En directe

El diumenge a Montserrat

FÓRMULA ESTEL

GTER: "Sense amor no hi ha pau, i sense pau tampoc pot haver espiritualitat ni religió"

L’any 1981, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 21 de setembre com a Dia Internacional de la Pau. Dins d’aquest marc, moltes…

20 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
L’any 1981, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 21 de setembre com a Dia Internacional de la Pau. Dins d’aquest marc, moltes entitats realitzaran actes per a commemorar aquest dia. Una d’aquestes entitats és el GTER (Grup de Treball Estable de Religions), que ha organitzat  un acte a l’auditori Blanquerna de Barcelona, al c/ Valldonzella, 12, 21 de setembre, 19h).
Per saber quina és l’aportació de les religions en la cultura de pau, hem entrevistat aquest dimarts a la Fórmula Estel Joan Hernández, director del GTER: “Jo penso que hi ha dos aspectes on les religions se senten compromeses: la pau i l’amor. Les religions d’alguna manera senten un gran encàrrec: popularitzar aquest amor i aquesta pau, que són dos aspectes que són indispensables per viure i d’alguna manera són indissolubles: sense amor no hi ha pau, i sense pau tampoc pot haver espiritualitat ni religió”, ha raonat el director del Grup de Treball Estable de les Religions, on hi participa l’Arquebisbat de BCN, la Comunitat Israelita de BCN, el Consell Evangèlic de Catalunya, el Consell Islàmic de Catalunya, l’Església Ortodoxa Patriarcat Sèrbia i la Unio de Comunitats Islàmiques de Catalunya.
“El treball que fa el GTER des d’Europa ho posen com a exemple”
Joan Hernández porta 15 anys com a director del GTER. Ha trobat bona gent a totes les religions i ha comprovat que les diferents confessions religioses poden treballar conjuntament pel bé de la societat: “Jo a vegades dic que, més que diàleg, hem de parlar de treball interreligiòs, que és un pas més endavant en el compromís. És superar la pròpia limitació, no només dels qui participen, sinó dels que li envolten: superar prejudicis, passar del coexistir al conviure, col·laborar per crear amistat, per fer espais d’humanitat, jo diria que és un dels reptes més importants que tots i totes hem de superar”.
En el context actual, amb l’auge de partits xenòfobs, la crisi dels refugiats i els assassinats en nom de la religió, es pot pensar que la diversitat religiosa és un inconvenient, però Joan Hernández no ho veu així: “La diversitat l’hem de viure i l’hem d’entendre com una riquesa: gent amb maneres de pensar diferents, amb cosmovisions diferents, ajuden a entendre maneres diferent de fer les coses, i que no hi ha una veu única d’opinió”. Hernández ha advertit del protagonisme que adquireixen els fanàtics als mitjans de comunicació, podent crear estereotips sobre les religions, però ha reiterat: “Totes les religions comparteixen els principis de bona observança de la fe, en la construcció d’una societat millor”.
Escolta l'entrevista al director del GTER, Joan Hernández (minut 32)

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció