En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Francesc defensa "la tendresa" davant "la duresa dels doctors de la lletra que tanquen el cor a la veritat"

Francesc afronta una setmana molt important dins la línia general del seu pontificat, marcada per la proximitat i la sensibilització davant els grans drames humans.…

11 abril 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc afronta una setmana molt important dins la línia general del seu pontificat, marcada per la proximitat i la sensibilització davant els grans drames humans. És el cas de les persones que pateixen les guerres, recordades ja aquest diumenge durant la pregària del Regina Caeli i molt presents en la preparació de cara a l’estada que el Sant Pare viurà dissabte a l’illa de Lesbos. La proximitat del pontífex amb el sofriment no és només de paraula i de pregària, sinó també física, amb la força del contacte.
Una primera mostra d'això és el fet que el Papa ha expressat el seu dolor pel tràgic incendi d’aquest cap de setmana al sud de l’Índia, amb un balanç provisional de 110 morts i 150 ferits. En un telegrama enviat pel secretari d’Estat, Pietro Parolin, Francesc diu que prega per tots els afectats i invoca sobre tot el país les benediccions divines. El foc va començar per una explosió de material pirotècnic quan centenars de persones assistien a un ritual d’adoració a un déu. Al local hi havia material pirotècnic per a una festa programada per a aquesta setmana, una acumulació que ha motivat l’obertura d’una investigació.
Aquest mateix dilluns al matí, el Sant Pare ha dit avui que els "doctors de la lletra" tanquen el cor a veritat, a la Paraula de Déu i la profecia, perquè no els importa la vida de les persones, sinó només els seus esquemes fets amb llei i paraules. En l’homilia de la Missa a la capella de Santa Marta, Francesc ha comentat la lectura dels Fets dels Apòstols, proclamada avui, per recordar que "el cor tancat a Déu només està vinculat a la lletra de la llei i, d’aquesta manera, només troba sortida en la mentida, el fals testimoni i la mort". Francesc ha afegit que li fa mal "llegir el fragment de l'evangeli de Marc que presenta un cor tancat davant un pobre home, Judes, penedit del que havia fet". El Sant Pare ha lamentat que, a aquests doctors de la lletra, "no els importa el penediment de Judes, sinó només el seu esquema de les falsedats construïdes, fet que mostra la seva duresa de cor".
El bisbe de Roma ha recordat que Esteve, primer màrtir de l'Església, "acaba com tots els profetes, com es veu també durant la història de l’Església, amb creients privats de la vida pel fet de seguir Jesús". Francesc ha recordat "la tendresa amb què Jesús diu als deixebles d’Emaús com els costa d’entendre el seu missatge".
Completada l'Assemblea Plenària de la Pontifícia Comissió Bíblica
La Pontifícia Comissió Bíblica ha celebrat la seva assemblea plenària aquests dies a la Casa Santa Marta del Vaticà. S’ha desenvolupat en dos tipus de sessions, com explica la religiosa catalana Núria Calduch-Benages, membre de la Comissió i experta en Sagrada Escriptura. "Han estat sessions conjuntes i col·lectives, en què tots hem anat expressant les nostres visions a partir de textos escrits, i també altres trobades per grups en què es treballa sobre els mateixos textos, ja pensant en un futur document per treure un document per al qual es necessitarà força temps", ha explicat la religiosa", ha explicat.
Núria Calduch Benages, nascuda a Barcelona l’any 1957, pertany a la congregació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret des del 1978. És llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma. És deixeble del biblista català Isidre Gomà i Civit, un prestigiós professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. Calduch també és professora ordinària de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Va participar el 2008 en el Sínode de Bisbes sobre la Paraula de Déu, i ara fa uns mesos Francesc la va nomenar membre de la Pontifícia Comissió Bíblica.
La importància de la visita del pontífex a Lesbos
Creix l'expectació de cara a la visita del Papa Francesc aquest dissabte a l’illa de Lesbos. El cardenal Peter Turkson, president del Pontifici Consell Justícia i Pau, ha destacat avui que la visita és un signe concret de proximitat als migrants i refugiats, que passen per una situación cada dia més dramática. Peter Turkson també ha subratllat que és un gest fort per interpel•lar les consciències dels europeus i de la comunitat internacional. "Aquesta visita recorda d'alguna manera la de Lampedusa, perquè Lesbos és una altra illa que rep persones obligades a fugir de la seva terra", ha comentat. També ha dit que "la visita serà novament un intent de posar sobre l'escenari mundial la situació d'aquestes persones i les seves causes, per interpel·lar el món i la consciència global amb una crida a fer alguna cosa per evitar tot el que està passant"
El purpurat africà, d'altra banda, ha recordaat que "hi ha violència a Síria, però cal aconseguir que hi hagi una pau que no ha de ser només fruit de la diplomàcia, sinó basada sobretot en l'amistat, l'amor i la fraternitat que es pot mostrar en relació amb aquestes persones que pateixen". El cardenal Peter Turkson ha assegurat que "el fons del drama que pateixen els refugiats és la indiferència i sobretot les causes d’aquesta indiferència, especialment present en les societats d’aquells països que no acullen aquestes persones desesperades".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 11 d'abril.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció