En directe

Fabricació pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc: "La reconciliació és aprendre dels altres"

El Papa ha expressat aquest dimecres la seva esperança de cara al camí compartit que tenen a partir d’ara tots els cristians cap a la…

25 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha expressat aquest dimecres la seva esperança de cara al camí compartit que tenen a partir d’ara tots els cristians cap a la unitat. Tant al matí a l’audiència com sobretot a la tarda en les segones vespres dins l’últim dia de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, Francesc ha reivindicat, de paraula i amb els gestos, aquella naturalitat dels qui tenen en Jesucrist la llum de cada dia, per sobre de diferències històriques. A la basílica romana de Sant Pau Extramurs, el pontífex ha presidit a la tarda les segones vespres de la festa de la Conversió de Sant Pau, una litúrgia que posa el punt final a la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Amb la presència de representants de les diverses confessions cristianes presents a Roma, el Sant Pare ha dit que, “des de la seva conversió, Sant Pau centra la seva acció en l’amor gratuït a Jesucrist crucificat i ressuscitat”, i que “així coneix la irrupció d’una nova vida que no es vol quedar per a ell mateix, sinó proclamar-la”.
El pontífex ha recordat el lema de la Setmana de la Unitat d'aquest any, sobre "un amor, el de Crist, que ens empeny a la reconciliació". Ha destacat que "no és simplement la nostra iniciativa, sinó primer de tot la reconciliació que Déu ens ofereix en Crist". Igualment ha comentat que, "abans de ser un esforç humà de creients que intenten superar les seves divisions, és un do gratuït de Déu pel qual la persona perdonada i estimada és cridada a proclamar l'evangeli de la reconciliació, en paraules i en obres, a viure i proclamar una existència reconciliada". En un altre moment de la seva intervenció, el bisbe de Roma ha qualificat Pau d’inspirador de "la revolució cristiana de sempre: no viure mai més per a nosaltres mateixos, per als nostres interessos i la nostra imatge, sinó per a la imatge de Crist, per ell i d’acord amb ell, amb el seu amor i en el seu amor"
El Papa ha assegurat que tota aquesta transformació, "per a l’Església i per a totes les confessions cristianes, és una invitació a no basar-se sobre els programes, els càlculs o els avantatges, sinó buscar el camí mirant sempre cap a la creu del Senyor".  També ha comentat que "és una invitació també a sortir de qualsevol aïllament. Finalment el bisbe de Roma ha dit que la veritable reconciliació "arribarà quan aprenguem els uns dels altres, sense esperar que siguin els altres els qui aprenguin abans que nosaltres”.  El pontífex ha conclòs que, "amb Pau, podrem dir que les coses antigues han passat, perquè mirar enrere és una ajuda, fins i tot necessària, per purificar la memòria, mentre que fixar-se en el passat entretenint-se en el record dels entrebancs soferts, jutjant amb paràmetres només humans, pot paralitzar el present i impedir de viure’l". Francesc encara ha recordat que "el fet que catòlics i luterans puguin recordar junts els 500 anys de la reforma protestant, amb esperança, té una transcendència notable".
Audiència dedicada a l'esperança a partir de l'exemple de Judit
Al matí, el Papa ha expressat els millors desitjos per al camí ecumènic cap a la unitat plena dels cristians. En l’audiència general a l’aula Pau VI del Vaticà, Francesc ha presentat Sant Pau, l’apòstol de la gent, com la figura clau dins el treball que conflueix en la Setmana de Pregària que s’ha acabat aquest 25 de gener. "Us invito, conscients de l'amor de Crist, a pregar amb respecte fratern i a treballar per arribar a la plena unitat", ha dit.
El pontífex ha centrat la seva reflexió en la figura de Judit, una dona que dona esperança al seu poble. El Sant Pare l’ha presentada com "una heroïna" dels seus conciutadans en temps del rei Nabucodonosor.  Ha recordat que, "davant la pèrdua de la confiança en Déu, la situació pot arribar a canviar, i ha posat l’exemple dels cinc dies d’espera que ens mostra el relat bíblic en què la vídua Judit s’adreça al poble per demanar a la gent que no alterin els ànims del Senyor". El bisbe de Roma ha explicat que "Judit anima el poble a tenir confiança en Déu, amb la mirada d’un profeta, i ha invitat els presents a l’audiència a no posar mai condicions a Déu, sinó a fer que l’esperança esvaeixi els nostres dubtes i preocupacions. En aquesta línia, el Sant Pare ha assegurat que "la confiança, l’espera en la pau, la pregària i l’obediència, tot fent allò que podem, és la gran lliçó que ens ensenya Judit".
En un altre moment, el pontífex ha recordat que "és possible experimentar la pau fins i tot en la malaltia i en altres situacions dures, ja que Déu sap millor que nosaltres allò que necessitem". Francesc ha expressat el seu desig que "resplendeixi l’alegria l’Evangeli a la societat, des de la fidelitat a Crist i amb Maria" com a referent. El Sant Pare ha recordat que Jesús ens ensenya a sortir a buscar el Regne de Déu i anunciar-lo a tots els homes. També ha insistit en la seva crida a l’esperança, tema central aquest dimecres de l’audiència, novament dins el cicle dedicat a aquesta virtut. Finalment el Papa s’ha adreçat als malalts, als joves i a les parelles que acaben de casar-se. Els ha presentat l’exemple de Sant Pau com "un model de deixeble missioner al servei de la unitat de l’Església de Crist".
Dolor pels incendis d'aquests dies a Xile
D'altra banda, el Papa expressa el seu dolor, acompanyat de pregària, pels morts i afectats per uns incendis que afecten diverses zones de Xile. Demana fortalesa i consol per als damnificats, i invitat tothom a apaivagar el dolor amb generositat i caritat. Mitjançant una nota del secretari d'Estat Vaticà, Pietro Parolin, adreçada al president de la Conferència Episcopal de Xile, Santiago Silva, el bisbe de Roma expressa la seva proximitat i també solidaritat amb les famílies que han patit els devastadors incendis forestals que han causat greus danys a la regió central del país. 
El pontífex també demana "que es transmeti als familiars de les víctimes el seu condol més sentit", alhora que "eleva pregàries perquè el Senyor concedeixi fortalesa i consol als damnificats, per les deflagracions, i inspiri per a tothom sentiments de solidaritat, perquè en aquests moments tan difícils col•laborin eficaçment” en la lluita per seguir vivint.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 25 de gener.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

COLUMNA OPINIÓ
 
 

 

TRUMP
 
 
 

MÀFIA I TERRORISME

 
 
 

ALBERTO NISMAN

 
 

VENEZUELA

 
 
 
ECONOMIA AMÈRICA LLATINA
 

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció