En directe

Fórmula Estel

consum

ECONOMIA I FINANCES

FACUA veu "impossible" que la rebaixa de l'IVA arribi a totes les botigues

El secretari general de l'entitat a Catalunya, Gerard Hernández, diu que és aviat saber si la mesura és o no efectiva, perquè és molt difícil controlar tots els establiments

9 gener 2023

Redacció

Comparteix

FACUA-Catalunya veu "impossible" que la rebaixa de l'IVA d'alguns productes bàsics arribi a tots els establiments. Fa pocs dies que l'associació de consumidors va denunciar 7 supermercats a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per "irregularitats" en el preu dels seus productes.

Una dona comprant en un supermercat de Barcelona. ACN
Una dona compra en un supermercat de Barcelona. ACN

L'estudi apunta que en una cinquantena de preus no s'ha aplicat la baixada de preu equivalent a l'IVA. En alguns casos són idèntics o no s'ha repercutit tota la rebaixa fiscal, o fins i tot s'han apujat. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', el secretari general de FACUA Catalunya, Gerard Hernández, ha apuntat que ara és aviat per valorar si la mesura del govern espanyol és o no efectiva, però sí que considera que "genera molt escepticisme, perquè és molt difícil de controlar més enllà de l'estudi de Facua". "Difícilment la mesura arribarà a tot el mercat, perquè és impossible, ja que hi ha milers d'establiments", ha sentenciat.

Hernández també ha titllat de "populista" la mesura i ha criticat que "no ha vingut amb recursos o mecanismes efectius". De fet, FACUA Catalunya ha apuntat cap a altres mesures que considera "més contundents", com la limitació de preus de determinats productes bàsics. Per això, l'entitat ha demanat a la CNMC que "persegueixi els incompliments i els denuncii". També ha convidat als consumidors a denunciar les irregularitats que detectin.

"La mesura és populista i ha criticat que no ha vingut amb recursos o mecanismes efectius", diuen des de Facua Catalunya.

Poc estalvi pels consumidors

El Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC) ha defensat que l'IVA s'ha rebaixat o tret de la majoria dels preus, tal com mana la normativa. En una entrevista a Radio Estel, el seu secretari general, Roger Gaspa, ha justificat que la resta de casos que denuncia Facua són "errors" i ha criticat que l'associació de consumidors "ha posat l'accent" només en les empreses que no han aplicat bé la nova normativa. "En modificar més de 1.000 preus, una tercera part dels productes del mercat, en 4 dies, amb Cap d'Any pel mig amb part de la plantilla de vacances, és normal que hi hagi algun error. El 93% dels casos s'ha fet bé perquè hi ha hagut una feinada inhumana", ha matisat.

Roger Gaspa, secretari general de CEDAC: "Facua ha posat l'accent només en les empreses que no han aplicat bé la nova normativa"

Amb tot, Cedac ha criticat que la mesura de rebaixar l'IVA "és bona, però es queda curta". Així mateix, ha avisat que els consumidors obtenen un estalvi baix i que podria ser més elevat. "Amb la mesura del govern espanyol, un català estalvia entre 40 i 60 euros l'any, és a dir, que s'ha estalviat un terç de la compra. Si s'inclou la carn, el peix i els iogurts podria arribar al 60% de la cistella", ha explicat.

Entrevista a Gerard Hernández (FACUA Catalunya) i Roger Gaspa (CEDAC)

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

SOCIETAT

FACUA denuncia que hi ha companyies de gas i electricitat que pugen el preu de la potència contractada sense avisar

Augment del preu de l'electricitat i el gas

L'organització dedicada a la defensa dels drets del consumidor alerta que "no serveix de res canviar de companyia"

17 febrer 2022

Redacció