En directe

Sense distància

POLÍTICA

Josep Maria Soler, historiador: "A les manifestacions on es reivindica el feixisme hi ha un estat profund que li dona cobertura"

En declaracions a 'La Caravana' de Ràdio Estel, Soler ha mostrat la seva preocupació per la presència de gent jove que s'ha manifestat aquests dies i ha fet proclames franquistes

14 novembre 2023

Comparteix

Des de fa quasi dues setmanes, el carrer Ferraz de Madrid és l'escenari de manifestacions contra la llei d'amnistia. La seu del PSOE està blindada per la policia davant de les protestes que se succeeixen cada nit i en les quals s'hi ha pogut veure simbologia franquista. A les concentracions a Madrid impera el feixisme. Josep Maria Soler, historiador, creu que "en aquestes manifestacions on es reivindica el feixisme, darrere de tot, hi ha un estat profund que li dona cobertura".

De fet, valora que és el problema real de l'extrema dreta espanyola. Un estat en el qual "els sectors privilegiats no volen acceptar que hi ha una realitat diferent de l'Estat, apareixent identitats que volen el seu lloc dins de la vida democràtica".

Protesta contra el PSOE i l'amnistia a Ferraz el dilluns 13 de novembre
Protesta contra el PSOE i l'amnistia a Ferraz el dilluns 13 de novembre | ACN

El feixisme a Madrid

Soler ho exemplifica amb tres fets: en primer lloc, la condemna del poder judicial a una llei "que no coneixen. Mai es van oposar al cop d'estat de veritat, el de 1981". En segon lloc, la reacció de Foment del Treball a una llei "en què no pinten res". I, per últim, les declaracions de Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea i membre del PSOE, en les quals es mostra preocupat per l'amnistia negociada pel seu propi partit.

L'historiador s'ha mostrat preocupat per un perfil concret de manifestant, el del jove. "Molts dels vicis del franquisme encara són presents en la gent jove". Preguntat per com és el noi o noia que va a aquestes mobilitzacions, Soler respon que són persones que viuen en un món global i a les quals "totes aquestes característiques els generen una profunda incomoditat". També ha puntualitzat que molta gent se suma a les proclames de l'extrema dreta perquè "la democràcia està decebent molta gent" i ha recordat els casos de corrupció o la falta de preocupació que, a parer seu, té la política per la societat en molts casos.

"Molts dels vicis del franquisme encara són presents en la gent jove"

Són moltes les comparatives entre les protestes a Catalunya de l'any 2017 i les que ara succeeixen a Madrid. El professor assegura que són diferents pels fets que les motiven. A casa nostra van sortir al carrer "perquè no es van respectar uns vots democràtics, mentre els altres, perquè no es prenguin decisions democràtiques".

"La democràcia està decebent molta gent"

Josep M. Soler, historiador, sobre el feixisme a Madrid

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024