L'horitzó de la pandèmia, que s'estén per tot el món des de principis de l'any 2020, és el tema que marca decisivament aquest missatge. El bisbe de Roma afirma que es corre el risc de explicar-la, com totes les crisis, "només amb els ulls del món més ric", de portar-hi una "doble comptabilitat". Els comentaris de Francesc apunten, en aquest sentit, a la qüestió de les vacunes i l'atenció mèdica, al risc d'exclusió de les poblacions més pobres. I es fa una pregunta: "Qui ens parlarà sobre el guariment que esperen els pobles més pobres d'Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica?". El Papa diu que aquest perill també afecta el "món dels més afortunats", on "el drama social de les famílies que han caigut ràpidament en la pobresa es manté en bona part amagat". En definitiva, les diferències econòmiques corren el risc, segons Francesc, de marcar l'ordre de distribució de la vacuna anti Covid, amb els pobres sempre en últim lloc i, "en principi, el dret a la salut afirmat" però "buidat del seu valor real". Finalment el Sant Pare dona les gràcies als periodistes que informen de les guerres oblidades.
El Papa rebutja "la informació fotocopiada sense desgastar la sola de les sabates". En el seu Missatge per a la 55a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, que s'ha fet públic aquest dissabte amb el títol "Vine i veuràs" (Jn 1,46), Francesc defensa un periodisme "que vagi a l'encontre de les persones, al lloc i en el estat en què es trobin", a partir de les històries pròpies. En aquesta línia, alerta del risc d'una informació sempre igual, alhora que anima els comunicadors a "anar allà on ningú no hi vol anar", com també a "no explicar la realitat de la pandèmia només amb els ulls del món més ric". L'escrit es basa en una crida a "venir i veure", definit pel Sant Pare com "el mètode de qualsevol comunicació humana autèntica". En definitiva, aquest nou missatge del pontífex, difós coincidint amb la celebració aquest diumenge de la festa de Sant Francesc de Sales, assegura que la proposta de "venir i mirar" és el gran instrument per comunicar la fe cristiana. La Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2021 se celebrarà el 16 de maig, coincidint amb la solemnitat de l'Ascensió del Senyor.
"Vine i veuràs", invitació que Felip a Natanael narrada en un fragment de l'evangeli de Joan que inspira el tema de la reflexió, no consisteix a oferir un raonament, sinó un "coneixement directe", segons explica el bisbe de Roma. Igualment subratlla que, "des de fa més de 2.000 anys, veiem una cadena de trobades que comuniquen la fascinació de l'aventura cristiana". Francesc aclareix que, "en la comunicació, no hi ha res que pugui substituir completament la visió en persona". Per a cada "expressió comunicativa" que vulgui ser honesta, el Papa suggereix la invitació a "venir i veure" la galàxia comunicativa actual, des dels diaris a les pàgines web, però també la "predicació ordinària de l'Església", així com la "comunicació política o social", però sense donar per fet "allò que ja és conegut". Pel que fa a l'actualitat, el pontífex alerta del risc que té el comunicador de veure's trepitjat per "diaris fotocopiats" o "per telenotícies i webs substancialment iguals", mitjans en els quals les investigacions perden espai en benefici de la "informació empaquetada i de palau". Recorda que aquesta informació "és cada vegada menys capaç d'interceptar la veritat de les coses i la vida concreta de les persones, alhora que ja no és capaç de captar ni els fenòmens socials més greus ni les energies positives que s'alliberen des de la base de la societat".
Reivindicació de la realitat allà on es genera
El Sant Pare assegura, a més, que "la crisi de la indústria editorial corre el risc de portar la informació a construir-se a les redaccions, davant de l'ordinador". En una altra reflexió, el Papa comenta que els llocs d'internet, amb els mitjans socials, poden multiplicar la capacitat i la velocitat de difusió de les notícies. Posa així l'exemple de "les emergències en els primers serveis de comunicació a les poblacions", per definir aquesta rapidesa com "una eina magnífica". Francesc comenta igualment que "tothom pot convertir-se en testimoni d'esdeveniments que, d'una altra manera, serien passats per alt pels mitjans de comunicació tradicionals" i fer que "sorgeixin més històries, fins i tot positives". D'altra banda, el pontífex avisa que hi ha el perill "d'una comunicació social sense verificació". Partint d'aquest argument, conclou que "no s'ha de demonitzar l'eina, sinó tenir més capacitat de discerniment assumint la responsabilitat a l'hora de difondre continguts".