En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Europa es reconstrueix constantment, en realitzacions concretes"

Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya,…

9 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya, i Toni Picó, advocat i exdiputat, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el moment actual d'Europa, que viu el present i mira cap al futur entre moltes incerteses i preocupacions, que van des del Brexit (finalment ajornat) fins al creixement de l’extrema dreta i els populismes, en un context de crisi en la cohesió política i social i en el mateix projecte comú de la Unió. Picó ha destacat que "Europa es reconstrueix constantment", i ha fet seves "les paraules de Robert Shumman pronunciades ara fa 69 anys en aquella declaració del 9 de maig, quan deia que Europa no es farà d'una sola vegada ni en una obra de conjunt, sinó en realitzacions concretes que creïn en primer lloc una solidaritat de fet". En aquesta línia, l'advocat ha afegit que "tot es va fent a poc a poc, de vegades amb sotragades amb passos enrere i endavant". Ha admès igualment que "continuem amb crisi de democràcia interna dins la Unió Europea, però cal seguir fent esforços".
Josep Vila Abelló ha assegurat que "pateix quan es fa un pas enrere, i ara és un moment molt complicat, perquè aquest sentiment antieuropeu, que abans era d'allunyament però no pas contrari, s'ha manifestat en part perquè manca comunicació". L'economista ha defensat els avantatges aportats "per l'homologació de tantes coses entre els països, amb una legislació pròpia i uns diners que han entrat a països com ara Espanya". Carreras ha destacat, per la seva banda, que "ara caldria anar analitzant el dia a dia d'aquests últims 20 anys i no quedar-nos en aspectes genèrics". La periodista ha lamentat també que "la crisi de les migracions ha fet que l'Estat-nació s'hagi reforçat" en detriment d'una Europa més solidària i social. Finalment ha anunciat que el periodista francès Jean Quatremer, corresponsal molts anys a Brussel·les, "ha guanyat el Premi Ernest Udina de Periodisme 2019".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 9 de maig

Les eleccions del dia 26 al Parlament Europeu, amb la campanya que ha començat aquesta mitjanit de divendres, dibuixen un panorama complex davant la previsió d’una Eurocambra més fragmentada i uns dirigents polítics, en el seu conjunt, més allunyats de la ciutadania. El Dia d'Europa (com cada 9 de maig) celebra la pau i la unitat del continent. La data és l'aniversari de la històrica "declaració de Schuman". En un discurs pronunciat a París el 1950, l’aleshores el ministre francès d'Afers Exteriors Robert Schuman va exposar la seva idea d'una nova forma de cooperació política a Europa que fes impensable una nova guerra entre les nacions europees. La proposta de Schuman es considera el començament del que és avui la Unió Europea i, des d’aleshores, se succeeixen actes de celebració cada 9 de maig.

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024