Joaquim Sabater, president de l'Observatori del Tercer Sector i expert en polítiques socials, i Luis-Miguel Luna, adjunt a la Presidència de Càritas Catalunya, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, les causes per les quals l’exclusió social i la desigualtat intergeneracional avancen a Catalunya, segons mostra l’informe FOESSA presentat aquest mateix dimecres en l’àmbit de Catalunya. Sabater ha destacat que, “malgrat el desenvolupament de la societat, hi ha una pobresa estructural que no desapareix”. També ha afegit que “la petjada de la crisi econòmica és tan forta que hi ha gent que no n’ha sortit, tot i que alguns indicadors no ho mostrin”. També ha recordat que “abans la feina era un element fonamental per a aconseguir una feina digne, però ja no ho és, perquè hi ha gent que té treball fixe però mal remunerat”. Sabater ha afegit que “tenim un entorn que dificulta que la gent en risc d’exclusió social surti d’aquesta situació si no rep ajuda de fora”. En aquesta línia, Luna ha destacat que, “en el recent informe de FOESSA, es mostra com ha incrementat la pobresa severa a Catalunya, en contrast amb la resta d’Espanya”.
D’altra banda, en referència als estudis d’investigació de Càritas, Luna ha subratllat que “ens interessa conèixer la realitat per tal d’orientar l’acció de Càritas Catalunya i donar així solució, en la mesura de les seves possibilitats”. A més ha mostrat que “el mapa de la pobresa a Catalunya és urbà, afecta més a les grans ciutats que als petits municipis”. Sabater ha afegit que “cal tenir dades objectives per a saber com cal actuar” i que “Càritas ha de tenir incidència política, des de la seva legitimitat d’ajuda als més febles, perquè té un compromís amb la societat”. El també cap de Comunicació de Càritas Catalunya ha conclòs que “la transmissió intergeneracional de la pobresa està condemnant el futur dels joves”.
És pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 3 de juliol.
Les causes per les quals l’exclusió social i la desigualtat intergeneracional avancen a Catalunya, segons mostra l’informe FOESSA presentat aquest mateix dimecres en l’àmbit de Catalunya. La pobresa severa augmenta, amb el 19,3 per cent de la població catalana en situació d’exclusió social, una realitat que també avança, ja que l’última crisi va impactar de manera més intenses que no pas en les llars més febles i, per tant, la recuperació econòmica no dona les mateixes oportunitats a tots els grups socials. Factors com ara la precarietat laboral, els costos elevats de l’habitatge, els problemes de salut i discapacitat o la baixa qualificació impedeixen, per l’acumulació, que funcioni l’anomenat “ascensor social”.
A més, amb tot aquest panorama, la societat majoritàriament no es creu el discurs de la reducció de la despesa social, suposadament per l’interès general, o la necessitat de pagar impostos per finançar les polítiques redistributives o de benestar. Per exemple, més de la meitat de la població diu que ara ajudaria menys que fa 10 anys. Propostes de l’Informe FOESSA per a una “societat desvinculada” amb nivells massa desiguals d’integració.
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,