En directe

La Caravana

AQUESTA SETMANA

Ha mort Josep Dalmau, organitzador de la Manifestació de Capellans del 1966

Ha mort el capellà Josep Dalmau i Olivé als 91anys. Nascut a Sant Llorenç Savall el 20 d’octubre del 1926 i ordenatsacerdot el 1952, fa…

6 setembre 2018

Carme Munté Margalef

Comparteix

Ha mort el capellà Josep Dalmau i Olivé als 91anys. Nascut a Sant Llorenç Savall el 20 d’octubre del 1926 i ordenatsacerdot el 1952, fa més de trenta anys que va fundar el santuari de la Mare deDéu de l’Ecologia de Gallifa, pertanyent al bisbat de Vic. Però sobretot Mn. Josep Dalmau ésconegut per haver organitzat activitats reivindicatives com la Manifestació deCapellans contra la tortura, juntament amb Antoni Totosaus, Ricard Pedrals i elcaputxí Jordi Llimona. Això s’esdevenia l’11 de maig de l’any 1966, en plenadictadura franquista, quan un centenar de capellans i religiosos van sortir dela catedral per dirigir-se a la Jefatura de Policia. L’acte volia ser unaprotesta clara i contundent contra un sistema polític repressiu que atemptavacontra els drets humans.

El 1969 van ser jutjats i condemnats pelTribunal d’Ordre Públic de Madrid els principals encausats: Josep Dalmau,Antoni Totosaus, Ricard Pedrals i Jordi Llimona. Van ser condemnats a un any depresó menor i multa conjunta de 10.000 pessetes, pel delicte de manifestació nopacífica. Posteriorment van ser indultats.

Cinquanta anys després, quan Mn. Dalmaurememorava aquell fet, reconeixia que “aquella acció va ajudar a desacreditarel règim”. Podeu llegir el reportatge publicat a Catalunya Cristiana el 8 de maig del 2016.

Revista de Catalunya i el president de la Generalitatde Catalunya, Quim Torra, han confirmat la mort de Dalmau. En un tuit, Torra hadestacat: “El meu condol també per la mort d’un lluitador incansable iinsubornable per la llibertat, la cultura i la memòria. Mn. Josep Dalmau deixamolta feina feta i un exemple de civisme i compromís.”

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció