Un dels grans reptes de la societat actual és pal·liar les desigualtats entre dones i homes i, dins d’aquest, sorgeix sempre la bretxa salarial com a prioritat fonamental. Per aquest motiu, des del Departament d’Afers Socials i Família i a través del Consell de Relacions Laborals, s’ha impulsat un pla anomenat “Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones”, que té com a finalitat començar a conscienciar a les empreses i aconsellar en matèries d’igualtat per tal de reduir i eliminar la bretxa salarial de gènere.
En declaracions a Ràdio Estel, Mireia Mata, directora general del Departament de Treball i Família de la Generalitat de Catalunya, ha explicat que “a les dones encara se les considera en el mercat laboral retribuït com unes intruses o forasteres i això és una realitat molt punyent. Les dones, treballant en el mateix lloc de feina, amb una mateixa posició, amb unes mateixes tasques i amb unes mateixes hores cobrem una quarta part del que cobren els homes”. De fet, a Catalunya, les dones cobren de mitjana 6.522 euros anuals menys que els homes i això, tal com ha comentat Mata, “genera molta precarietat i pobresa, un drama que troba el seu major exponencial sobretot en la jubilació”.
Mireia Mata ha explicat en un altre moment de l’entrevista que “malgrat que Espanya està a la cua en matèria de discriminacions, s’ha de treballar des de les institucions per fer visible aquesta problemàtica”.
Un altre aspecte a destacar i que genera bretxa salarial és la maternitat. Segons Mata en el context actual el fet de ser dona i voler tenir un fill és un problema, ja que genera condicions desiguals: “La bretxa salarial és una discriminació terrible”. Per aquest motiu, la directora d’Igualtat del Departament de Treball i Família de la Generalitat ha assegurat que “s’hauria de treballar perquè la maternitat no penalitzi les dones treballadores, no només en aspectes de retribució, sinó també de promoció”, i eviti així els greus perjudicis que els genera tant en lacarrera professional com en la vida laboral.
Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ