En directe

El rosari

Sense categoria

L'Ingrés Mínim Vital del 2021 no va tenir en compte els efectes de la pandèmia

Segons José Manuel Ramírez, el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials i de l'Observatori Estatal de Dependència, el titular de drets socials no ha sabut gestionar adequadament la injecció econòmica provinent de l'Estat

25 abril 2022

Comparteix

L'Observatori Estatal de Dependència i l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials alerta que les necessitats socials no paren de créixer i, en canvi, les ajudes cada vegada arriben menys als qui més les necessiten.

De fet, només el 7% de les persones en risc de pobresa extrema acaben rebent l'Ingrés Mínim Vital. Pel que fa a la dependència, més de 300 mil persones es troben en llista d'espera per l'infrafinançament endèmic d'una llei que ja es va considerar deficitària el dia que es va aprovar.

Pobresa extrema a Catalunya
Només el 7% de les persones en risc de pobresa extrema acaben rebent l'Ingrés Mínim Vital


En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez, ha explicat que hi ha hagut un increment de 623 milions d'euros destinat a erradicar la llista d'espera de la dependència.

Segons Ramírez, el cert és que hi ha comunitats autònomes, com ara Catalunya, que el 2021 van rebre 98 milions d'euros addicionals per reduir la llista d'espera i, per contra, aquesta llista s'ha acabat incrementant.

Ramírez ha indicat que la responsabilitat és de la titular del Departament de drets socials. "No aprofitar la injecció econòmica per rebaixar la llista d'espera hauria de qüestionar la seva labor de gestió", ha afegit el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials. A més, també ha posat sobre la taula que les comunitats autònomes han acabat retornant 76 milions d'euros a les arques públiques perquè no han invertit correctament aquests diners. A Catalunya, han acabat morint més de 12.000 persones que es trobaven en llistes d'espera.

"No aprofitar la injecció econòmica per rebaixar la llista d'espera hauria de qüestionar la seva labor de gestió"

En gran part, aquesta situació s'ha anat agreujant per culpa de la pandèmia. "Durant tot aquest any s'han vist declaracions de la renda que no van tenir en compte els efectes de la pandèmia, on molta gent segurament no va rebre ingressos l'any de l'esclat de la covid", ha afegit.

Durant l'entrevista, Ramírez també ha explicat que 3 de cada 4 peticions per rebre l'Ingrés Mínim Vital (IMV) es desestimen per una qüestió burocràtica. "No poden rebre prestacions perquè no tenen els mitjans per poder fer-ho. Molta gent no té internet per poder efectuar els tràmits i molts desconeixen quins són els requisits per poder optar a aquestes ajudes que són un dret", ha conclòs el president de l'associació.

Entrevista a José Manuel Ramírez, president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials i de l'Observatori Estatal de Dependència

0:00 / 0:00

Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024