En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Joan Morell (CIU), Guillem Clapés (ERC), Miquel Fernández (PSC) i José Antonio Coto (PP) elogien el diàleg Mas-Rajoy

El diputat de Convergència i Unió Joan Morell, el president de les Joventuts del PP català, José Antonio Coto, el membre de l’executiva de les…

31 juliol 2014

Comparteix
El diputat de Convergència i Unió Joan Morell, el president de les Joventuts del PP català, José Antonio Coto, el membre de l’executiva de les Joventuts del PSC Miquel Fernández i el responsable d’Imatge i Comunicació d’Esquerra Republicana, Guillem Clapés, han coincidit aquest dijous, en el Mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, en la idea que la reunió d’Artur Mas amb Mariano Rajoy el dia 30 ha tingut una part positiva. Morell ha destacat que “s’ha reobert un clima de diàleg que és important, tot i el desacord i la manca d’entensa en el tema de la consulta, en què el president Mas s’ha mantingut molt ferm alhora que presentava 23 propostes de temes econòmics, educatius, lingüístics i de finançament”.
Per la seva banda, el diputat del Partit Popular José Antonio Coto ha qualificat de “molt positiu que el president Mariano Rajoy hagi rebut Artur Mas, tot i que està clar que la posició contrària a la consulta és clara i avalada per un 90 per cent del Congrés dels Diputats, també amb el vot favorable del PSOE, com es va veure en la reunió de Rajoy un dia abans amb el nou líder de l’oposició Pedro Sánchez”. En aquest sentit, el dirigent del PP ha estat molt clar: “No podem permetre una il•legalitat que ens faria sortir de la Unió Europea, trencaria Espanya i els vincles de Catalunya amb la resta d’Espanya”. I sobre els altres temes comentats en la trobada, Coto ha destacat que "Rajoy s’ha posat a disposició del govern de Catalunya per ajudar la societat catalana en temes d’infraestructures, finançament i altres qüestions”.
En canvi, el dirigent d’Esquerra Guillem Clapés ha assegurat que “sempre que es crida la ciutadania a votar, el resultat és vinculant i, per tant, és necessari que hi hagi un referèndum amb una majoria mínima de la meitat més un per implementar la decisió del poble”. També ha participat en el col•loqui d’aquest dijous a Ràdio Estel Miquel Fernández, membre de l’executiva de les Joventuts del PSC, que ha qualificat l'entrevista de la Moncloa de “previsible i decepcionant”, tenint en compte que “ja es coneixien les posicions d’uns i altres i no hi ha hagut res de nou”. Tot i que ha qualificat de positiu el diàleg, també ha criticat que Mas i Rajoy no hagin impulsat “un diàleg més clar i més intens, més enllà de les cartes que s’anaven escrivin ara fa uns mesos”.
El president de la Generalitat, Artur Mas, transmetia dimecres passat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que manté plenament la decisió de convocar la consulta per al 9 de novembre i que espera poder-ho fer legalment. En la reunió que els dos presidents van tenir a la Moncloa, de dues hores i mitja de durada, Mas va constatar l'enroc de l'executiu popular davant el referèndum, però va insistir a continuar negociant després de valorar que "hi ha un clima de diàleg obert" i, per tant, "sempre hi ha possibles solucions". El president de la Generalitat no va concretar a què es referia, però va parlar d'"escletxes" i va aclarir que s'ha fet "un pas endavant" perquè el govern espanyol ha assumit finalment que "el conflicte hi és".
El president Mas també va lliurar en mà a Rajoy "un paquet de propostes", un document amb 23 temes que, segons va dir, "no són la consulta ni el dret a decidir". Qüestions com ara l'economia, les finances de Catalunya i els serveis públics, els deutes autonòmics i les invasions competencials, com ara la que suposa la "llei Wert" pel que fa al model educatiu. 
Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 23'30").

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció