En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Joan Morell (CIU), Ferran Pedret (PSC) i Carina Mejías (Ciutadans) qualifiquen de normal la fuga de vots a partits nous

Els nous partits polítics que recullen votants descontents d’altres formacions i la realitat del distanciament dels ciutadans amb els dirigents i les institucions han estat…

18 març 2014

Redacció

Comparteix

Els nous partits polítics que recullen votants descontents d’altres formacions i la realitat del distanciament dels ciutadans amb els dirigents i les institucions han estat aquest dimarts els temes del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat socialista Ferran Pedret ha qualificat la situació actual de normal dins una democràcia viva. “Aquest és un fenomen que pot passar i que és dramàtic per als qui estinguin en partits que veuen disminuït el seu suport electoral, però fins a cert punt forma part de l’ordre natural de les coses en política, on les coses van evolucionant”, ha destacat. En la mateixa línia, Pedret ha comentat que “els partits petits o grans deixen de ser-ho en funció dels mèrits propis i dels errors aliens”, i ha afegit que precisament “aquí es troba la tasca de cadascú, que és intentar que els encerts d’un mateix siguin molts alhora que se subratllen les carències o els demèrits de les altres formacions polítiques”.

Per la seva banda, el diputat de Convergència i Unió Joan Morell, també exalcalde de Pineda de Mar, ha explicat que el panorama és complex i diferent segons els partits i la seva trajectòria. Morell ha assegurat que “normalment el qui governa té un desgast, i la gent vol provar altres expectatives, alhora que hi ha partits que, pel fet de no haver governat mai, són més creïbles en aquest aspectes”. En aquesta línia, el parlamentari nacionalista ha explicat que, “quan algú ha de prendre decisions i la gent s’enfada, normalment es castiga el qui governa, fet relativament normal en democràcia”. Joan Morell ha conclòs que, en qualsevol cas, “cada partit s’ha d’espavilar a fer les coses bé però, si es donen aquestes circumstàncies de pèrdua de vots a favor d’altres, és perquè la ciutadania ho creu convenient”.

També ha participat en el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel la diputada de Ciutadans i exmilitant del PP Carina Mejías, que ha destacat la necessitat que les forces polítiques reformin els seus mecanismes interns i regenerin la democràcia. “En aquests moments, allò que molts ciutadans volen és que ens replantegem com fem les coses els partits polítics portes endins”, ha afirmat. Com a exemple, Mejías ha explicat que “aquí no s’havia parlat mai d’eleccions primàries a l’hora de triar candidats, i ara tots els partits polítics parlen de modificar el seu sistema de tria de representants, perquè és necessari obrir les portes a la gent perquè hi pugui participar”. També s’ha referit, en els mateixos termes, a “la transparència en la gestió de diners públics o la manera de subvencionar els partits polítics”, i ha afegit que “tothom busca fórmules per gestionar els partits de manera transparent”.

El panorama polític català i espanyol es troba en aquests moments molt marcat per les incerteses sobre el futur i alhora pel creixement d’alguns partits nous que estan captant molts votants de les formacions considerades tradicionals o històriques i que presenten sectors descontents més o menys grans. Per exemple, tothom sap que Ciutadans està creixent a Catalunya, i ara al conjunt d’Espanya de cara a les elecccions europees, amb gent que donava suport al Partit Popular, als socialistes i fins i tot a Unió Progrés i Democràcia, el partit de Rosa Díez. Són aquestes, i altres amb la CUP o altres partits implicats, algunes mostres d’allò que es mou en la política i que pot consolidar el final del bipartidisme a nivell espanyol, alhora que pot augmentar encara més la fragmentació a Catalunya.

Podeu escoltar aquí el col·loqui sencer (a partir del minut 28'00").

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció