En directe

Camins

RÀDIO ESTEL

Fiscalitat Justa: “Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”

La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la…

2 febrer 2016

Redacció

Comparteix
La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la campanya 12 fronts en la lluita contra les desigualtats. A Ràdio Estel ens fem ressó cada principi de mes del nou front de la campanya. Si al gener vàrem parlar d’habitatge amb la directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela, aquest mes de febrer hem abordat la fiscalitat amb Lluis Cases, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
“Sabem que és un tema que desperta certs recels, que fa una mica de mandra, però ens hi va molt en aquesta qüestió”, aclareix Cases. Els ingressos dels impostos generen benestar al conjunt de la població i especialment als més desfavorits: “Quan parlem de menys ingressos parlem de conseqüències molt tangibles, molt reals, sobre persones que normalment són les que més acusen aquesta manca d’ingressos. Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”. 
La pressió fiscal a Espanya està 7 punts per sota de la mitjana de la UE: un 37,8% del PIB davant el 45,2% europeu, segons l'Eurostat. Lluis Cases ha destacat que no es compleix que qui més té més contribueix: “S’ha reduït la recaptació; les reformes fiscals han tendit a gravar més els impostos indirectes, com és l’IVA, que graven més en les butxaques desafavorides, i en contra, s’ha disminuït la pressió fiscal sobre grans patrimonis, grans societats...” A Espanya, afirma Cases, s’està realitzant una competència fiscal a la baixa amb altres països amb l’argument d’atreure capitals, el que desemboca en menys ingressos.
Hisenda pròpia
La Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària veu bé la creació d’una agència catalana de tributs: “Veiem punts forts en una hisenda pròpia per a Catalunya: com el compromís que es publiqui l’escletxa fiscal (allò recaptat / allò que s’hauria de recaptar), modernitzar el cadastre, o passar de controlar a cooperar amb la ciutadania”. En contra, troben a faltar que les organitzacions ciutadanes tinguin el pes de les grans auditores/consultores: “Es fa l’encàrrec principal de la Hisenda pròpia a firmes que han contribuït en la majoria de processos d’evasió i elusió fiscal: KPGM, Deloitte, PWC… El 70-72% del frau fiscal prové de grans fortunes i grans societats". Els estudis xifren entre el 23 i el 25% del PIB el frau fiscal a Catalunya: uns 16.000 milions d’euros.
Què podem fer

“Tenim un poder molt més gran del què a vegades ens pensem: hem d’interessar-nos, condemnar el frau fiscal, saber la importància dels tributs a l’hora d’anar a votar”. La Plataforma convida a tothom a la 2a Jornada Ciutadana a la Casa del Mar el dissabte 27 de febrer.
El 2 de març parlarem a les 8:25 a Fórmula Estel de prestacions socials amb ECAS (Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social), dins dels 12 fronts en la lluita contra les desigualtats.
Escolta l'entrevista a Lluís Cases, portaveu de la Plataforma per la Fiscalitat Justa (minut 25)

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció