En directe

Sense distància

CULTURA

POLÍTICA

Estefanía Vega, activista a Cisjordània: "Hi ha moments en els quals realment deixo de creure en la humanitat"

Vega havia de fer un projecte artístic al camp de refugiats de Yenin, però ha acabat quedant-se per explicar al món la guerra a l'Orient Pròxim

16 novembre 2023

Redacció

Comparteix

La guerra entre Israel i Hamàs continua a la Franja de Gaza. Totes les mirades estan posades en aquest punt, però el cert és que la violència ha augmentat als territoris del voltant. El cas més clar és el de Cisjordània. Des d'allà Estefanía Vega, artista, investigadora teatral, actriu i ara activista ha vist que el conflicte en els darrers dies l'ha colpit fins al punt que "hi ha moments en els quals realment deixo de creure en la humanitat". En una entrevista al programa 'La Caravana' de Ràdio Estel, la mexicana ha valorat que només es miren "interessos polítics" i ha criticat la "inacció" de la comunitat internacional.

Una obra de la l'artista mexicana en Cisjordània, Estefanía Vega

La història de Vega comença el 4 d'octubre, quan va arribar al camp de refugiats de Yenin. La idea era fer-hi un projecte artístic sobre com es modifica el cos humà en situacions de violència. Un projecte que havia de culminar amb una obra de teatre, però l'esclat de la guerra ho va aturar tot. El 7 d'octubre va començar l'atac de Hamàs i, amb ell, l'augment de l'escalada de violència que fa anys que es viu a la Franja de Gaza.

Una de les situacions que més l'ha marcat des de l'inici de la guerra va tenir lloc dos dies després del primer gran atac, el 9 d'octubre. L'autobús en el qual viatjava es va frenar en sec i va veure a través de la finestra i en tres ocasions, com un soldat israelià matava a un jove palestí desarmat. La noia que seia amb ella va deixar anar en anglès un "this is every day" (això passa cada dia).

L'autobús en el qual viatjava es va frenar en sec i va veure a través de la finestra i en tres ocasions, com un soldat israelià matava a un jove palestí desarmat

Vega diu tenir por i ha confessat que no dona a la seva família tots els detalls de la seva vida diària a Cisjordània per no preocupar-los. A l'entrevista, ha reconegut que el què ha viscut ha fet que, en lloc de marxar, hagi decidit quedar-se. El seu objectiu és denunciar sobre el terreny la "neteja ètnica" que, al seu judici, el govern israelià està perpetrant a Gaza. També ha titllat de "genocidi" i creu que l'alto el foc és útil, però insuficient per a solucionar el conflicte.

El seu objectiu és denunciar sobre el terreny la "neteja ètcia" que, al seu judici, el govern israelià està perpetrant a Gaza

El futur de Vega és incert. Afirma que el seu nom apareix als mitjans de comunicació d'Israel com una enemiga de l'Estat, fet que l'hauria obligat a canviar la seva aparença física. Malgrat tot, està determinada a continuar ajudant en el que pugui. "He pensat a quedar-me més temps", ha manifestat a l'entrevista.

Estefania Vega, activista a Cisjordània: "Hi ha moments en els quals realment deixo de creure en la humanitat"

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024