En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Incidents polítics amb "actors que es mantenen en els seus camps"

Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, i Xavier Puigdollers, advocat i president de…

28 juny 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, i Xavier Puigdollers, advocat i president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, les últimes tensions sobre la situació política a Catalunya. Aragonés ha lamentat que aquestes tensions "no són normals", i ha recordat que "no s'havien vist mai en anteriors ocasions, perquè no s'haurien de produir, com no es donaven en els temps de Jordi Pujol quan era president de la Generalitat, situacions en què era acompanyat per l'ambaixador, defensava la política exterior espanyola, i ara, en canvi, tothom fa el que vol". En aquesta línia, ha denunciat que "ara, a Catalunya, manen els radicals, i aquestes en són les conseqüències".

Per la seva banda, Pursals ha comentat, referint-se a Quim Torra i Pedro Sánchez o l'Estat espanyol, que "els dos actors s'han mantingut dins dels seus camps". Ha posat l'exemple de la polèmica de la matinada passada entre el president català i l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés, per dir que "l'un ha defensat la posició del govern espanyol, i el president Torra la de l'executiu català, denunciant l'existència de presos polítics i que Catalunya estava sent castigada pels catalans, afirmacions que ha negat l'ambaixador". El politòleg ha assegurat que "l'actual govern espanyol no ha tingut prou mà esquerra quan ha donat ple suport a Morenés quan ha utilitzat arguments que els socialistes criticaven en sessions parlamentàries".
Xavier Puigdollers ha destacat que, "en poc temps, ha canviat el govern espanyol i també el català, dos nous elements que es comprometen a dialogar, però mantenen picabaralles i discussions projectades externament, realitats que no ajuden". En aquesta línia, ha recordat que "caldrà entrar a debatre els temes sobre els quals s'ha de parlar", i ha denunciat que "Pedro Morenés podria haver prescindit de les paraules que va pronunciar, perquè es podrien canviar línies quan hi ha un govern diferent".
Pel que fa al trencament del president Quim Torra amb la monarquia, anunciat divendres passat, Salvador Aragonés ha dit que "Felip VI va defensar el 3 d'octubre la unitat d'Espanya amb un to més propi de Mariano Rajoy que no pas d'ell, perquè aquí qui va fallar no va ser el Rei, sinó el president del govern espanyol en no dir res després de l'1 d'octubre". Puigdollers ha destacat que "l'actual cap de l'Estat no ha tingut un bon paper en un tema tan delicat com el problema de Catalunya, perquè va agafar una posició molt determinada i concreta, limitant-se a parlar de la Constitució sense valorar que pot tenir altres interpretacions".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 28 de juny.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció