En directe

Completes

ACTUALITAT

POLÍTICA

Jutges per la Democràcia alerta que la reforma de la malversació "pot obrir una escletxa per beneficiar corruptes"

La proposta de reforma pactada entre PSOE i ERC estipula que en els supòsits on no hi ha enriquiment personal directe la pena sigui de tres anys de presó

13 desembre 2022

Redacció

Comparteix

L'acord entre el PSOE i Esquerra per modificar les penes del delicte de malversació al Codi Penal pot donar una escletxa per al benefici de persones corruptes que es podran beneficiar de la rebaixa de penes. Així ho ha alertat a Ràdio Estel la portaveu de Jutges per la Democràcia, Maria del Prado Escoda. Segons la jutgessa, "en casos de malversació, sovint no hi ha un ànim de lucre directe, però sí amagat, que a la llarga acaba beneficiant a la persona que ha decidit destinar els diners públics a una finalitat diferent".

Una maça de jutge colpejant sobre la taula

La proposta de reforma pactada entre socialistes i republicans estipula que en aquests supòsits on no hi ha enriquiment personal directe la pena és de 3 anys de presó. Per exemple, Escoda ha explicat que això "beneficiarà molt els corruptes que utilitzen una gran enginyeria per fer corrupció, que no s'embutxaquen directament els diners, però potser els destinen a una empresa determinada que al cap de dos anys els reporta un benefici".

"En casos de malversació, sovint no hi ha un ànim de lucre directe, però sí amagat, que a la llarga acaba beneficiant a la persona que ha decidit destinar els diners públics a una finalitat diferent"

D'altra banda, respecte a la valoració de què és un entorpiment greu del servei públic, com estipula l'acord de la reforma, la jutgessa ha afirmat que aquesta feina la fan els mateixos jutges "a partir de l'experiència" i analitzant casos similars.

Amb aquesta reforma de la malversació i el possible benefici que puguin obtenir els polítics jutjats per l'1 d'octubre, Escoda ha dit que "s'haurà de veure si el Suprem decideix una rebaixa de penes". En aquest sentit, ha avisat de les "conseqüències negatives" que pot tenir legislar pensant en un cas concret com ara l'1 d'octubre "perquè el legislador s'oblida que hi ha molts altres casos on s'aplica aquesta norma i l'efecte volgut en un cas concret pot ser l'efecte no desitjat en molts altres casos". Per això, ha avisat que "cal ser molt rigorosos quan es fan reformes".

Respecte a les conseqüències en la situació dels líders republicans de l'1 d'octubre: "S'haurà de veure si el Suprem decideix una rebaixa de penes, però és negatiu legislar pensant en un cas concret"

Més actualitat

SANITAT

Josep Maria Argimon: “El canvi climàtic és l’amenaça més important per a la salut pública a Europa i al món”

amenaça més important per a la salut

L’exconseller de Salut alerta que els fenòmens naturals “s’estan donant amb més violència” i això té un impacte directe en la salut de la població

11 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

“La comissió de la veritat que proposa Oriol Junqueras és una falta de respecte per a ERC”

La candidata de Nova Esquerra Nacional a secretària general d’ERC, Alba Camps, ho ha dit a 'El Matí a Ràdio Estel' on també ha afirmat que la segona volta “està sent dura”

10 desembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel consolida la seva audiència amb 13.000 oients diaris 

Resultats EGM

Segons la 3a onada de l’EGM, de dilluns a divendres 6.000 oients més ens escolten en comparació amb el mateix període de l’any passat

10 desembre 2024

Redacció