En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

"Gent que li anava bé amb el terrorisme vol mantenir una brasa"

Edurne Goikoetxea, una de les mares d’Altsasu (mare de l’Ainara Urquijo, condemnada a dos anys de presó per amenaces) ha estat la protagonista de la…

6 juny 2018

@BorjaDeMaria

Comparteix
Edurne Goikoetxea, una de les mares d’Altsasu (mare de l’Ainara Urquijo, condemnada a dos anys de presó per amenaces) ha estat la protagonista de la Fórmula Estel d’aquest dimecres.
Quatre dels joves, en llibertat provisional, van ser detinguts aquest dimarts i van ingresar a presó sense fiança per risc de fuga. Edurne Goikoetxea ha afirmat: “Els han anat a detenir, o a casa, o als seus llocs de treball habitual, perquè tenen una vida absolutament integrada al poble. I és més, Iñaki, que no era a casa, va anar a una patrulla a entregar-se. Si això són riscos de fuga, que vingui Déu i ho vegi”.
Edurne Goikoetxea ha explicat el cas de la seva filla: "La meva filla no va estar al bar, va aparèixer en la detenció de Jokin i va anar a veure què passava i a protestar. Un altre va arribar després de treballar i ho va gravar. El que va passar dins l'hem sabut més pel judici que per coneixement real".
“L’endemà de la baralla” - ha continuat Goikoetxea - “Es va desplegar la Guardia Civil (que no sé si eren 300 o 500, no ho sé), totes les ràdios, televisions… allò semblava Kosovo en guerra. I Mariano Rajoy va emetre un tuit dient que ‘Això no quedarà impune’... va anar agafant uns tints bastant diferents. I una setmana més tard, Covite [Colectivo de Víctimas del Terrorismo en el País Vasco] va posar la denuncia per terrorisme”.
El presentador de RàdioEstel, Joan Trias, li ha preguntat per què ha passat això ara: "Per què tot això? Perquè és Altsasua. És un poble que els és fàcil vendre una imatge de tensió, a través dels què ells nomenen [Movimiento Popular] OSPA... que no té res a veure amb ETA (...) Haurà gent que li anava bé amb l’antiga situació de terrorisme, tindrà alguna cosa a perdre, i vol mantenir una brasa".
La història
El 15 d’octubre del 2016, dos agents de la Guardia Civil amb les respectives parelles i fora de servei, durant les festes del poble, van entrar al bar Koxka d’Alsasua, a Navarra. Cap a la matinada es va produir una bronca de bar entre ells i uns quants joves de la localitat. I a partir d’aquí es produeix un judici mediàtic i judicial. S’acusa a 8 joves de terrorisme, no s’accepten la majoria de proves que aporta la defensa i 3 d’ells són tancats a presó preventivament fins a dia d’avui (any i mig). Tots ells estan condemnats d’entre 2 a 13 anys de presó. 

Pots escoltar l'hora informativa de la Fórmula Estel (minut 35)

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció