En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

L'Ingrés Mínim Vital del 2021 no va tenir en compte els efectes de la pandèmia

Segons José Manuel Ramírez, el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials i de l'Observatori Estatal de Dependència, el titular de drets socials no ha sabut gestionar adequadament la injecció econòmica provinent de l'Estat

25 abril 2022

Comparteix

L'Observatori Estatal de Dependència i l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials alerta que les necessitats socials no paren de créixer i, en canvi, les ajudes cada vegada arriben menys als qui més les necessiten.

De fet, només el 7% de les persones en risc de pobresa extrema acaben rebent l'Ingrés Mínim Vital. Pel que fa a la dependència, més de 300 mil persones es troben en llista d'espera per l'infrafinançament endèmic d'una llei que ja es va considerar deficitària el dia que es va aprovar.

Pobresa extrema a Catalunya
Només el 7% de les persones en risc de pobresa extrema acaben rebent l'Ingrés Mínim Vital


En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez, ha explicat que hi ha hagut un increment de 623 milions d'euros destinat a erradicar la llista d'espera de la dependència.

Segons Ramírez, el cert és que hi ha comunitats autònomes, com ara Catalunya, que el 2021 van rebre 98 milions d'euros addicionals per reduir la llista d'espera i, per contra, aquesta llista s'ha acabat incrementant.

Ramírez ha indicat que la responsabilitat és de la titular del Departament de drets socials. "No aprofitar la injecció econòmica per rebaixar la llista d'espera hauria de qüestionar la seva labor de gestió", ha afegit el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials. A més, també ha posat sobre la taula que les comunitats autònomes han acabat retornant 76 milions d'euros a les arques públiques perquè no han invertit correctament aquests diners. A Catalunya, han acabat morint més de 12.000 persones que es trobaven en llistes d'espera.

"No aprofitar la injecció econòmica per rebaixar la llista d'espera hauria de qüestionar la seva labor de gestió"

En gran part, aquesta situació s'ha anat agreujant per culpa de la pandèmia. "Durant tot aquest any s'han vist declaracions de la renda que no van tenir en compte els efectes de la pandèmia, on molta gent segurament no va rebre ingressos l'any de l'esclat de la covid", ha afegit.

Durant l'entrevista, Ramírez també ha explicat que 3 de cada 4 peticions per rebre l'Ingrés Mínim Vital (IMV) es desestimen per una qüestió burocràtica. "No poden rebre prestacions perquè no tenen els mitjans per poder fer-ho. Molta gent no té internet per poder efectuar els tràmits i molts desconeixen quins són els requisits per poder optar a aquestes ajudes que són un dret", ha conclòs el president de l'associació.

Entrevista a José Manuel Ramírez, president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials i de l'Observatori Estatal de Dependència

0:00 / 0:00

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció