En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Fiscalitat Justa: “Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”

La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la…

2 febrer 2016

Redacció

Comparteix
La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la campanya 12 fronts en la lluita contra les desigualtats. A Ràdio Estel ens fem ressó cada principi de mes del nou front de la campanya. Si al gener vàrem parlar d’habitatge amb la directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela, aquest mes de febrer hem abordat la fiscalitat amb Lluis Cases, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
“Sabem que és un tema que desperta certs recels, que fa una mica de mandra, però ens hi va molt en aquesta qüestió”, aclareix Cases. Els ingressos dels impostos generen benestar al conjunt de la població i especialment als més desfavorits: “Quan parlem de menys ingressos parlem de conseqüències molt tangibles, molt reals, sobre persones que normalment són les que més acusen aquesta manca d’ingressos. Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”. 
La pressió fiscal a Espanya està 7 punts per sota de la mitjana de la UE: un 37,8% del PIB davant el 45,2% europeu, segons l'Eurostat. Lluis Cases ha destacat que no es compleix que qui més té més contribueix: “S’ha reduït la recaptació; les reformes fiscals han tendit a gravar més els impostos indirectes, com és l’IVA, que graven més en les butxaques desafavorides, i en contra, s’ha disminuït la pressió fiscal sobre grans patrimonis, grans societats...” A Espanya, afirma Cases, s’està realitzant una competència fiscal a la baixa amb altres països amb l’argument d’atreure capitals, el que desemboca en menys ingressos.
Hisenda pròpia
La Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària veu bé la creació d’una agència catalana de tributs: “Veiem punts forts en una hisenda pròpia per a Catalunya: com el compromís que es publiqui l’escletxa fiscal (allò recaptat / allò que s’hauria de recaptar), modernitzar el cadastre, o passar de controlar a cooperar amb la ciutadania”. En contra, troben a faltar que les organitzacions ciutadanes tinguin el pes de les grans auditores/consultores: “Es fa l’encàrrec principal de la Hisenda pròpia a firmes que han contribuït en la majoria de processos d’evasió i elusió fiscal: KPGM, Deloitte, PWC… El 70-72% del frau fiscal prové de grans fortunes i grans societats". Els estudis xifren entre el 23 i el 25% del PIB el frau fiscal a Catalunya: uns 16.000 milions d’euros.
Què podem fer

“Tenim un poder molt més gran del què a vegades ens pensem: hem d’interessar-nos, condemnar el frau fiscal, saber la importància dels tributs a l’hora d’anar a votar”. La Plataforma convida a tothom a la 2a Jornada Ciutadana a la Casa del Mar el dissabte 27 de febrer.
El 2 de març parlarem a les 8:25 a Fórmula Estel de prestacions socials amb ECAS (Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social), dins dels 12 fronts en la lluita contra les desigualtats.
Escolta l'entrevista a Lluís Cases, portaveu de la Plataforma per la Fiscalitat Justa (minut 25)

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció