En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Joan Busquets, historiador de l’Església

Mossèn Joan Busquets i Dalmau ha mort als 84anys. Era historiador i professor emèrit de la Facultat de Teologia deCatalunya. Va néixer a Girona el…

14 novembre 2018

Jaume Aymar i Ragolta

Comparteix

Mossèn Joan Busquets i Dalmau ha mort als 84anys. Era historiador i professor emèrit de la Facultat de Teologia deCatalunya. Va néixer a Girona el 1934 en el si d’una família catòlica d’intel·lectualsi artistes amb escalf noucentista. El seu pare, Lluís Busquets i Molera,fou  director del museu i arxiver del’arxiu Municipal de Girona i va morir el 1938, en plena guerra civil. L’oncleJaume, escultor i pintor, fou el primer director de l’Escola Massana i va refermoltes esglésies destruïdes quan la guerra. Valorat per Gaudí, era l’autor delnaixement de la façana de la Sagrada Família un grup escultòric que es vadifondre mundialment arran de la visita  de Benet XVI el 2010. Un altre oncle, JosepMaria, fou capellà.

Joan Busquets, doctor en història, el 1994, vapublicar la seva tesi: La Catalunya del Barroc vista des de Girona: La crònicade Jeroni de Real (1626-1683). Les seves col·laboracions a la secció setmanal Fei Compromís del Punt Diari (1979-1984) foren aplegades en un recull: I unaterra nova (Barcelona, 1985). Com a historiador reconegut, va presidir laSocietat d’Estudis d’Història Eclesiàstica moderna i contemporània deCatalunya. Entre els seus llibres sobresurt l’important estudi: Martí Luter.Valoració actual de la reforma (Barcelona, 1986) i Girona al segle XVII.

 Persona molt estimada en tots els àmbits idotat d’una bonhomiosa sornegueria, mossèn Busquets ha estat estretamentvinculat a la Facultat de Teologia de Catalunya des del 1987, com a professor icap del departament d’Història de l’Església i com a degà-president de laFacultat (1994-2000); també ha estat professor de l’Institut Superior deCiències Religioses de Girona (1988-2011), rector del Seminari diocesà deGirona i del Seminari Major Interdiocesà de Catalunya. A nivell pastoral mossènBusquets ha exercit moltes tasques de responsabilitat al bisbat de Girona:vicari general, consiliari de Pastoral Familiar, i a les delegacions deCatequesi, Ecumenisme i Laïcat. El 1995 participà activament en el ConciliProvincial Tarraconense com a redactor de la IV Ponència.

Admirador de Pau VI, sobre el qual havia fetdiversos estudis, mossèn Busquets ha mort amb l'íntima satisfacció d'haver vist finalment el papa Montini als altars.

La missa exequial pel seu etern repòs secelebrà  el 14 de novembre a la parròquiadel Mercadal de Girona. Descansi en pau, que ja s’hagi trobat amb els qui l’hanprecedit i amb ells pugui gaudir de la Veritat i la Bellesa infinites.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció