En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Joan Morell (CIU), Oriol Amorós (ERC), Miquel Fernández (PSC) i Fernando Sánchez (PP) veuen difícil un pacte Mas-Rajoy

El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat obert a negociar, en la propera trobada que tindrà amb el president del govern espanyol, la…

16 juliol 2014

Redacció

Comparteix

El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat obert a negociar, en la propera trobada que tindrà amb el president del govern espanyol, la data i la pregunta de la consulta, anunciada per al 9 de novembre, sempre que Mariano Rajoy accepti d’alguna manera que els catalans vagin a les urnes. Aquest ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha dit que el diàleg sempre és positiu, però ha admès que ara no hi confia gaire. El també exalcalde de Pineda de Mar ha destacat que “un dels aspectes primordials de la política és intentar arribar a acords, que tots cedeixin, però aquí hi ha molt poca voluntat, per part del govern de l’Estat, d’iniciar cap diàleg”. En aquesta línia, Morell ha assegurat que “el president del govern espanyol ha dit clarament que ni vol ni pot”.

El portaveu adjunt d’Esquerra, Oriol Amorós, ha assegurat que hi ha una mentalitat a la política espanyola que anul•la qualsevol opció d’acord. “La política de l’Estat espanyol està molt enrocada. Des de fa anys, molts grups mediàtics privats van agafant una posició cada vegada més dominada per l’hostilitat cap a allò que és la realitat de l’Estat espanyol, que és plurinacional, i la majoria de mitjans de comunicació i ambients polítics són molt tancats en aquesta qüestió”, ha explicat. Amorós ha afegit que, “fins i tot si hi hagués un president del govern espanyol es posés a treballar per buscar entendre’s amb els catalans i obrir-se una mica, segurament tindria un càstig tan gran que la conducta racional de l’actor polític espanyol és no evolucionar en aquest sentit”.

El dirigent de les joventuts del PSC Miquel Fernández ha dit que aquesta reunió s’hauria d’haver fet abans i hauria de ser més freqüent. “Em sobta que sigui notícia una reunió de Mas amb Rajoy quan, en la situació en què estem i després del ridícul de l’any passat amb l’intercanvi de cartes entre tots dos, les coses haurien d’haver anat d’una altra manera”, ha dit. Fernández també ha recordat que “hauria de ser normal que el president de la Generalitat i el del Govern espanyol parlin fluïdament, i encara més davant un conflicte com el que tenim sobre la taula, a pocs mesos del 9-N”.

I finalment el diputat del PP Fernando Sánchez Costa ha proposat un nou model d’entesa entre els governs català i espanyol. “Hem de trobar un marc diferent del que hem seguit aquests darrers 35 anys, perquè l’estratègia de l’apaivagament, anar cedint competències per tranquil•litzar, ha provocat més sobiranisme que mai a Catalunya, després que ho han fet tots els governs d’Espanya, però això té la seva causa en una profunda deslleialtat per part del govern català”, ha assegurat el parlamentari popular.

En el col•loqui, els diputats de Convergència i el PP s’han acusat de deslleialtat. D’altra banda, els representants d’Esquerra i el PSC han comentat els processos interns viscuts aquests dies pels seus partits. Oriol Amorós, que va perdre divendres contra Alfred Bosch les primàries per a la candidatura a l’alcaldia de Barcelona, ha elogiat la votació i ha dit que, en principi, serà el número dos de la llista a les municipals.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 26'30").

Més actualitat

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció