En directe

L'Evangeli del dia

PAPA FRANCESC

Francesc: "No es pot matar mai en nom de Déu"

Francesc ha insistit aquest dilluns, en el tradicional discurs al Cos Diplomàtic, en la seva crida "a totes les autoritats religioses perquè, des de la…

9 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc ha insistit aquest dilluns, en el tradicional discurs al Cos Diplomàtic, en la seva crida "a totes les autoritats religioses perquè, des de la unitat, reafirmin amb força que no es pot matar mai en nom de Déu”. En aquesta línia, ha afegit que “el terrorisme fonamentalista és fruit d'una greu misèria espiritual, vinculada també sovint a una considerable pobresa social que només podrà ser plenament vençuda amb l'acció comuna dels líders religiosos i polítics". El Papa ha assegurat que "la pau és un do, un desafiament i un compromís". En una rica intervenció davant els ambaixadors acreditats davant la Santa Seu per felicitar-los l'any nou, el Sant Pare s'ha centrat en la pau, per expressar el seu desig que en aquest any "creixin en els nostres països i els seus pobles les oportunitats per treballar junts i construir una pau veritable"
Després de destacar la importància d’adreçar “una paraula d'esperança", el pontífex ha subratllat "el clima general de preocupació pel present i d'incertesa i angoixa pel futur en el qual ens trobem immersos". El Sant Pare ha admès la presència d’elements religiosos en alguns focus de violència al món, però ha tornat a defensar el compromís de totes les creences amb la pau, davant "la bogeria homicida que abusa del nom de Déu per estendre la mort dins l'intent d'expressar i imposar una voluntat de domini i de poder". El bisbe de Roma, a més de recordar la recent celebració de la 50a Jornada Mundial de la Pau, instituïda pel beat Pau VI, ha defensat l’acollida als immigrants i als refugiats com un signe de defensa de la pau. Ha explicat igualment que "el problema migratori és una qüestió que no pot deixar indiferents alguna països mentre altres porten la càrrega humanitària, amb grans esforços i decepcions, en afrontar una emergència que sembla sense final". El pontífex ha destacat que "tots aquests països s'haurien de sentir constructors del bé comú internacional".
Entre les referències concretes a guerres actuals, el Papa ha demanat que s’aturin les armes a Síria, on "cadascuna de les parts ha de considerar prioritari el respecte del dret humanitari internacional, garantint la protecció dels civils i la necessària assistència humanitària a la població". També ha defensat "l'impuls comú perquè la treva recentment signada pugui ser un signe d'esperança per a tot el poble sirià, que en té profunda necessitat". Finalment, en aquest discurs al Cos Diplomàtic, Francesc ha fet una crida a la pau entre israelians i palestins, alhora que ha demanat a la comunitat internacional que acabi amb el comerç d’armes. A més, ha defensat la necessitat de mantenir la solidaritat amb els pobles d’Itàlia afectats pels últims terratrèmols.
Torna la Missa matinal a Santa Marta
A primera hora del matí d'aquest dilluns, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, celebració que s’ha reprès després del parèntesi nadalenc, el pontífex ha dit que "la vida cristiana és senzilla" i que "no es necessiten coses estranyes o difícils per practicar-la". El Sant Pare ha dit, en el context de la tornada al temps durant l’any, que "el centre de la vida cristiana sempre és Jesús, que és la primera i l'última Paraula del Pare"
Una primera tasca per a la vida, segons el pontífex, és "conèixer i reconèixer Jesús", mentre que la segona és "adorar-lo, i no només demanar-li coses, sinó agrair-li tot el que ens dóna". En aquest sentit, ha posat l'exemple de "la petita pregària del Glòria al Pare, al Fill i a l'Esperit Sant, que moltes vegades recitem com si fóssim lloros".  El Sant Pare ha explicat que una tercera tasca és la que proposa l'Evangeli d'aquest dilluns, en què Jesús crida els primers deixebles a seguir-lo, cosa que vol dir posar Jesús en el centre de la nostra vida. El Papa ha recordat que, "per conèixer Jesús, tenim la pregària i també l'evangeli, que cal portar sempre a sobre per llegir un passatge cada dia".
S'obren les 24 hores al dia alguns dormitoris per a persones sense llar
D'altra banda, Francesc ha autoritzat el Servei Apostòlic d’Almoines, l'Oficina de la Santa Seu que té la tasca de practicar la caritat a favor dels pobres en nom del pontífex, a deixar oberts les 24 hores del dia els dormitoris per a les persones sense llar. Són concretament el dormitori "Do de la Misericòrdia", situat a prop de l'Església del Sant Esperit a Sassia, el "Do de Maria", dormitori al Vaticà administrat per les germanes de la Mare Teresa de Calcuta, i l'estructura situada a la zona de Estació Central de trens de Termini. L’almoiner del Papa, Konrad Krajewski, ha explicat que, "per als qui no volen deixar els seus llocs de trobada habituals, s'han posat a disposició els automòbils del Servei d’Almoines"
A més, l’Almoineria del Papa ha posat també a disposició de les persones sense llar bosses de dormir especials i resistents a les temperatures inferiors a 20 graus sota zero i guants per al fred. L’almoiner del Papa ha dit que aquests dies passats s'han allotjat al dormitori de Via dei Penitenzieri, a la zona del Vaticà, 20 persones més del que normalment acull el centre. Krajewski ha assegurat que "tothom qui pica a la porta és acollit i pot quedar-se per rebre begudes calentes i aliments".
Surt el primer Vídeo del Papa d'aquest any
Finalment destaquem que s'ha fet pública aquest dilluns la primera edició del Vídeo del Papa corresponent a l’any 2017. Aquest missatge del gener busca motivar els creients per treballar junts al servei de la humanitat necessitada. El pontífex diu això: "En el món actual, molts cristians de diverses esglésies treballen junts al servei de la humanitat necessitada, per a la defensa de la vida humana i de la seva dignitat, de la creació i contra les injustícies. Aquest desig de caminar junts, de col•laborar en el servei i en la solidaritat amb els més febles i els que pateixen, és un motiu d'alegria per a tothom. Vaig unir la teva veu a la meva per demanar per tots els que contribueixin amb la pregària i la caritat fraterna a restablir la plena comunió eclesial al servei dels desafiaments de la humanitat".
El Vídeo del Papa arriba així a la seva edició número 13 l’inici de la segona temporada de vídeos mensuals pels desafiaments de la humanitat i de la missió de l'Església. Les intencions són confiades mensualment a la Xarxa Mundial de Pregària del Papa amb l'objectiu de difondre-les i conscienciar sobre la imperiosa necessitat de pregar i actuar. El Vídeo del Papa porta gairebé 13 milions de visualitzacions en les seves xarxes pròpies, des que va començar ara fa un any, i és a prop de les 4.000 peces escrites a la premsa global en més de 10 idiomes.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 9 de gener.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció