En directe

El rosari

ESGLÉSIA CATALUNYA

“Ha crescut el nombre de famílies que han decidit anar en missió”

L'Església celebra aquest diumenge la Jornada Mundial de les Missions, el DOMUND o també anomenat Diumenge Mundial de la Propagació de la Fe. El lema…

16 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
L'Església celebra aquest diumenge la Jornada Mundial de les Missions, el DOMUND o també anomenat Diumenge Mundial de la Propagació de la Fe. El lema d'aquest any és "Aquí em tens; envia-m'hi!". Es tracta d'un dia central dins l'octubre dedicat al compromís missioner i als milers d'homes i dones que, des de diferents estats de vida, deixen casa seva per anunciar Jesucrist en altres terres, mitjançant la predicació, l'ajuda als necessitats i sobretot el testimoni. Com cada penúltim diumenge d'aquest mes, els creients són especialment cridats a la pregària pels missioners i també a l'ajuda econòmica, coincidint amb un any marcat per la pandèmia del coronavirus. Aquest divendres, en una entrevista en el programa El Mirador de l’Actualitat de Ràdio Estel, el director del Secretariat de Missions de l'Arquebisbat de Barcelona, Josep Riera, ha parlat de la realitat missionera de Catalunya per al món.

Ens pot recordar què és i quin significat té el DOMUND?
El DOMUND es el Dia Mundial de les Missions. És la jornada en què, d’una manera especial, es prega pels missioners i missioneres. Se celebra a tot el mon, el penúltim diumenge d’octubre. Tenim aproximadament 1.100 territoris de missió, llocs on l’Església hi és, però amb comunitats joves que han començat, que no tenen força i que necessiten que les ajudem amb persones que hi facin present Crist, com també econòmicament. Aquesta campanya del DOMUND ajuda molt. L’Església dona suport equitativament a totes les missions, però d’una manera especial a aquelles que tenen més necessitats.

De quina manera els creients de l'arxidiòcesi de Barcelona i el de les altres diòcesis amb seu a Catalunya són cridats a ajudar projectes missioners concrets?
Hi ha una quantitat que es dona a tota l’Església de cada territori de missió, sense fer diferències. Després, segons les necessitats més especifiques que tenen, se’ls ajuda. No podem ajudar tothom i, per tant, es prioritza. Tots els qui vulguin ajudar poden anar a la parròquia, on trobaran sobres, pocs aquest any, i també veuran els cartells que ho anuncien. Enguany hem aportat poc material, tal com ens recomanaven les autoritats sanitàries, però no hi ha cap problema perquè tenim altres idees. Hem posat el Bizum, que és un sistema digital de pagament mitjançant una aplicació del mòbil, molt ràpid i sense comissions, i també altres eines d’altres anys, com ara la possibilitat de fer el pagament amb targeta, transferència o Paypal.

Ajudar els missioners i les missioneres és un compromís que no té fronteres. Com estem ara de missioners a Catalunya? De fet tots els batejats hem de ser missioners, oi?
Tots som missioners. Tenim uns 190 missioners o missioneres catalans arreu del mon. El nombre ha anat baixant, però ha crescut el nombre de famílies i persones soles que han decidit anar en missió.

Com animaria vostè a fer una aportació econòmica aquest diumenge a les esglésies o per altres vies?
Els diria que tenim molts missioneres en molts països i que depenen de les nostres ajudes. És un any molt especial, un DOMUND que se celebra en el context de crisi sanitària mundial. Els donatius són una manera de col·laborar activament en la missió. La campanya ens demana participar activament en la missió. Podem també col·laborar amb la pregària, cosa que és important, però també amb l’aportació econòmica. Per petita que sigui, té una gran repercussió en la tasca missionera de l’Església. Això fa possible que els missioners puguin seguir endavant.

Quines prioritats tenen ara els delegats de Missions de les diòcesis amb seu a Catalunya?
Sempre trobem diferents maneres de treballar i podem parlar, per exemple, del que ens funciona i el que no. És bàsica la comunicació. Ens trobem amb els catalans, per suposat, però també la resta de delegacions missioneres d’Espanya. L’Església té una dimensió missionera. És la missió ad gentes, la missió per als gentils, els qui no coneixem Jesucrist. Ho fem a través de les campanyes, el DOMUND, la infància missionera, i Sant Pere apòstol, que se centra en les vocacions natives. Aquesta darrera també és molt important perquè, en els països de missió, hi ha moltes vocacions que de vegades costa que puguin subsistir. Hi ha bisbes que ens diuen que tenen preveres, però no pas parròquies per a ells, per exemple. I aquí també entra la missió evangelitzadora de la resta de l’Església.

Es pot esoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 16 d'octubre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció