En directe

Fórmula Estel

feminisme

SOCIETAT

Montse Martínez, bombera: "Les dones hem aportat mirades i valors diferents que han enriquit el cos de Bombers"

Amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona Treballadora, Ràdio Estel ha anat a conèixer com és la feina de bombera en una professió molt masculinitzada

7 març 2025

Comparteix

Ara farà just un mes, el 17 de febrer, es va produir un fet insòlit al Parc de Bombers de Granollers. Per primera vegada a la història van coincidir 4 Bombers homes i 4 Bomberes dones en el torn de guàrdia. La igualtat en el món laboral no hauria de ser notícia, però és que als Bombers encara queda molta feina per fer. Segons dades de la Generalitat, l’any passat al cos de bombers de Catalunya dels 2.811 efectius, només 85 eren dones.    

Una d’aquestes dones és la Montse Martínez que té trenta-vuit anys i va ser la primera dona que va arribar al parc de Bombers de Granollers.  En una entrevista a Ràdio Estel explica que la feina no li ve per vocació perquè, de petita, no tenia referents. Fa quatre dècades, sigui als contes o als dibuixos animats la imatge del Bomber sempre era masculina. "Per sort això ara està canviant i cada vegada hi ha més referents. Jo vaig decidir fer-me bombera després de parlar amb un amic que em va animar a ser-ho".   

"Per sort això ara està canviant i cada vegada hi ha més referents. Jo vaig decidir fer-me bombera després de parlar amb un amic que em va animar a ser-ho". 

La Montse va arribar al parc de Granollers fa més de deu anys. Aquí tot eren Bombers, però mai cap company l’ha fet sentir diferent. Tot i això, reconeix “que quan hi som les dones les converses són diferents” però vol deixar clar que ella mai s’ha sentit diferent perquè "els meus companys de torn sempre m’han tractat amb respecte".   

Segons la Montse, l’arribada de dones al cos de Bombers ha enriquit la professió perquè "aportem mirades i valors diferents". I afegeix que "com més heterogeni sigui un equip, millor serem i millor feina farem".   

Això sí, en un món on les dones encara es fan càrrec de moltes cures, com la dels fills, la professió de Bombera condiciona la conciliació familiar. La Montse no té fills, però reconeix que en el cas de companyes bomberes que sí que són mares "hi ha una dificultat afegida" i diu que pel que fa a la conciliació "encara queda molta feina per fer".   

En tot cas, diu que no canvia la seva feina per res "perquè és la millor feina del món". També explica que el seu exemple ha encoratjat amigues seves a animar-se per entrar al cos. El que té clar la Montse és el missatge que ens deixa per a les noies que tinguis dubtes per ser Bomberes. "És una feina on es poden aprendre moltes coses i on et pots desenvolupar en molts àmbits".   

Escolta l'entrevista amb Montse Martínez, primera dona del Parc de Bombers de Granollers

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

MEDICINA

SOCIETAT

Jacobo Mendioroz fa una crida a la calma: “El brot de tuberculosi amb més de 25 infectats a Barcelona no és preocupant”

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica lamenta que els partits hagin tombat la proposta d’una Agència Estatal de Salut Pública, ja que hauria permès més coordinació entre territoris

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica lamenta que els partits hagin tombat la proposta d’una Agència Estatal de Salut Pública, ja que hauria permès més coordinació entre territoris

21 març 2025

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

DRETS HUMANS

POLÍTICA

SOCIETAT

Anna Gómez, sobre els retards a Rodalies: "Això és una merda, rebem garrotades de tot arreu"

caos a la xarxa de Rodalies

La portaveu de Dignitat a les Vies insta el govern a dir la veritat sobre el caos a Rodalies perquè "només així podrem començar a treballar"

19 març 2025

Redacció

ACTUALITAT

SOCIETAT

L’Angelina Torres, la persona més gran de l’estat, fa 112 anys i ens ha obert les portes de casa seva

L'Angelina Torres fa 112 anys

L’Angelina Torres Vallbona, de 112 anys, és la dona més gran de Catalunya i de tot l'estat i ens obre les portes de casa seva.

18 març 2025

Redacció