En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Ha mort Francesc Viñas, el primer director de Ràdio Estel

Francesc Viñas Rexach, primer director de Ràdio Estel entre 1994 i 1995, ha mort aquest dissabte a Barcelona, als 62 anys d'edat, després de no…

11 novembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc Viñas Rexach, primer director de Ràdio Estel entre 1994 i 1995, ha mort aquest dissabte a Barcelona, als 62 anys d'edat, després de no haver pogut superar una llarga malaltia. Ens ha deixat en pau, mentre mantenia l'esperança malgrat diverses crisis, l'última amb un ingrés hospitalari que ja no ha pogut superar. Aquests últims mesos, ell mateix havia explicat que seguia "confiant, apostant i lluitant per la supervivència", amb l'esperança que nous tractaments poguessin deixar enrere una malaltia, ara per ara, insuperable amb els actuals instruments humans. Ho sabia i ho expressava, alhora que mantenia molt encesa la flama de la fe. "Us agraeixo molt la vostra estimació, el vostre record i el vostre ànim", deia ara fa uns dies coincidint amb el seu aniversari i adreçant-se als seus amics pel Facebook. Fins i tot el 18 d'octubre passat, comunicava la mort de la seva mare, Anita Rexach, que ens deixava als 96 anys, com si fos ja un petit preludi del retrobament entre tots dos al cel.

Paco Viñas (així era conegut per molts) va néixer a la capital catalana el 22 d'octubre de 1955, i era fill de l'històric radiofonista i locutor Joan Viñas, una de les veus més recordades en la comunicació contemporània a Catalunya. Va estudiar Enginyeria industrial a la Universitat Politècnica, on es va llicenciar el 1972. Va realitzar després estudis eclesiàstics per al sacerdoci, ministeri que va rebre i va deixar després seguint el procés canònic de secularització. El 1995, es va casar amb Josefina Casas, que li ha donat dues filles. Els últims anys, va ser gerent d'Oncolliga, Fundació Privada Lliga Catalana d'Ajuda Oncològica, una entitat sense ànim de lucre nascuda el 2003 i que treballa per donar atenció psicosocial a persones amb càncer i als seus familiars.

La vida de Francesc Viñas, dins les nombroses connexions socials i eclesials a dins i fora de Catalunya, està inseparadament lligada al naixement i la història de Ràdio Estel, un projecte gestat els anys 80 pel cardenal Narcís Jubany i un equip de persones que van constituir la Fundació Missatge Humà i Cristià. El preludi de la nostra cadena va culminar el 1994, ja sota el Pontificat de Ricard Maria Carles a Barcelona, quan Paco Viñas va assumir la direcció per posar en marxa l'emissora. El model obert, musical i variat dels orígens es va consolidar sota el seu mandat, fins que va retirar-se del càrrec el 1995 per dedicar-se a altres projectes.

En aquells primers mesos i anys de Ràdio Estel, van estar lligats a Paco Viñas moltes altres persones. És el cas del bisbe Joan Carrera (mort el 2008 i aleshores gran promotor de la iniciativa com a auxiliar de Barcelona), el seu mateix pare Joan Viñas (ens va deixar el 2002), un home que fins i tot va idear el nom d'aquesta casa, i Ramon Fraxedas, primer cap de programació (mort al febrer de 2015 també per un càncer). Igualment cal esmentar els noms del mateix Jaume Aymar, actual director (el 1994 dins el Patronat de la Fundació i delegat de Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona) i Maria Figueras (que va morir sobtadament el 2003), entre molts altres. Una de les últimes aparicions públiques de Viñas a Ràdio Estel va ser la seva participació, el 3 de febrer passat i com a gerent d'Oncolliga, en una edició del programa El Mirador de l'actualitat dedicada precisament a la lluita contra el càncer.

L'enterrament de Francesc Viñas serà aquest dilluns a les 12.00 h. a l'església de l'Immaculat Cor de Maria de Barcelona, situada al carrer Sant Antoni Maria Claret. Abans el fèretre estarà en una capella del tanatori de Sancho d'Àvila, concretament diumenge a la tarda i el mateix dilluns fins a mig matí. Els qui formem aquesta gran família de Ràdio Estel i el semanari Catalunya Cristiana, incloent-hi els qui actualment hi treballem, ens unim de tot cor al dol de la família i amics de Paco Viñas i, sobretot, a la pregària per la seva ànima.  Ajuda'ns des del cel, Paco! Que descansi en pau!

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024