En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Ignasi Farreres, Joan Pallarès i Ferran Nogué defensen "l'actitud d'estalvi contra la pobresa energètica"

L’impacte social de les pujades de la llum, sobretot quan són per sobre de l’Índex de Preus al Consum, ha estat aquest matí el tema…

11 desembre 2013

Redacció

Comparteix

L’impacte social de les pujades de la llum, sobretot quan són per sobre de l’Índex de Preus al Consum, ha estat aquest matí el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L’exconseller Ignasi Farreres, president del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, ha elogiat l’última decisió del govern català, que obligarà les elèctriques a no tallar la llum a les famílies sense recursos. "Em sembla molt bé que aquestes famílies, que poden arribar a 200.000 a Catalunya, puguin seguir tenint servei elèctric a casa i no passin fred, cosa que evitarà un retrocés històric", ha dit.

Però contenir la pobresa energètica, un tema molt present en el debat, no depèn només de les regulacions de preus o de pactes entre governs i empreses. Així ho veu, per exemple, un dels socis fundadors de la companyia Holaluz.com, Ferran Nogué, que els ciutadans que no poden pagar són la gran prioritat a l’hora d’actuar: "Fent un ús racional de l'electricitat, podríem aconseguir estalvis importants per a aquest consumidor que es troba en una situació precària i difícil econòmicament, no només gastant menys energia, sinó també ajustant la relació contractual amb la companyia".

I també ha participat en el debat l’historiador Joan Pallarès, que ha fet seva la mateixa crida a la conscienciació de tots. Recordem que el govern espanyol pactava ara fa uns dies contenir la pujada de la llum a partir de l’1 de gener sobre els 3.600 milions d’euros que l’executiu de Rajoy s’havia compromès a pagar i havia retirat. L’acord, però, no garanteix que la llum pugi per sota o al mateix nivell de l’IPC. Tot dependrà de la subhasta majorista del dia 19, que determinarà la meitat dels preus per al proper trimestre.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció