En directe

La Caravana

INTERNACIONAL

"EUA i Xina no volen guerra comercial, sinó economia sectorial"

Ivan González, economista i màster en Economia Social, Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d’Economistes, i Jordi Cerdà, historiador i membre del…

15 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Ivan González, economista i màster en Economia Social, Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d’Economistes, i Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, les conseqüències que pot tenir per a l’economia mundial l’últim desencontre entre els Estats Units i la Xina en matèria comercial. Cerdà ha atribuït els últims desencontres a "una estratègia que consisteix a ensenyar les cartes però sense que això vagi necessàriament a un conflicte permanent". En aquesta línia, ha afegit que "no hi ha guerra comercial Estats Units-Xina, sinó que volen una economia sectorial" que acabi amb el procés de globalització. En un altre moment, l'historiador ha lamentat que el gegant asiàtic "no sap què són els drets humans" i que "seria impossible la seva configuració actual sense un govern fort com el que té". També ha assegurat que "Donald Trump està veient que la Xina comença a liderar el Producte Interior Brut real, el que està en relació amb el poder adquisitiu".
Per la seva banda, Ivan González ha destacat que el problema "està molt relacionat amb la personalitat dels dos presidents, Donald Trump i Xi Jimping, perquè entenen el món d'una manera determinada i volen protegir les seves economies". L'economista, a més, ha apuntat que "els aranzels que es puguin cobrar mútuament els dos països per als productes que els entrin els pot beneficiar", i ha recordat que el president nord-americà "està complint el que havia promès i, en aquest sentit, està fent les coses bé". El també economista Josep Vila Abelló ha comentat, en una de les seves intervencions, que "Trump no sap viure sense un enfrontament que, d'alguna manera, necessita per fer les seves polítiques". Igualment ha explicat que el mandatari "juga la carta del plet judicial, molt habitual al seu país". El fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes ha dit que l'evolució de la Xina "fa pensar que el món ha canviat amb molta rapidesa aquests últims anys". Els tres participants en el col·loqui han coincidit en la idea que aquesta pugna, fins i tot encara que sigui una guerra comercial, no ha d'afectar l'economia espanyola i europea.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 15 de maig.

Inicialment, la matinada de divendres passat, Washington va apujar d’un 25 per cent els seus aranzels, després que no hi hagués acord en expirar un primer termini. Les negociacions, però, es van reprendre per mirar d’arribar a un acord i evitar la temuda guerra comercial entre els dos gegants. Els Estats Units asseguren que estan preparats i la Xina també s’ha mostrat en aquesta línia mentre anuncia “contramesures”. Estan en joc, més que el prestigi de Donald Trump i Xi Jimping i desls dos països, sobretot la relació bilateral entre els dos gegants que pugnen pel lideratge econòmic mundial del segle XXI.

Més actualitat

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023