van lligats amb filferrada, en referència, penso jo, als seus anys de reclusió als camps de concentració de França i Argèlia. Tot això ho va abocar en aquelles parets”. Actualment la capella gitana està pintada de blanc, però es veu alguna cosa. 
Ara l’edifici passa a mans de l’Ajuntament de Barcelona. S’han creat dues plataformes ciutadanes: una amb SOS monuments, i la Plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model, que proposa fer un memorial a Helios Gómez.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció