En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

Francesc recorda que "patir amb paciència els defectes dels altres" és una obra de misericòrdia molt important

Francesc ha parlat aquest dimecres, en la seva audiència setmanal, d’una obra de misericòrdia que afecta la realitat quotidiana de la nostra vida. És la…

16 novembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc ha parlat aquest dimecres, en la seva audiència setmanal, d’una obra de misericòrdia que afecta la realitat quotidiana de la nostra vida. És la capacitat que tots tenim de suportar o de patir les molèsties que comporten els defectes dels qui conviuen amb nosaltres. És com la dita de “veure la palla en l’ull de l’altre i no pas la biga en el propi”. Això el que ha tractat el Sant Pare, tot just a les portes del final de l’Any de la Misericòrdia. Concretament ha fet una crida general a "suportar o patir amb paciència els defectes dels altres"
En aquesta última audiència general abans de la cloenda de l’Any de la Misericòrdia, Francesc ha seguit la sèrie dedicada a les obres de Misericòrdia, aquest cop a partir de l’evangeli de Lluc que presenta la importància de no mirar només els defectes dels altres, sinó sobretot els propis. El Sant Pare ha recordat que,"en la Bíblia, Déu mostra la seva misericòrdia precisament quan cal tolerar els defectes dels altres". En la mateixa línia, el pontífex ha animat tots els creients a fer examen de consciència i analitzar les pròpies misèries, mirant Jesús i la seva misericòrdia i tastant l’alegria pel gust de la vida. Francesc ha lligat l’actitud de patir allò que ens molesta dels altres amb la de corregir el qui s’equivoca i ensenyar al qui no sap.
El Sant Pare ha resumit el missatge d’aquesta audiència setmanal amb una crida a "posar en pràctica les obres de misericòrdia corporals i espirituals". Francesc ha recordat que, “amb la Porta Santa del Jubileu, no es tanca el cor misericordiós de Déu i no s’acaba la seva tendresa per a nosaltres, els pecadors”. El pontífex, 5 dies abans de clausurar l’Any de la Misericòrdia, ha demanat als creients que "aquests últims dies de la commemoració siguin de renovació i purificació espiritual". També ha destacat la importància de ser misericordiosos com el Déu Pare, i ha invitat tothom a "no deixar de practicar les obres de misericòrdia sobretot amb els més necessitats"
En un altre moment de la reflexió, el Sant Pare ha recordat que “Jesús ens crida, en aquests últims dies de l’Any de la Misericòrdia, a portar l’alegria i el consol de l’evangeli a tothom, sent més pacients i humils”. I adreçant-se a joves, malalts i parelles acabadess de casar, ha recordat especialment "les víctimes de l’últim terratrèmol a Itàlia, així com els difunts en general, incloent-hi aquells que no recorda ningú"
Al final de l’audiència general, el Papa ha recordat que diumenge vinent se celebrarà el Dia Mundial de la Infància i l’Adolescència. En relació amb aquesta jornada, Francesc ha fet una crida global a "protegir els drets dels infants, tutelar el seu benestar i fer que no caiguin mai en formes d'esclavitud, reclutament en grups armats i maltractaments". En aquesta línia, ha reclamat a la comunitat internacional que "vetlli per la vida d'aquests infants, garantin a tots els nens i nenes el seu dret a l'educació i l'escolarització, perquè el seu creixement sigui serè i mirin al futur amb confiança".
Segons l’Informe 2016 de la UNICEF sobre la situació de la infància al món, els últims anys s’han fet importants progressos en la preservació de la vida dels nens, amb més garanties d’escolarització i lluita contra la pobresa. A nivell mundial, les morts anuals entre els menors de 5 anys per malalties com ara les pulmonies, malària, meningitis o SIDA, entre d’altres, ha baixat dels 5 milions 400.000 l’any 2000 a 2 milions i mig l’any passat. A més, el nombre de persones que viuen en pobresa extrema s’ha reduït gairebé a la meitat. En canvi, si la comunitat internacional no es concentra en la dramàtica situació dels infants més desfavorits, d’aquí al 2030, 69 milions de menors de 5 anys moriran per causes evitables, 167 milions viuran en la pobresa, 750 milions de dones es casaran en edat infantil i més de 60 milions d’infants en edat escolar quedaran exclosos dels centres educatius.
Col·laboració amb els afectats pels últims terratrèmols a Itàlia
D'altra banda, el Sant Pare ha enviat a Nursia un grup de bombers i restauradors dels Museus Vaticans, coordinats per l’enginyer Paolo de Angelis, per treballar a les zones de Valnerina, al centre d’Itàlia, afectades pels últims terratrèmols, el del 24 d’agost i els del 26 i 30 d’octubre. Segons un comunicat de la diòcesi de Spoletto-Nursia, són cinc els homes que, des d’ahir, són a la ciutat italiana de Sant Benet, per ajudar en les tasques d’acompanyament a les persones afectades i reconstrucció i recuperació dels béns. Aquests bombers se sumen als qui ja hi havia a la localitat, per recuperar els béns artístics dins les esglésies esfondrades i per acompanyar les persones, amb la idea que puguin recuperar alguns objectes personals a les cases malmeses. 
L’arquebisbe de Spoletto-Nursia, Renato Boccardo, expressa l’agraïment de la seva diòcesi al Papa per aquest gest de proximitat a les poblacions de Valnerina. El pontífex segueix amb atenció les incidències i moviments de la terra de Sant Benet, ferida pel sisme, com es va demostrar amb la visita sorpresa que Francesc va fer a San Pellegrino de Nursia el 4 d’octubre passat i la trucada d’ara fa dues setmanes per assegurar que seguia pregant per les víctimes i els damnificats. La diòcesi italiana recorda que aquests bombers i restauradors enviats pel Sant Pare treballen gratuïtament per retornar a la seva resplendor les obres d’art recuperades a les esglésies o que s’han vist afectades. 
Missatge als bisbes dels Estats Units
I finalment destaquem que el Papa ha enviat, tot just una setmana després de les eleccions presidencials nord-americanes, un videomissatge als bisbes dels Estats Units, reunits en Assemblea General a Baltimore. L’Episcopat ha demanat a la nova administració de Donald Trump que adopti polítiques humanes i humanitàries en relació amb els immigrants i refugiats. En les seves paraules, Francesc invita l’Església dels Estats Units a crear una cultura de l’encontre “que impulsi els individus i els grups a compartir la riquesa de les seves tradicions i experiències, a enderrocar murs i a construir ponts”. També diu que "l’Església als Estats Units, com a tot arreu, està cridada a sortir de les seves comoditats i a ser un ferment de comunió".
El Sant Pare ha recordat també el seu viatge als Estats Units, del qual ha destacat que va quedar “impressionat per la vitalitat i la diversitat de la comunitat catòlica nord-americana”. El pontífex comenta igualment que, durant la seva història, l’Església d’aquest país “ha acollit i ha integrat noves onades d’immigrants que han construït el rostre obert d’aquest poble, des de la varietat de llengües i tradicions culturals”. Finalment el Papa ha assegurat que “la comunitat cristiana ha de ser signe i profecia del pla de Déu per a tota la família humana, com també portadora de bones notícies per a una societat alterada per inesperats canvis socials, culturals i espirituals i per una creixent polarització”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 16 de novembre.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció