En directe

Fórmula Estel

AQUESTA SETMANA

Ha mort Hilari Raguer, monjo de Montserrat, biblista i historiador

L’abadia de Montserrat ha comunicat la mort del pare HilariRaguer als 92 anys. Monjo de Montserrat i eminent historiador, es vaespecialitzar en història de l’Església…

1 octubre 2020

Carme Munté

Comparteix

L’abadia de Montserrat ha comunicat la mort del pare HilariRaguer als 92 anys. Monjo de Montserrat i eminent historiador, es vaespecialitzar en història de l’Església en el període de la guerra civil. Tambédestaquen els seus estudis sobre personatges històrics com Manuel Carrasco iFormiguera i el general Domènec Batet. El 1950 es va llicenciar en Dret a laUniversitat de Barcelona i quatre anys més tard va ingressar al monestir deMontserrat. El 1960 va ser ordenat sacerdot. Va elaborar una tesi doctoralsobre Unió Democràtica de Catalunya i el 1966 va fundar la revista Documentsd’Església. Va treballar activament en tasques de divulgació bíblica ilitúrgica. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2014 i la Medalla d'Or de la Universitat de Barcelona el 2016.

Podeu escoltar algunes reaccions AQUÍ en el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 1 d'octubre.

El 12 d’agost del 2018 el vam entrevistar coincidint amb el seu 90è aniversari. En aquesta entrevista conjunta amb el pare Pius-Ramon Tragan,el pare Hilari Raguer feia un repàs de la seva trajectòria com a monjo ihistoriador: “Em vaig fer monjo després d’un ensurt: l’any 1951 em van deteniri em podia veure davant d’un procés sumaríssim.”

Biografia completa

El P. Hilari Raguer va néixer a Madrid l’11d’agost de 1928. Va entrar al noviciat l’1 d’agost de 1954. Va fer la professiósimple el 6 d’agost de 1955 i la solemne el 15 d’agost de 1958. El 24 desetembre de 1960 va ser ordenat sacerdot.

Llicenciat en Dret Civil a la Universitat deBarcelona el 1950. Entre 1960 i 1962 va realitzar estudis a la Facultat deDret, Economia i Ciències Polítiques de la Sorbona (Diplome d’ÉtudesSupérieures en vue du Doctorat d’État), a la Facultat de Lletres de la mateixauniversitat (Certificat de Psychologie Sociale) i diversos crèdits a l’Institutd’Études Sociales de l’Institut Catholique de París, dirigit pel P.Jean-Yves-Calvez i altres jesuïtes de l’Action Populaire.

El 1975, Doctorat en Dret Civil, especialitatCiències Polítiques a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, ambuna tesi sobre la democràcia cristiana a Catalunya.

1976-1978, Llicenciat en Teologia,especialitat Bíblica, a la Facultat de Teologia del Pontifici Ateneu SantAnselm de Roma, així com diversos crèdits al Pontifici Institut Bíblic.

1962-1964 i 1968-1972 va estar destinat alMonestir benedictí de Santa Maria de Medellín-Envigado (Colòmbia), on va sermestre de novicis i professor al Seminari Major, Institut de Litúrgia del CELAMi Facultat de Teologia de la Universitat Catòlica Bolivariana. Va ser tambéresponsable del Secretariat Nacional de Litúrgia de Colòmbia en els anys de lareforma postconciliar i la revista de la Congregació del Culte Notitiae vaelogiar el seu treball de difusió dels nous ritus. Des del monestir deMedellín-Envigado va dirigir en aquells anys uns cursos bíblics percorrespondència que van tenir una gran difusió.

L’any 1966 va fundar la revista “Documentsd’Església”, de la qual en va ser director fins el 1968.

Els darrers anys havia estat professor aBarcelona de la Facultat de Teologia i de l’Institut Superior de CiènciesReligioses i col·laborador del CEVRE.

Era membre de l’equip internacional dirigitpel prof. Giuseppe Alberigo, de l’Istituto per le Scienze Religiose de Bologna,que va publicar la Historia del Concilio Vaticano II en cinc volums. Vaescriure diversos llibres i molts articles sobre el tema de l’Església i laguerra civil, i biografies de Carrasco i Formiguera i del general Batet.

 Bibliografia sobre Sagrada Escriptura iLitúrgia

La nueva Liturgia de las Horas. Introducciónhistórica, doctrinal y práctica al Oficio Divino. Mensajero, Bilbao, 1972.

Els Salms, presentats per Hilari Raguer.Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 7ª ed. 1997.

Para comprender los Salmos. Verbo Divino,Estella, 1996 (tres edicions en castellà; traduïda a l’italià, al portuguès ial brasiler).

Orar con los Salmos (en col·laboració ambaltres autors). Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (s.d.).

Pregare i Salmi cristianamente (encol·laboració amb altres autors). Llibreria Editrice Vaticana. Città delVaticano, 1996.

[Comentaris als llibres de Samuel a] La Bíbliadia a dia. Comentari exegètic a les lectures de la Litúrgia de les Hores.Cristiandad, Madrid, 1981.

El sermó de la muntanya. Centre de PastoralLitúrgica, Barcelona, 1995.

El rei David. Centre de Pastoral Litúrgica,Barcelona, 1997.

Sant Benet, pare de monjos. Centre de PastoralLitúrgica, Barcelona, 1997.

Curs pràctic sobre els Salms. Publicacions del’Abadia de Montserrat, 2ª ed. 1999.

Llegir avui l’Apocalipsi. Publicacions del’Abadia de Montserrat, 1997.

Introducción a la lectio divina. Edicióprivada, 2003.

Bibliografia sobre Història contemporània ialtres

 La Unió Democràtica de Catalunya i el seutemps (1931-1939). Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1976.

La espada y la cruz (La Iglesia 1936-1939).Bruguera, Barcelona, 1977.

Divendres de Pació. Vida i mort de ManuelCarrasco i Formiguera. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1984.

La pólvora y el incienso. La Iglesia y laGuerra Civil española (1936-1939). Península, Barcelona, 2001.

El general Batet. Publicacions de l’Abadia deMontserrat, 1994 (tres edicions; traducció al castellà).

Salvador Rial, vicari del cardenal de la pau. Publicacionsde l’Abadia de Montserrat, 1993.

Carrasco i Formiguera. Un cristianonacionalista (1890-1938), 2002.

Storia del Concilio Vaticano II, dirigida perG. Alberigo, 2001-2005.

Mecanoscrit sobre els Monjos de Montserrat,2008.

Ser independentista no és cap pecat. Claret,2012.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció