En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

Francesc valora aquest dimecres el viatge a l'Àfrica entre l'alegria pel missatge de pau i la tristor "per les injustícies"

El Papa està content per la seva recent estada a Kènia, Uganda i la República Centreafricana, però alhora trist "per les injustícies", que es troben…

1 desembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa està content per la seva recent estada a Kènia, Uganda i la República Centreafricana, però alhora trist "per les injustícies", que es troben en el rerefons de la majoria dels enfrontaments i les guerres. Si volem pau, hem de defensar la justícia, com deia un lema de Mans Unides  ara fa 15 anys. Francesc va arribar dilluns al vespre a Roma en un vol des de Bangui, sis hores durant les quals va tenir una conversa amb periodistes. Ja a la capital italiana, va visitar la Basílica de Santa Maria la Major per agrair a la Mare de Déu aquest 11è viatge apostòlic. Ha estat la 28a vegada que el pontífex visita físicament el gran temple marià de Roma.
En la conversa amb la premsa a l’avió, el Sant Pare va dir que "els líders religiosos han d’impulsar la pau i han de combatre el fonamentalisme religiós, que no té cap sentit perquè, com a corrent, li manca precisament Déu". Francesc va dir que, “si intervenir en política vol dir fer política, això no han de fer els dirigents religiosos, tot i que s’han de predicar els valors veritables, un dels quals és la germanor entre tots els creients, que són igualment fills de Déu”. En aquesta línia, va dir que “no només tolerància, sinó també convivència i amistat, és el que ha de predominar contra el fonamentalisme”. Va admetre que, “entre els catòlics, existeixen també persones que es creuen amb la veritat absoluta”. Finalment, el Papa va dir que “el fonamentalisme religiós que acaba en crims és molt dolent”, alhora que va reconèixer que “totes les creences en tenen en més o menys nivell".
Francesc també ha dit que totes les religions són dignes de dialogar entre elles perquè “totes tenen valors”. El Sant Pare va recordar que els cristians “també han de demanar perdó”, i ha recordat la visita de dilluns al matí a la Mesquita Principal de la capital de la República Centreafricana.
D’altra banda, Francesc va parlar del drama de la SIDA, tot just unes hores abans de la celebració, aquest dimarts, del Dia Mundial de Lluita contra la aquesta malaltia. A partir de l’exemple d’una visita a l’hospital de Bangui, i preguntat sobre la moral de l’Església davant l’ús del preservatiu, el pontífex va dir que la qüestió és “parcial”, tot i que va admetre que “és un dels mètodes”. Això sí, va aclarir que el més important "no és si posem tirites o altres coses sobre les ferides, sinó l’origen d’aquestes ferides, i va establir paral•lelismes amb al guarir i el dissabte per assegurar que primer és la sanació i després, el dia". En síntesi, Francesc va dir que “el tema és molt més ampli, perquè el fons és la defensa de la vida, no tant si es poden utilitzar determinats mètodes, però el problema és la injustícia”.
UNICEF espera que el viatge del Papa a la República Centreafricana doni fruits
Mentrestant, i encara amb el ressò d'aquest viatge africà del Sant Pare, el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha xifrat 1,2 milions els nens de la República Centreafricana que necessiten ajuda humanitària urgent, després de tres anys de conflicte al país. El representant de l'organisme de l'ONU per a Centreàfrica, Mohammad Fall, ha destacat que "la violència que ha assetjat aquest país ha tingut un efecte devastador en la vida dels nens”, alhora que ha destacat que cal més suport internacional per fer front a la situació.
Segons les estimacions d'UNICEF, més de dos milions de nens s'han vist afectats per la violència, que va aconseguir nivells de crisi al desembre de 2013 després d'uns enfrontaments que van provocar centenars de milers de desplaçats a Bangui, la capital del país africà. Al voltant de 400.000 persones segueixen desplaçades a l'interior de la República Centreafricana, i els enfrontaments registrats al setembre van generar 39.000 desplaçats interns més. A més, mig milió més viuen com a refugiats en els països veïns.
UNICEF ha expressat el seu desig que la recent visita del papa Francesc a la zona "promogui la reconciliació, en un país que té una necessitat desesperada de pau". Finalment, l'agència ha recordat que, fins i tot en les zones que no estan afectades pel conflicte, les comunitats segueixen necessitant ajuda, amb gairebé un terç de la població sense accés a l'aigua potable i amb un 45 per cent dels menors de cinc anys amb malnutrició severa. UNICEF ha fet una crida per aconseguir gairebé 74 milions de dòlars per als seus programes d'emergència al país; l'objectiu és reconstruir els serveis socials, protegir els civils, involucrar les comunitats per fomentar la reconciliació i promoure la pau. Fins ara, ha rebut una mica més de la meitat d'aquesta quantitat.
Interessant congrés sobre els arxius del Concili Vaticà II

I aquest mateix dimarts, hi ha hagut una presentació important a la Santa Seu. La vivència que van tenir els participants en el Concili Vaticà II, la influència de l’esdeveniment en la vida de l’Església i l’evolució dels creients i les comunitats aquests últims 50 anys són algunes de les preguntes a les quals intentarà respondre un congrés internacional organitzat i promogut pel Pontifici Comitè de Ciències Històriques. La trobada se celebra la setmana vinent, entre dimecres 9 i divendres 11 de desembre, al Vaticà i amb el títol "El Concili Vaticà II i els seus protagonistes a la llum dels arxius"
Aquest dimarts, en la roda de premsa de presentació del congrés, el president del Comitè, Bernard Ardura, ha recordat que a l'octubre de 2012 ja es va organitzar un primer congrés internacional per fer un balanç de les investigacions realitzades en els diversos arxius diocesans, religiosos , universitaris i també privats, en què es conserven documents pertanyents a bisbes membres del Concili. D'altra banda, ha precisat que en el programa del congrés actual s'ha intentat mostrar no només la diversitat sinó també les divergències que es van manifestar durant el Vaticà II. A partir d'això, ha evidenciat que "la unanimitat fortament desitjada per Pau VI per a l'aprovació dels documents conciliars va deixar a l'ombra les opinions d'una minoria molt ben organitzada". Per aquest motiu, Ardura ha assegurat que els organitzadors "han volgut que alguns dels protagonistes d'aquests corrents també es presentin durant aquestes jornades". També ha participat en la presentació del congrés el professor Philippe Chenaux, director del Centre d'Estudis i Investigacions sobre el Concili Vaticà II i membre del Pontifici Comitè.
A la sessió d'obertura el 9 de desembre, hi haurà cinc intervencions de caràcter general. El cardenal africà Laurent Monsegwo Pasinya, arquebisbe de Kinshasa, parlarà sobre el cardenal Malula i la seva visió "africana" del Concili. El bisbe de l'Església ortodoxa ucraïnesa Filaret, titular de Lviv i Galícia, parlarà del Vaticà II i l'Església ortodoxa russa. També hi participen tres historiadors, els professors John O'Malley, de la Universitat de Georgetown, Michael Quisinsky, de la Universitat de Friburg, i Philippe Cheneaux. La sessió final estarà destinada a la commemoració del 50è aniversari de la conclusió del Vaticà II. Hi haurà una taula rodona amb cardenal Georges Cottier, teòleg emèrit de la Casa Pontifícia, i els representants de diverses Esglésies cristianes.
Locals per a l'Any de la Misericòrdia
Quan queda una setmana exacta per a l'inici de l'Any Jubilar de la Misericòrdia, s'han inaugurat i beneït aquest dimarts els locals del centre d'acollida dels pelegrins i la sala de premsa. Aquest dimarts al matí, s'ha tallat la cinta amb els colors del Vaticà, blanc i groc, a la porta d'entrada de via de la Conciliazione, en presència de l'arquebisbe Angelo Becciu, substitut de la Secretaria d'Estat.
El centre d'acollida estarà obert de dilluns a diumenge, de 7.30 a 18.30 hores, durant tot l'Any Sant. Hi han participat en la cerimònia els arquebisbes Rino Fisichella, José Octavio Ruiz Arenas i Graham Bell, respectivament president, secretari i sotssecretari del Pontifici Consell per a la promoció de la nova evangelització, així com el bisbe Franz-Peter Tebartz-van Elst, delegat per a la Catequesi. I d'altra banda, destaquem com a previsió que l’audiència general d'aquest dimecres, a partir de les 9.30 del matí, serà una ocasió perquè Francesc faci balanç del viatge a l’Àfrica que acaba de completar.
Es pot escoltar AQUÍ tota l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

Més actualitat

POLÍTICA

Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball” 

Foc Nou

El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”

2 desembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció