RÀDIO ESTEL
Fiscalitat Justa: “Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”
La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la…
2 febrer 2016
Redacció, 
La plataforma Pobresa Zero Catalunya (que agrupa més de 3.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació) està duent a terme aquest any la campanya 12 fronts en la lluita contra les desigualtats. A Ràdio Estel ens fem ressó cada principi de mes del nou front de la campanya. Si al gener vàrem parlar d’habitatge amb la directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela, aquest mes de febrer hem abordat la fiscalitat amb Lluis Cases, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
“Sabem que és un tema que desperta certs recels, que fa una mica de mandra, però ens hi va molt en aquesta qüestió”, aclareix Cases. Els ingressos dels impostos generen benestar al conjunt de la població i especialment als més desfavorits: “Quan parlem de menys ingressos parlem de conseqüències molt tangibles, molt reals, sobre persones que normalment són les que més acusen aquesta manca d’ingressos. Cada euro de menys que es recapta és un euro de menys que es pot destinar a polítiques socials”.
La pressió fiscal a Espanya està 7 punts per sota de la mitjana de la UE: un 37,8% del PIB davant el 45,2% europeu, segons l'Eurostat. Lluis Cases ha destacat que no es compleix que qui més té més contribueix: “S’ha reduït la recaptació; les reformes fiscals han tendit a gravar més els impostos indirectes, com és l’IVA, que graven més en les butxaques desafavorides, i en contra, s’ha disminuït la pressió fiscal sobre grans patrimonis, grans societats...” A Espanya, afirma Cases, s’està realitzant una competència fiscal a la baixa amb altres països amb l’argument d’atreure capitals, el que desemboca en menys ingressos.
Hisenda pròpia
La Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària veu bé la creació d’una agència catalana de tributs: “Veiem punts forts en una hisenda pròpia per a Catalunya: com el compromís que es publiqui l’escletxa fiscal (allò recaptat / allò que s’hauria de recaptar), modernitzar el cadastre, o passar de controlar a cooperar amb la ciutadania”. En contra, troben a faltar que les organitzacions ciutadanes tinguin el pes de les grans auditores/consultores: “Es fa l’encàrrec principal de la Hisenda pròpia a firmes que han contribuït en la majoria de processos d’evasió i elusió fiscal: KPGM, Deloitte, PWC… El 70-72% del frau fiscal prové de grans fortunes i grans societats". Els estudis xifren entre el 23 i el 25% del PIB el frau fiscal a Catalunya: uns 16.000 milions d’euros.
Què podem fer
“Tenim un poder molt més gran del què a vegades ens pensem: hem d’interessar-nos, condemnar el frau fiscal, saber la importància dels tributs a l’hora d’anar a votar”. La Plataforma convida a tothom a la 2a Jornada Ciutadana a la Casa del Mar el dissabte 27 de febrer.
El 2 de març parlarem a les 8:25 a Fórmula Estel de prestacions socials amb ECAS (Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social), dins dels 12 fronts en la lluita contra les desigualtats.
Escolta l'entrevista a Lluís Cases, portaveu de la Plataforma per la Fiscalitat Justa (minut 25)
Més actualitat
SOCIETAT
Augmenten un 33% els controls a autobusos i autocars, segons ha pogut saber Ràdio Estel
El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, detalla que en dos anys s’ha invertit la tendència i el 60% dels vehicles compleix la ITV i el 40% té algun incompliment
5 desembre 2024
Redacció, 
SOCIETAT
Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys
El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema
4 desembre 2024
Redacció,