En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

"Gent que li anava bé amb el terrorisme vol mantenir una brasa"

Edurne Goikoetxea, una de les mares d’Altsasu (mare de l’Ainara Urquijo, condemnada a dos anys de presó per amenaces) ha estat la protagonista de la…

6 juny 2018

@BorjaDeMaria

Comparteix
Edurne Goikoetxea, una de les mares d’Altsasu (mare de l’Ainara Urquijo, condemnada a dos anys de presó per amenaces) ha estat la protagonista de la Fórmula Estel d’aquest dimecres.
Quatre dels joves, en llibertat provisional, van ser detinguts aquest dimarts i van ingresar a presó sense fiança per risc de fuga. Edurne Goikoetxea ha afirmat: “Els han anat a detenir, o a casa, o als seus llocs de treball habitual, perquè tenen una vida absolutament integrada al poble. I és més, Iñaki, que no era a casa, va anar a una patrulla a entregar-se. Si això són riscos de fuga, que vingui Déu i ho vegi”.
Edurne Goikoetxea ha explicat el cas de la seva filla: "La meva filla no va estar al bar, va aparèixer en la detenció de Jokin i va anar a veure què passava i a protestar. Un altre va arribar després de treballar i ho va gravar. El que va passar dins l'hem sabut més pel judici que per coneixement real".
“L’endemà de la baralla” - ha continuat Goikoetxea - “Es va desplegar la Guardia Civil (que no sé si eren 300 o 500, no ho sé), totes les ràdios, televisions… allò semblava Kosovo en guerra. I Mariano Rajoy va emetre un tuit dient que ‘Això no quedarà impune’... va anar agafant uns tints bastant diferents. I una setmana més tard, Covite [Colectivo de Víctimas del Terrorismo en el País Vasco] va posar la denuncia per terrorisme”.
El presentador de RàdioEstel, Joan Trias, li ha preguntat per què ha passat això ara: "Per què tot això? Perquè és Altsasua. És un poble que els és fàcil vendre una imatge de tensió, a través dels què ells nomenen [Movimiento Popular] OSPA... que no té res a veure amb ETA (...) Haurà gent que li anava bé amb l’antiga situació de terrorisme, tindrà alguna cosa a perdre, i vol mantenir una brasa".
La història
El 15 d’octubre del 2016, dos agents de la Guardia Civil amb les respectives parelles i fora de servei, durant les festes del poble, van entrar al bar Koxka d’Alsasua, a Navarra. Cap a la matinada es va produir una bronca de bar entre ells i uns quants joves de la localitat. I a partir d’aquí es produeix un judici mediàtic i judicial. S’acusa a 8 joves de terrorisme, no s’accepten la majoria de proves que aporta la defensa i 3 d’ells són tancats a presó preventivament fins a dia d’avui (any i mig). Tots ells estan condemnats d’entre 2 a 13 anys de presó. 

Pots escoltar l'hora informativa de la Fórmula Estel (minut 35)

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció