En directe

L'Evangeli del dia

ESGLÉSIA CATALUNYA

Joan Roig Diggle, nou beat d'una Església de Barcelona en sortida

La basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dissabte la beatificació de Joan Roig i Diggle, un jove català que va morir…

7 novembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
La basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dissabte la beatificació de Joan Roig i Diggle, un jove català que va morir màrtir, per odi a la fe, el 12 de setembre de 1936. L'Eucaristia, presidida pel cardenal Joan-Josep Omella, ha estat l'acte central del Pla Pastoral de l'arxidiòcesi i ha coincidit amb el desè aniversari de la dedicació del temple d'Antoni Gaudí, amb l'erecció en basílica, en aquella històrica celebració presidida per Benet XVI. La Missa d'aquest 7 de novembre ha estat més sòbria, marcada també per les restriccions de la pandèmia (588 fidels que no superaven el màxim d'un 30 per cent establert per les autoritats sanitàries), però amb la força d'una litúrgia de joia i esperança a partir del testimoni d'un noi barceloní tocat per Crist, apòstol de l'Eucaristia i coherent amb la seva fe. "Era un jove normal que tenia els gustos i les aficions propis de la seva edat", ha recordat l'arquebisbe de Barcelona en l'homilia. Després de destacar la vivència que el va portar a "la palma del martiri", Omella ha subratllat que Joan Roig "va respondre amb amor i perdó a la violència rebuda, demanant que Déu perdoni els milicians, com ell mateix feia en aquell moment, quan va saber que estaven a punt de matar-lo".
El moment més emocionant ha estat quan, després que Joan-Josep Omella ha llegit la Carta Apostòlica amb què el Papa Francesc declara Joan Roig Diggle nou beat, s'ha descobert la imatge del jove entre les columnes, tot just al darrere del altar però ben visible des de tota la basílica. Abans, el bisbe auxiliar Toni Vadell havia pronunciat les paraules en què se sol·licitava la beatificació i el vicepostulador de la Causa, Ramon Santos, havia presentat el màrtir com un model de vida a través d'un breu perfil biogràfic. El cardenal Omella ha assegurat, en un altre moment de l'homilia, que "Joan Roig pot ser un model de vida cristiana per als joves i adults de la nostra societat", i que "el seu testimoni pot suscitar en nosaltres el desig de seguir Crist amb alegria i generositat". En la mateixa línia, ha comentat que el nou beat "va saber reconèixer l'existència d'un anhel de justícia social en el si de la societat" i que, "conscient d'aquesta situació, similar a la que ens toca viure actualment, volia transformar la societat, però no des de la violència, sinó des de l'Evangeli que es concreta en la Doctrina Social de l'Església", tot un referent, a més, dins la pertinença de Joan Roig a la Federació de Joves Cristians.
Més enllà de les crides a fixar la mirada en el nou beat Joan com un intercessor de primera categoria, especialment per als joves d'avui, i també a banda de la presència de les relíquies del noi situades des dels primers minuts a l'altar, la Missa ha seguit el seu ritme normal, amb la litúrgia pròpia dels màrtirs. Amb l'arquebisbe de Barcelona, que ha presidit no només com a titular de l'arxidiòcesi sinó sobretot com a enviat especial del Sant Pare, han concelebrat com a principals el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, i el nunci del Papa Francesc a Espanya i Andorra, Bernardito Auza. Entre els altres concelebrants, hi han estat els bisbes auxiliars, Sergi Gordo i Toni Vadell, i altres pastors de diòcesis amb seu a Catalunya, concretament Agustí Cortés (Sant Feliu de Llobregat), Joan Planellas (Tarragona), Josep-Àngel Saiz (Terrassa), Romà Casanova (Vic), Joan-Enric Vives (Urgell) i Enric Benavent (Tortosa). A més, han concelebrat el nou bisbe auxiliar de Barcelona preconitzat, Javier Vilanova, el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull, i un bon grup de preveres, amb Joan Obach i Josep Vives com a sacerdots mestres de cerimònies i els diaques Jordi-Albert Garrofé i Samuel Gutiérrez com a assistents principals. I entre les autoritats civils, han estat presents el tinent d'Alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, el director general de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernardí, i el cònsul del Regne Unit a Barcelona, Lloyd Milen, entre altres personalitats.

Moments de gran riquesa i, al final, un anunci molt especial
La celebració, d'altra banda, ha tingut moments de gran riquesa espiritual, musical i de gestos de comunió i col·laboració entre la diversitat de carismes. Els joves han tingut un protagonisme important, tant en la processó per portar les relíquies a l'altar com en la pregària universal, amb invocacions introduïdes pel diaca Jordi-Albert Garrofé i completades per un noi o una noia en cada cas. A més, ha estat especialment bonica una interpretació de la cançó 'I si vivim', de Xavier Morlans, amb una parella que ha combinat veu tendra, confiança en el Déu de la vida i una guitarra que acompanyava amb  gran precisió. La resta de l'aportació musical, amb Juan de la Rubia a l'orgue, ha anat a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere-Lluís Biosca i amb Germán de la Riba en la direcció de cants per al poble. La Missa gregoriana "de Angelis" i diversos motets i peces eucarístiques han engrandit una celebració de gran sentit eclesial des de la comunió i la unitat en la diversitat, expressió d'aquella "revolució de la tendresa que proclama el Papa Francesc a l'exhortació Evangelii Gaudium (88) i a la qual s'ha referit el cardenal Omella, durant l'homilia, per presentar la resposta exemplar de Joan Roig Diggle fins a donar la pròpia vida.
Els últims instants de la celebració eucarística, amb Joan Roig Diggle ja beat, l'arquebisbe de Barcelona ha anunciat que es començarà a construir "la nova residència Benet XVI", herència de la tasca centenària de l'Obra del Nen Déu, visitada precisament per l'actual Papa emèrit ara fa tot just 10 anys. Joan-Josep Omella ha recordat aquella històrica visita del pontífex alemany, i ha agraït la feina de tots els qui la van fer possible, "especialment el cardenal Lluís, que va tenir la iniciativa de demanar la visita del Sant Pare". El nou beat Joan Roig Diggle, la festa litúrgica del qual serà el 6 de novembre en l'àmbit de l'arxidiòcesi de Barcelona, s'ha fet present ja en una Església que viu el present, igualment en aquest temps difícil de pandèmia pel coronavirus, i alhora projecta un futur en què vol seguir donant testimoni del Crist viu en totes les realitats de la nostra societat diversa.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció