En directe

Sense distància

ACTUALITAT

Human Rights Watch assegura que ha documentat "potencials crims de guerra" a Ucraïna

L'ONG, que treballa sobre el terreny a Butxa (Ucraïna), assegura que ja ha documentat "potencials crims de guerra, violacions de drets humans, execucions sumàries i robatori d'aliments i roba"

8 abril 2022

Redacció

Comparteix

Aquesta setmana ha fet més de 40 dies que dura la guerra entre Rússia i Ucraïna. Darrerament han sortit a la llum imatges que apunten a la possible mort indiscriminada de civils en ciutats com Butxa, una ciutat situada a pocs quilòmetres de la capital, Kíiv. De fet, des d'Human Rights Watch, una ONG que treballa sobre el terreny, s'assegura que ja ha documentat "potencials crims de guerra, violacions de drets humans, execucions sumàries i robatori d'aliments i roba" en pobles i ciutats properes a la capital ucraïnesa.

Cadàvers a Butxa (Ucraïna)
Cadàvers a Butxa (Ucraïna)

Ho ha dit durant una entrevista a Ràdio Estel Bruno Stagno, director d'incidència de l'entitat. En aquest sentit, ha celebrat que el Consell de Drets Humans hagi expulsat Rússia i que s'hagi iniciat una comissió d'investigació internacional per esclarir els "crims i violacions" que s'estan cometent "per part dels dos bàndols", ha dit Stagno.

Human Rights Watch celebra que el Consell de Drets Humans hagi expulsat Rússia i que s'hagi iniciat una comissió d'investigació internacional per esclarir els "crims i violacions" que s'estan cometent "per part dels dos bàndols"

Stagno ha explicat que estan documentant "tragèdia rere tragèdia" fent un "un estudi balístic i forense" que els permeti després denunciar a organismes judicials, "que són els que determinaran quin tipus de crim s'ha comès". El que fa Human Right és un informe escrit, acompanyat d'imatges que "puguin servis de proves" si en un futur hi ha un judici.

Sobre les informacions que apunten a una possible crema de cadàvers per parts de soldats russos, Stagno ha dit que Human Rights Watch no ho ha pogut acreditar, però que en tot cas "qualsevol adulteració de l'escena del crim és inadmissible i molt preocupant".

El director d'incidència no ha volgut entrar a valorar si el què s'està cometent a Ucraïna és un genocidi i ha dit que "demostrar que l'objectiu de l'atac és destruir completament o parcialment un grup ètic o religiós és molt complicat".

Entrevista a Bruno Stagno, director d'incidència de Human Rights Watch

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

"Ucraïna no està patint l'atac de Rússia des de fa una setmana, si no des de fa més de 8 anys", denuncia el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Dzoma

Al 'Tot anirà bé de Ràdio Estel', Dzoma ha agraït de tot cor l'onada de solidaritat que està arribant aquests dies a la seva oficina barcelonina, i ha demanat estar atents a tot el que puguin arribar a necessitar al país

2 març 2022

Redacció

POLÍTICA

"El millor escenari per Ucraïna és la rendició" explica un català resident a Kíev

El Roger Carles López, català resident a Kíev, explica al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que la gent mira de fugir del país com pot

25 febrer 2022

Redacció