En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Francesc Torralba: "La finalitat de la filosofia és millorar la qualitat de vida, i finalment, curar el món"

Ja som a l’estiu i és un bon moment per a dedicar temps a la lectura. Aquest dimarts us hem presentat el darrer llibre de…

12 juliol 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Ja som a l’estiu i és un bon moment per a dedicar temps a la lectura. Aquest dimarts us hem presentat el darrer llibre de Francesc Torralba: La filosofia cura - eines per al benestar de l’ànima i del món, editat per Pagès Editors.
"Plató ja va definir el filòsof com el metge de l'ànima", ha començat dient Francesc Torralba, que és doctor en Teologia i Filosofia i director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull. "Ens dóna consells, pautes... per curar els mals de l'ànima, que en tenim molts". Torralba ha coincidit amb Oriol Casals, presentador del programa Fórmula Estel, en el fet que els coach han ocupat el lloc dels filòsofs: "S'han portat idees filosòfiques al camp de la psicologia".
Francesc Torralba ha destacat dues malalties de l'ànima: l'arrogància i l'avorriment. La primera consisteix en “creure's que un és el fi, el més rellevant. És una malaltia de l'ànima que només porta al desastre", ha assegurat l’autor. “Davant d'aquesta tenim una fórmula, la humilitat, capaç de reconèixer els nostres límites i possibilitats”. L'altra és l’avorriment: “Ens trobem amb enormes masses de persones avorrides que no saben què fer amb el temps. Intentem resoldre-ho mitjançant distraccions, però el millor és trobar una missió a la vida”. 
Pel que fa a les malalties del món, Francesc Torralba ha parlat de dues: el consumisme: "Com més tens, més acumules... més feliç ets. No hi ha cap pensador que hagi dit que la felicitat depén de la possessió de béns materials, i ens ho hem cregut", i la novolatria: "La última moda, l'últim crit, que avui es detecta molt... vivim en un món que les novetats es generen molt ràpidament i després desapareixen. Els filòsofs són antics, i no per això són irrellevants, aporten idees molt valuoses per la nostra vida", ha recalcat el professor de la Universitat Ramon Llull.
Filosofar
Al final de l’entrevista, Francesc Torralba ha definit què és i per a què serveix la filosofia: “La filosofia neix de l’assosseg, la contemplació, d’admirar-se davant el món. És quan sorgeixen les preguntes i la necessitat de respondre-les”, i ha continuat: "La filosofia no és un passatemps, no és un entreteniment de diumenge a la tarda, sinó que té una finalitat, que és millorar la qualitat de vida de les persones, i finalment transformar el món, curar el món". El llibre La filosofia cura - eines per al benestar de l’ànima i del món acaba amb una invitació a filosofar: "La filosofia ha de ser un mecanisme d'alliberament, de prejudicis, de tòpics, d’ideologies que ens encaden, ha de ser una ocasió per a eixamplar el cor, l'esperit... créixer i ser més plenament humans".
No us perdeu el Catalunya Cristiana d'aquest diumenge 17 de juliol, on trobareu una foto de Francesc Torralba de petit el Dia de Reis amb el seu record. Aquest estiu trobareu més personalitats a l'Àlbum Familiar de CatCristEstiu
Escolta l'entrevista a Francesc Torralba (minut 42)

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció