En directe

Cocodril Club

ACTUALITAT

POLÍTICA

Jutges per la Democràcia alerta que la reforma de la malversació "pot obrir una escletxa per beneficiar corruptes"

La proposta de reforma pactada entre PSOE i ERC estipula que en els supòsits on no hi ha enriquiment personal directe la pena sigui de tres anys de presó

13 desembre 2022

Redacció

Comparteix

L'acord entre el PSOE i Esquerra per modificar les penes del delicte de malversació al Codi Penal pot donar una escletxa per al benefici de persones corruptes que es podran beneficiar de la rebaixa de penes. Així ho ha alertat a Ràdio Estel la portaveu de Jutges per la Democràcia, Maria del Prado Escoda. Segons la jutgessa, "en casos de malversació, sovint no hi ha un ànim de lucre directe, però sí amagat, que a la llarga acaba beneficiant a la persona que ha decidit destinar els diners públics a una finalitat diferent".

Una maça de jutge colpejant sobre la taula

La proposta de reforma pactada entre socialistes i republicans estipula que en aquests supòsits on no hi ha enriquiment personal directe la pena és de 3 anys de presó. Per exemple, Escoda ha explicat que això "beneficiarà molt els corruptes que utilitzen una gran enginyeria per fer corrupció, que no s'embutxaquen directament els diners, però potser els destinen a una empresa determinada que al cap de dos anys els reporta un benefici".

"En casos de malversació, sovint no hi ha un ànim de lucre directe, però sí amagat, que a la llarga acaba beneficiant a la persona que ha decidit destinar els diners públics a una finalitat diferent"

D'altra banda, respecte a la valoració de què és un entorpiment greu del servei públic, com estipula l'acord de la reforma, la jutgessa ha afirmat que aquesta feina la fan els mateixos jutges "a partir de l'experiència" i analitzant casos similars.

Amb aquesta reforma de la malversació i el possible benefici que puguin obtenir els polítics jutjats per l'1 d'octubre, Escoda ha dit que "s'haurà de veure si el Suprem decideix una rebaixa de penes". En aquest sentit, ha avisat de les "conseqüències negatives" que pot tenir legislar pensant en un cas concret com ara l'1 d'octubre "perquè el legislador s'oblida que hi ha molts altres casos on s'aplica aquesta norma i l'efecte volgut en un cas concret pot ser l'efecte no desitjat en molts altres casos". Per això, ha avisat que "cal ser molt rigorosos quan es fan reformes".

Respecte a les conseqüències en la situació dels líders republicans de l'1 d'octubre: "S'haurà de veure si el Suprem decideix una rebaixa de penes, però és negatiu legislar pensant en un cas concret"

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció