En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Gonzalo Cortizo: "Les imatges perilloses són on s'estan extralimitant de les seves funcions"

Participa en la nova enquesta de Ràdio Estel! La llei mordassa limita el dret a la informació? I divendres va ser el torn del cap…

17 juliol 2015

Redacció

Comparteix
Participa en la nova enquesta de Ràdio Estel! La llei mordassa limita el dret a la informació?

I divendres va ser el torn del cap de política de Eldiario.es, Gonzalo Cortizo, que parlava de l'ambiguitat d'aquesta llei: "La manera en què queda reduida és tan ambigua per cada situació que es fa difícil objectivar límits del que es pot i no es pot fer", i ha afegit: "En aquest territori ambigu l'agent de policia pot decidir sobre el terreny el que consideri amb l'informador"
Cortizo pensa que els principals afectats per la Llei de Seguretat Ciutadana són els mitjans de comunicació petits: "En ser una multa administrativa, al ser 30.000 euros, és coercitiva per un petit mitjà digital, que amb aquella multa en pocs dies haurien de tancar". 
Gonzalo Cortizo, cofundador de Eldiario.es, ha narrat la seva experiència en una manifestació al voltant del Congrés, on va ser emputxat per 3 policies contra la paret per voler fer una foto: "Les imatges perilloses són on s'estan extralimitant de les seves funcions", ha conclòs.
Escolta Gonzalo Cortizo - minut 30
També hem entrevistat Sergio Santamaria, diputat del PP: "La lectura s'ha de fer molt atentament: no es pot fer la publicació d'una imatge que vagi en perjudici seu, un ús indegut", i com a exemple ha posat la difusió a les xarxes socials.
La nova llei "no s'estableix cap tipus de censura prèvia". En resposta a Laura Aznar, Santamaria ha dit que la publicació d'una foto on es veu un policia identificable en una manifestació "no comporta cap sanció". El parlamentari del PP pensa que qualificatius, com repressiva i mordassa, "és fa de forma desmesura".
Escolta Sergio Santamaria - minut 32

Dimarts hem seguim parlant de com afecta la 'llei mordassa' al dret a la informació amb l'advocat Eduardo Cáliz: "El legislador ho ha fet d'una manera absolutament confusa i deficient. Utilitza una tècnica jurídica molt perillosa, la del concepte jurídic perill, que és molt indeterminat", ha dit l'advocat per l'ambiguitat de la llei.
"Si vols recorrer s'ha de pagar la taxa judicial, i el policia té pressumpció de credibilitat, el que fa que la demanda contra la sanció tingui poques probabilitats de prosperar", matitzava Cáliz, que ha afegit: "No és veritat que per publicar una foto d'un agent se li posi en perill". D'aquesta manera es treu la feina de control del periodisme en l'acció de la policia: "Els periodistes que desobeeixen seran sancionats".  
Escolta Eduardo Cáliz - minut 30
En primer lloc hem entrevistat Lluís Salom, secretari d'organització del Sindicat de la Imatge (UPIFC): "Aquesta llei aparta de l'abast dels jutges les decisions: és la policia qui és jutge i part", assenyalava. La nova Llei de Seguretat Ciutadana resulta difícil d'entendre: "Aquesta llei és molt ambigua. Fa molt de temps que tenim una comunicació molt deficient amb el Departament d'Interior, no tant amb el Ministeri", apuntava Salom. 
El Sindicat de la Imatge agrupa fotògrafs que es veuen perjudicats amb aquest nou reglament: "Pot afectar amb sancions, amb auto-censura, tot i que no tenim cap intenció de deixar d'informar perquè ens guanyem la vida amb això. És cert que algú prendrà mal amb la llei aquesta, pero no ho sabrem fins que ens haguem de mobilitzar". 
Lluís Salom, però, no té esperances que s'aboleixi en aquesta legislatura: "Això serà així mentre mani el PP. Aquest malson acabarà quan arribi la oposició o la independència".
Escpñta Lluís Salom - minut 40

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció